Bundesliga - preview 19. kola: Ein kleines Revierderby

26.01., 08:42, aktualizováno 28.01., 09:30
Previews
Fanoušci Dortmundu (© AFP)

Lipsko v sobotu nezvládlo duel ve Stuttgartu, může tak přijít o strategickou čtvrtou příčku, která jako poslední zaručuje účast v Lize mistrů pro následující ročník. Přeskočit ho může Dortmund, jemuž bude stačit k takovému počinu uhrát bod z derby s Bochumí. Nedělní bundesligový program každopádně započne v Berlíně...

Union Berlín - SV Darmstadt

neděle 15:30

V Berlíně jsou přesvědčení, že černá podzimní série, kterou odskákal kouč Urs Fischer, je už minulostí. Ani SV však rozhodně neskládají zbraně a soupeři nebudou chtít dát nic zadarmo, navzdory srpnové porážce 1:4.

"Zápas s Frankfurtem podle mě ukázal, že když nevyhrajeme, nikdy nejsme úplně spokojení. Samozřejmě, utkání s Unionem bude patrně jiné, protože jsou výborně připravení po fyzické stránce. Jsou výborně organizovaní a dokážou praktikovat různé styly hry. Rozhodně nepůjde o nic snadného," hodnotil Torsten Lieberknecht.

Ve vzpomínaném střetnutí s Eintrachtem, které skončilo díky pozdní brance darmstadtského Oscara Vilhemlssona 2:2, se prosadil také Julian Justvan, pro něhož se jednalo o první bundesligový gól v kariéře, hned při debutu v novém působišti, kde do konce sezony hostuje z Hoffenheimu. Není tedy překvapením, že v základní jedenáctce nebude chybět. Na rozdíl od zraněných Honsaka, Hornbyho, Manua a Seydela.

Die Eisernen v posledních třech partiích potvrdili důležitost domácího Stadion an der Alten Försterei, kde z celkových čtrnácti bodů získali hned deset. To určitě není dobrá zpráva pro hosty, kteří z osmi venkovních výjezdů pětkrát prohráli a dohromady pětadvacetkrát inkasovali. Navíc, při cestě do hlavního města Německa dokázali za posledních deset roků uhrát s Unionem jen dvě remízy.

Družina, kterou aktuálně vede Nenad Bjelica, má za sebou dohrávku 13. kola proti Bayernu Mnichov, kterou jediným gólem rozhodnul Raphaël Guerreiro. Chorvatský kouč si však na lavičku třikrát nesedne, a to z důvodu potyčky s Leroyem Saném, která se odehrála v 74 minutě zápasu s obhájcem titulu a která byla vyhodnocena Německou fotbalovou asociací jako nesportovní chování.

Union Berlín - pravděpodobná sestava:
Rönnow - Knoche, Vogt, Leite - Trimmel, Haberer, Kral, Schäfer, Gosens - Hollerbach, Behrens

SV Darmstadt - pravděpodobná sestava:
Schuhen - Riedel, Zimmermann, Klarer - Bader, Franjic, Holland, Nürnberger - Justvan - Pfeiffer, Skarke

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.70 - 3.84 - 5.41

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Borussia Dortmund - VfL Bochum

neděle 17:30

Bitva o Porúří završí bundesligové kolo s pořadovým číslem devatenáct. A podobně jako ve většině případů z minulosti i nyní bude plnit roli favorita Dortmund. Bochum však nejednou svého protivníka potrápila a nepřipustila, aby prohrála. Domácí nyní každopádně budou mít velkou motivaci uspět, protože se vůbec poprvé v novém roce mohou dostat do top čtyřky.

Stěží by se v Borussii smiřovali s faktem, že se v dalším ročníku obejdou bez Ligy mistrů. A tenhle cíl se aktuálně neplní. Radost nicméně může zavládnout po nynějším malém Revierderby. Lipsko, nacházející se na čtvrté příčce, totiž v sobotu odpoledne jasně nestačilo na Stuttgart, a ztratilo tak půdu pod nohama, co se týče svého strategického umístění. Pokud se nyní podaří Dortmundu uzmout aspoň bod, dojde ke střídání stráží v průběžném pořadí.

