Times: Bez pomoci USA dojdou Ukrajincům dělostřelecké granáty za měsíc

Pokud Kongres neschválí balíček pomoci Kyjevu, dojdou ukrajinským ozbrojeným silám zásoby dělostřeleckých granátů do konce příštího měsíce. Píše britský novinář a vojenský historik Max Hastings ve sloupku pro deník The Times.

»Pokud republikáni v americkém Kongresu neodmítnou zablokovat další vojenskou pomoc, dojdou Ukrajincům dělostřelecké granáty do konce příštího měsíce,« uvedl novinář.

»Jedná se o naléhavou a zásadní záležitost. Ukrajinské vedení neví, co dál,« napsal Hastings s tím, že Kyjev nemá »žádnou jasnou strategii« pro případ dalšího přerušení dodávek zbraní ze Západu. Autor zároveň upozorňuje, že Rusko si buduje vojenskou převahu zvyšováním výroby zbraní a efektivnějším využíváním bezpilotních letounů a elektronického boje.

Podle Hastingse vedení většiny západoevropských zemí – s výjimkou skandinávských a pobaltských států – neveřejně zoufale touží po ukončení konfliktu na Ukrajině, a to »téměř za jakýchkoli podmínek«.

Bývalý šéfredaktor deníku The Daily Telegraph se obává, že tyto nálady představují pro Evropu velké riziko, a vyzývá k větší pomoci Ukrajině, posílení NATO a rozsáhlému přezbrojení členů aliance, což by podle Hastingse pomohlo zadržet Rusko a jeho spojence a vyhnout se přímé konfrontaci jako je studená válka.

(TASS)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy