Pouhé tři týdny před premiérou světoznámého muzikálu Les Misérables / Bídníci zveřejnila agentura GoJa oficiálně obsazení hlavních rolí. Řada indicií se dala vyčíst už předem díky facebookovým a instagramovým profilům jednotlivých účinkujících, kteří se svým angažmá pochlubili už dávno dopředu. Mezi účinkujícími je řada zvučných jmen, z nichž se někteří ke svým rolím po více jak deseti letech vrací. Zveřejněné obsazení však skýtá i řadu překvapení. K těm příjemným patří například obsazení skvělé plzeňské muzikálové a operetní herečky Venuše Zaoralové Dvořákové do úlohy Thénardierky, u níž se domnívám, že je naprosto ideální představitelkou. Poprvé si v Bídnících zahrají také Monika Sommerová, Lukáš Randák, Natálie Grossová, Kateřina Herčíková, Felicita Prokešová, Bronislav Kotiš, Petr Matuszek, Tomáš Vaněk či dosud nepříliš známá mladá zpěvačka Adéla Haviar. V hlavní roli Jeana Valjeana opět vystoupí jeden z jeho nejlepších českých představitelů Petr Gazdík v alternaci s Davidem Uličníkem.

Zkoušky nové inscenace Bídníků v režii Martina Novotného, choreografky Pavly Harangové a dirigentů Pavla Kantoříka a Martina Peschíka již směřují do finále. České publikum má přitom k dílu, které patří mezi deset TOP muzikálů světa, i nostalgické vzpomínky. V roce 1992 totiž právě tento titul odstartoval ve vinohradském divadle éru muzikálů superlativů na české scéně.

Obsazení nové inscenace Les Misérables 2024:

Inscenátorský tým:

Český překlad: ZDENĚK BOROVEC

Hudební nastudování:  PAVEL KANTOŘÍK
Druhý dirigent: MARTIN PESCHÍK
Korepetitor: KRISTINA BRACHTLOVÁ
Výtvarník scény akad.Arch.: DANIEL DVOŘÁK
Výtvarník kostýmů: ZITA MIKLOŠOVÁ
Choreografie: PAVLA HARANGOVÁ

Režie:  MARTIN NOVOTNÝ
Producent: DR. FRANTIŠEK JANEČEK

Příběh vypráví podivuhodný osud galejníka Jeana Valjeana, který se dostal za mříže pro krádež chleba z hladu. Díky neúspěšným pokusům o útěk byl z nucených prací propuštěn až po dvaceti letech, v roce 1812, jako skutečný zločinec, který bez skrupulí lže a krade. Sílu změnit svůj osud dala Valjeanovi až neuvěřitelná dobrota starého biskupa, který před policií zapřel jeho loupež. Začíná jeho proměna – o deset let později je z něho už vážený starosta městečka Vigau. Naneštěstí je novým velitelem místní policie jmenován inspektor Javert, který zná Valjeana z galejí. Starostovi se daří skrývat svou pravou totožnost, ale podezíravému policistovi pomůže náhoda, která prozradí Valjeanovu totožnost. Tak začíná dlouhý souboj dvou mužů, jejichž osudy se naposledy protnou během krvavé pařížské revoluce v roce 1832… Muzikálu nechybí strhující napětí, milostný příběh, velkolepé bojové scény ani komediální zápletky.

Muzikál Les Misérables hudebního skladatele Clauda – Michela Schönberga a libretisty Alaina Boublila vznikl původně ve francouzské verzi, na níž se textově podílel ještě J.M.Natel. Původní představení netrvalo ani polovinu současné tříhodinové délky. Premiéra původní inscenace se uskutečnila v Paříži v roce 1980 a dále se hrála ještě v Alžíru. Přelomovým okamžikem se pro Bídníky stalo až zaujetí producenta Camerona Mackintoshe, který však nemohl dlouho najít schopného libretistu, který by dílo rozšířil a převedl do angličtiny. Odmítla celá řada textařů zvučných jmen – od Lernera přes Harnicka až po básníka Fetona. Šťastná se nakonec ukázala volba v podobě Herberta Kretzmera. Nová verze muzikálu měla premiéru 8.10. 1985 v londýnském Barbicanu, odkud se rozlétla doslova do celého světa a dobyla postupně Broadway, celou divadelní Evropu i asijský kontinent.

Premiéra 16. února 2024 v GoJa Music Hall Praha