Die Schwarzgelben ovšem s nějakou remízou pochopitelně spokojeni nebudou. Chtějí svým fanouškům nabídnout vítězství. Také proto, že v předešlých dvou vzájemných střetech svého soupeře neskolili, v předchozích šesti zápasech nad ním jen dvakrát vyhráli. Nebo kvůli tomu, že se po Novém roce představí poprvé před vlastními tribunami a rádi by načali nové období, jak se sluší a patří. Hodlají zkrátka dokázat, že králi Ruhrgebietu jsou oni.

Výběr kouče Thomase Letsche pocestuje na sedmnáct kilometrů vzdálený Signal Iduna Park jistě notně povzbuzený o minulou výhru nad Stuttgartem, v současné chvíli třetím nejlepším bundesligovým týmem. Zase totiž posílil své postavení nad pásmem sestupu. "Bochum hraje velmi vášnivě a agresivně. Podstupuje nejvíce osobních soubojů v celé lize, často fauluje a snaží se narušit váš rytmus,” zjistil Edin Terzic, kouč BVB, při analýze oponenta.

Domácí na každý pád naladili po vánočních svátcích nástroje na znělou tóninu, zapsali pohotové venkovní skalpy Darmstadtu a Kolínu nad Rýnem, a neradili by se je teď nechali rozladit. "Víme, že jsme udělali dva správné kroky a že jsme rok začali úspěšně,” těšilo Terzice. "Musíme ovšem kráčet kupředu i nadále, další zkouška nás čeká v neděli. Chceme hrát pořád dobrý fotbal a dosahovat na slušné výsledky. Jen tak můžeme dostat konkurenci pod tlak.”

Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
A. Meyer - Meunier, Hummels, N. Schlotterbeck, Maatsen - Can - Reyna, Sabitzer - Malen, Sancho - Füllkrug

VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Riemann - Oermann, Ordec, Mašovič, Wittek - Losilla, Osterhage - Bero, Stöger, Antwi-Adjei - Goncalo Paciencia

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.37 - 5.77 - 7.71

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

TSG Hoffenheim - 1. FC Heidenheim

sobota 15:30

V táboře ligového nováčka věří, že se podaří uhrát více než jeden bod za remízu 1:1, jako tomu bylo v předchozích dvou duelech proti Kölnu a Wolfsburgu. TSG prohráli z posledních šesti střetnutí hned čtyři, přestože v tabulce zůstávají dva body před svým nejbližším protivníkem.

"Hoffenheim je tým, který má velkou kvalitu, ale v poslední době se mu nevyhýbaly problémy. Nicméně se jedná o mančaft, který už je v Bundeslize pevně zakotvený, takže jsme si vědomí toho, že se nám musí všechno dobře sejít. Rozhodně nehodláme hrát defenzivně, přestože známe ofenzivní kvality Hoffenheimu. Hlavně bude důležitý být efektivní v zakončení," hodnotil Frank Schmidt.

Úřadující mistr 2. Bundesligy je zatím velmi silný při centrovaných balonech, ať už ze hry či při rohových kopech. Z nich skóroval už sedmkrát, v čemž je mezi všemi účastníky aktuálně lepší pouze Gladbach. FCH nemusí ani řešit početné absence, na rozdíl od Hoffneheimu, za který nenastoupí pět fotbalistů, včetně Ozana Kabaka či Mërgima Berishy.

"Rozhodně není náhoda, že se Heidenheimu daří pravidelně bodovat. Žádné podcenění z naší strany tedy nehrozí. Na tréninku jsme věnovali hodně času bránění standardních situací, v čemž je Heidenheim hodně silný, tak jako Freiburg. Zároveň jsou hodně úspěšní v osobních soubojích, takže očekávám velmi intenzivní partii," nechal se slyšet Pellegrino Matarazzo.

Zmiňovaný zápas s Freiburgem dopadl v neprospěch jeho skvadry, protože pět minut před vypršením řádné hrací doby rozhodnul o vítězství 3:2 Roland Sallai. Tým Pavla Kadeřábka a nově taky Davida Juráska (na hostování) poosmé v ročníku nezískal ani bod, avšak první vzájemné klání s FCH skončilo výhrou díky pozdní trefě.

TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Akpoguma, Grillitsch, Nsoki - Kadeřábek, Prömel, Stach, Kramarić, Skov - Weghorst, Beier

1. FC Heidenheim - pravděpodobná sestava:
Müller - Traore, Mainka, Gimber, Föhrenbach - Maloney - Dinkci, Beck, Schöppner, Beste - Kleindienst

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.73 - 4.34 - 4.54

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

VfB Stuttgart - RB Lipsko

sobota 15:30

V případě Lipska se vlastně očekávalo, že by se mělo pohybovat na předních místech tabulky, u Stuttgartu v kontextu toho, že se loni zachraňoval v Bundeslize na poslední chvíli v baráži, rozhodně ne. Nakonec jsou však Die Schwaben v průběžném pořadí po osmnácti kolech výše než jejich protivník. Pokud hodlají hosté svého soka předskočit, budou muset získat tři body.

Tenhle duel vlastně představuje šlágr tohoto týdne, vždyť na sebe narazí třetí a čtvrtý celek německé nejvyšší soutěže. A oba mančafty potřebují zabrat, jestli se nechtějí v dalších dnech sžírat myšlenkami na nějaký pád dolů. Poslední dva ligové zápasy se jim nepovedly, Stuttgart nestačil na půdě Mönchengladbachu a Bochumi, Lipsko padlo před vlastními fanoušky s Frankfurtem i vedoucím Leverkusenem.

Není třeba panikařit, série dvou porážek v řadě není v obecném světě kolektivních sportů nic neobvyklého. Ale je minimálně nepříjemná, vezmeme-li v potaz, že doteď byly oba týmy zvyklé hlavně na vyhrávání. Hlavně by pak mohla být spouštěčem pro počínající hlubší krizi, která následně může výrazně pokazit dojem ze současné slušně se vyvíjející sezóny. Především parta trenéra Sebastiana Hoenesse mimochodem má svému oponentovi co oplácet, v srpnovém měření sil ji Die Roten Bullen zostudili pěti brankami.

Hledat favorita tohoto souboje jde jen stěží. A hostující lodivod Marco Rose si moc dobře uvědomuje, že jeho družinu čeká náročné střetnutí. "Stuttgart hraje ve vysoké intenzitě a s velkým sebevědomím, s ještě větším pak před vlastními fanoušky,” uvedl. "VfB je přesně tam, kde by být mělo. Jeho kouč chce, aby se prezentovalo atraktivním fotbalem. Možná prohrálo v předešlých dvou utkáních, ale vytvořilo si spoustu šancí. Někdy to tak holt je, že to nedopadne podle vašich představ.”

I nadále se Hoeness nebude moci spolehnout na svého dvorního střelce Serhoua Guirassyho, který s Guineou na probíhajícím Africkém poháru národů postoupil do osmifinále. V tomto směru mu úspěch svého svěřence radost neudělal. "Možná soupeři bude chybět Guirassy, střelce ovšem mají také v podobě Denize Undava,” nemyslel si Rose, že absence druhého nejlepšího šutéra Bundesligy výběr Stuttgartu citelně oslabí.

VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Nübel - Rouault, Anton, Zagadou - Vagnoman, Stiller, Millot, Mittelstädt - Leweling, Führich - Undav

RB Lipsko - pravděpodobná sestava:
Blaswich - Simakan, Klostermann, Lukeba, Raum - Kampl, X. Schlager - Baumgartner, Dani Olmo - Šeško, Openda

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.55 - 3.76 - 2.71

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

FC Augsburg - Bayern Mnichov

sobota 15:30

Středeční dohrávku Bayern zvládl, ale s odřenýma ušima. Tak jako tak potřebuje pokračovat ve sbírání tříbodových výsledků, aby se mohl pokusit stáhnout manko na Leverkusen. Zajisté není nesmazatelné, pořád zbývá do konce ročníku spoustu času. Horší ovšem je, že fanoušci nemůžou být obecně spokojeni s předváděnou hrou. Teď na hosty číhá derby v Augsburgu.

Poslední tři bitvy o Bavorsko zvládl mnichovský gigant. Ostatně když narazí na svého lokálního konkurenta, povětšinou se urodí jeho vítězství. Navíc si ve zmiňovaných třech duelech s chutí zastřílel, dvakrát, včetně klání v DFB-Pokalu, nasázel soupeři pět branek, následně v srpnovém měření sil tři. Roli favorita musí přijímat i v nynějším případě. Jeho protivník by nicméně mohl ucítit, že aktuálně u Stern des Südens není vše v pořádku. A rozhodně se pokusí překvapit.

Augsburg v úvodním lednovém kole nestačil na Leverkusen, nebyl ovšem daleko od úspěšného rezultátu. A pak vyhrál v Mönchengladbachu. Obecně není mančaft kouče Jesse Thorupa v nějakém špatném rozpoložení už jen proto, že si především slušně plní své hlavní ambice, tedy držet se co nejdále od pásma sestupu. "Každý hráč, který bude na hřišti, musí podat špičkový výkon, abychom po devadesáti minutách měli něco v rukou. Chceme získat dobrý výsledek, ideálně vítězství,” vzkazoval domácí stratég, že se jeho mužstvo nemíní krčit v koutu.

Větší tlak bude pochopitelně vyvíjený na tým trenéra Thomase Tuchela. Když viděl své svěřence před týdnem, jak špatně se popasovali s duelem proti Brémám, soptil. Že by přitom mohl své hráče v kabině poplácávat po zádech i po mači s Unionem, to se říci opravdu nedá, jakkoli očekávaný skalp soupeře Bayern přece urval. "Nestaráme se o to, co se stalo. Soustředíme se už jen na sobotu a na to, jak Augsburg porazíme,” sliboval hostující šéf lavičky, že jeho svěřenci již mají čisté hlavy. "I přes některé nové absence se cítíme dobře. Jsme připraveni, míníme převzít iniciativu po celý zápas. A jsem si jistý, že budeme mít vše potřebné k tomu, abychom uzmuli důležité tři body z venkovního utkání.”

FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Dahmen - Mbabu, Gouweleeuw, Uduokhai, Iago - Rexhbecaj - F. Jensen, Engels - Vargas - P. Tietz, Demirovič

Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Dier, de Ligt, Davies - Pavlovic, Goretzka - Coman, Raphaël Guerreiro - Musiala, L. Sané - Kane

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.65 - 6.33 - 1.31

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Werder Brémy - SC Freiburg

sobota 15:30

Navázat na obdivuhodný výkon v Mnichově. Tak zní úkol, před kterým o víkendu stojí Brémy. Werder před týdnem poprvé v probíhající bundesligové sezoně zvítězil venku, a to rovnou na hřišti asi nejsilnějšího protivníka. Doma to ale Grün-Weißen přece jen mají raději. Potvrdí to proti posílenému Freiburgu?

Opravdu se nestává často, aby Bayern na domácí půdě nevstřelil jediný gól. Přesně to se ale uplynulý víkend přihodilo. Mohou za to Brémy, které bavorského soupeře vynulovaly a naopak jeho obranu jednou pokořily. Šokující výhra Werder pochopitelně potěšila, avšak nyní se jeho hráči plně připravují na další misi. "Týden je krátký a čeká nás úplně jiný zápas s úplně jinými tématy," uvědomuje si před následujícím ligovým střetnutím trenér Grün-Weißen Ole Werner.

Rovněž Freiburg v minulém kole slavil zisk tří bodů, neboť v souboji dvou mužstev z Bádenska přemohl Hoffenheim. Minimálně bod chtějí Breisgauer jistě urvat i v Brémách, kde jim už navíc pomohou dvě posily. Právě z nedávno pokořeného Hoffenheimu dorazil na hostování do podhůří Černého lesa stoper Attila Szalai a následně z druholigového Paderbornu přestoupil šikovný špílmachr Florent Muslija.

Szalai i Muslija se mohou v barvách Freiburgu ukázat již v sobotu. Je ovšem otázkou, zda na trávník vyběhnou rovnou od úvodní minuty. "Nemůžeme je přetěžovat. Nejprve je musíme nechat, aby se usadili," uvedl kouč SCF Christian Streich, který je s oběma posilami spokojen. Důležitý je především zisk Szalaie, neboť kvůli zranění budou v obraně Breisgauer několik týdnů chybět Philipp Lienhart s Kennethem Schmidtem. Z důvodu trestu za vyloučení proti Hoffenheimu se v Brémách neukáže ani další zadák Manuel Gulde, k tomu pořád nejsou fit levý bek Christian Günter s útočníkem Daniel-Kofim Kyerehem. A Streichovi schází též záložník Ritsu Doan, jenž momentálně reprezentuje Japonsko na mistrovství Asie.

Werder může opět počítat se středopolařem Leonardem Bittencourtem i forvardem Marvinem Duckschem, kteří na Bayernu chyběli kvůli disciplinárním trestům za pět nasbíraných žlutých karet v sezoně. Jejich možný návrat ovšem paradoxně způsobuje komplikace. "Vracejí se dva důležití hráči a v Mnichově byli na hřišti jen hráči, kteří odvedli dobrou práci - to mi trochu ztěžuje život," vysvětlil lodivod SVW Werner. Na marodce Brém setrvávají stopeři Amos Pieper s Milošem Veljkovićem i útočník Leon Opitz, záložník Naby Keïta zase hájí barvy národního týmu Guineje na probíhajícím Africkém poháru národů.

Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Zetterer - Stark, Friedl, Jung - Weiser, Schmid, Stage, Agu - Njinmah, Woltemade, Ducksch

SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Atubolu - Kübler, Ginter, Sildillia, Makengo - Röhl, Eggestein - Sallai, Höler, Grifo - Gregoritsch

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.40 - 3.52 - 3.06

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

VfL Wolfsburg - 1. FC Köln

sobota 15:30

Kozli zatím sesbírali jedenáct bodů, tedy stejně jako poslední Darmstadt a šestnáctá Mohuč. Nutně tedy potřebují bodovat a ideálně taky odčinit týden starou porážku 0:4 s Dortmundem. Vlci se pro změnu budou chtít vyhnout třetí remíze 1:1 v řadě.

Ty předchozí se zrodily v duelech s Heidenheimem a Mohučí, přičemž pokaždé zaznamenal jedinou branku svého výběru nikoli Jonas Wind, nýbrž Václav Černý. Tím si vysloužil důvěru kouče Kovaće a ani tentokrát nejspíš nebude chybět v základní sestavě, která se nebude týkat zraněných borců Lukase Nmechy a Patricka Wimmera.

"Na papíře to všechno vypadá jednoduše. Jakožto sportovci si ale dobře uvědomuje, jak věci fungují. Köln se nachází ve spodní části tabulky nezaslouženě. I proto Dortmundu si vypracovali dobré příležitosti ke skórování, takže nás nečeká žádný snadný zápas. Musíme hrát aktivně a proměňovat šance," prohlásil trenér, který na lavičce klubu z města proslulé automobilky sedí od května 2022.

Zato Timo Schulz nastoupil do funkce hlavního trenéra až 4. ledna letošního roku. A před tímto kláním prohlásil: "Hráči sebedůvěrou aktuálně neoplývají, ale všichni věříme, že se nám zase začne dařit. Myslím, že proti Heidenheimu a Dortmundu jsme neodehráli špatná utkání. Musíme však být maximálně pozorní v defenzivě, protože když inkasujeme jako první, těžko se vracíme do zápasu."

Nepříjemností bude fakt, že na trávník Volkswagen Areny nebudou moct vyběhnout Mark Uth, Luca Waldschmidt a Davie Selke. Určitě není bez zajímavosti, že v žádném z táborů se v tomto ročníku dosud nenašel střídající hráč, který by dokázal skórovat. Takovouto statistikou "se pyšní" už jen osmnáctý Darmstadt.

VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Casteels - Maehle, Bornauw, Jenz, Rogerio - Vranckx, Arnold - Černý, Majer, Kaminski - Wind

1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Schwäbe - Schmitz, Hübers, Chabot, Finkgräfe - Huseinbasic, Martel - Ljubicic, Kainz, Maina - Thielmann

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.73 - 3.93 - 5.04

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Bayer Leverkusen - Borussia Mönchengladbach

sobota 18:30

Momenty plné euforie po dvou dramatických koncovkách si fanoušci Leverkusenu jistě užili. Tentokrát by ale možná přece jen uvítali poklidnější průběh zápasu. Poradí si Werkself bez větších potíží s regionálním rivalem z Mönchengladbachu?

Leverkusen zahájil jarní část bundesligové sezony dvěma venkovními mači. V obou měl co dělat, aby uspěl, nakonec ale vždy zvítězil. Po nervy drásajícím střetnutí v Augsburgu zvládl Bayer rovněž duel na půdě silného Lipska. "Nevyhráli jsme díky štěstí, ale bojovali jsme až do konce a vždy jsme si věřili. V tom musíme pokračovat," zhodnotil posledních šest získaných bodů lídra tabulky trenér B04 Xabi Alonso.

Bayer tak dál drží prvenství a čím dál směleji sní o zisku titulu pro fotbalového mistra Německa. V sezoně ještě ani jednou neprohrál a dopustit to nebude chtít ani v sobotu proti Mönchengladbachu. Šlo by ostatně o velké překvapení, neboť hostující Hříbata setrvávají v dolní polovině bundesligové tabulky. Mimo jiné i kvůli tomu, že před týdnem nezdolali Augsburg - na rozdíl od Werkself.

Gladbach nicméně dál věří kouči Gerardu Seoanemu. Toho v sobotu čeká výjimečný zápas, neboť to není tak dávno, co vedl právě fotbalisty Bayeru. "Na návrat do Leverkusenu se samozřejmě těším. Zažil jsem tam skvělé časy a jsem vděčný, že mi klub tehdy dal příležitost. Ale to už je nějaký čas zpátky. O víkendu se tam budeme soustředit na náš sportovní úkol," vzkázal švýcarský stratég.

Hříbata to nicméně nebudou mít snadné. A kdoví, zda v následujících dvou ligových kolech vůbec získají nějaké body, neboť po zastávce v Leverkusenu zavítají do Mnichova, kde je pohostí silný Bayern. "Čekají nás dva těžké zápasy, ale postavíme se těmto výzvám a pokusíme se najít správná řešení. Musí se sejít spousta faktorů, ale i proti těmto soupeřům je možné bodovat. Bude to chtít špičkový výkon z naší strany a o něco méně dobrý výkon ze strany soupeře," uvědomuje si Seoane.

Lodivod Gladbachu se tak může rychle dostat pod tlak. To naopak rozhodně nehrozí na straně Werkself, kde s prací Xabiho Alonsa panuje naprostá spokojenost. I tak je ovšem otázkou, jak dlouho někdejší vynikající záložník v Porýní zůstane. Spekuluje se totiž, že by mohl zamířit do anglického Liverpoolu, který po sezoně opustí dosavadní manažer Jürgen Klopp. Sám Španěl se ale zatím nikam nehrne. "Soustředím se na Bayer a mám obrovskou motivaci odvést zde dobrou práci. Jsem velmi spokojený s týmem i klubem," prohlásil Alonso.

V sobotu bude Leverkusen postrádat více hráčů než před týdnem v Lipsku. Obránce Arthura a útočníka Victora Bonifaceho totiž na marodce doplnil středopolař Exequiel Palacios, stoper Jonathan Tah si zase musí odpykat disciplinární trest za pět žlutých karet v sezóně. A k tomu na Africkém pohárů národů zůstávají zadáci Odilon Kossounou s Edmondem Tapsobou i záložník Amine Adli.

Zatímco Bayer pustil tři své hráče do Afriky, Gladbach kvůli reprezentačním povinnostem postrádá japonského obránce Ko Itakuku, který se účastní mistrovství Asie. Zranění nepustí do hry nejen dlouhodobě indisponovaného brankáře Jonase Omlina, ale taky stopera Maximiliana Wöbera a forvarda Tomáše Čvančaru. K tomu není jisté, zda budou v sobotu fit zadák Marvin Friedrich, středopolaři Christoph Kramer s Manu Koném a Roccem Reitzem a útočníci Alassane Pléa s Jordanem Siebatcheuem.

Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Stanišić, Andrich, Hincapié - Frimpong, Puerta, Xhaka, Grimaldo - Hofmann, Schick, Wirtz

Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Nicolas - Scally, Elvedi, Friedrich - Weigl - Honorat, Koné, Reitz, Netz - Pléa - Jordan

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.21 - 7.56 - 13.20

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Eintracht Frankfurt - 1. FSV Mainz 05

pátek 20:30

Proti proudu řeky Mohanu se fotbalisté Mainzu vydají do necelých 50 kilometrů vzdáleného Frankfurtu. V metropoli Hesenska budou mít jasné cíle: podruhé v probíhajícím ročníku zvítězit, a pokud možno konečně vsítit víc než jeden gól. Domácí naopak hodlají pokračovat v uspokojivém startu do jarní části sezóny.

Převzetí vedení trenérského štábu Mainzu oslavil Jan Siewert na začátku listopadu výhrou nad Lipskem. Jenže v následujících sedmi kolech "Nulapětky" neuzmuly tři body ani jednou. Mimo jiné z toho důvodu, že za toto období nasázely dohromady pouze čtyři góly. I proto zůstávají u dna bundesligové tabulky. "Jde o to, abychom opět udělali velký skok. To se však podaří jen díky výhrám. Na Eintrachtu k tomu budeme mít příležitost," doufá Siewert, že jeho svěřenci již brzy ukončí nelichotivou sérii.

Frankfurtu se daří víc. Pohybuje se v horní polovině ligového pořadí a rád by se opět kvalifikoval do pohárové Evropy. Po zimní přestávce k tomu dobře vykročil - nejprve zaskočil Lipsko a následně získal bod za remízu v hesenském derby proti Darmstadtu. "Orly" nicméně mrzelo, že na hřišti regionálního rivala přišli o vítězství v nastaveném čase. "Mohli jsme mít šest bodů, ale nyní chceme tento hněv přetavit v energii a v pátek přenést ji na hřiště," burcuje své svěřence před zápasem s Mainzem trenér Eintrachtu Dino Toppmöller.

Eintrachtu už budou moct pomoci dva záložníci - Tunisan Ellyes Skhiri i Alžířan Farès Chaïbi. Oba se už totiž vrátili z Afrického poháru národů, z něhož národní mužstva, která taktéž reprezentovali, nečekaně vypadla už ve skupinové fázi. Zranění pořád trochu limituje jiného středopolaře Frankfurtu Sebastiana Rodeho. Ten bude v pátek jistě chybět v základní sestavě, nicméně se může objevit alespoň na lavičce náhradníků.

Mainz už nějakou dobu postrádá obránce Stefana Bella s Andreasem Hanche-Olsenem i útočníka Nelsona Weipera. Záložník Jae-sung Lee zase hájí barvy Jižní Koreje na probíhajícím Asijském poháru a za "Nulapětky" se tedy na půdě Eintrachtu nepředstaví. Hosty ve Frankfurtu podpoří více než tři tisíce fanoušků. Ti však kvůli stávce strojvedoucích nepocestují vlaky, nýbrž 30 autobusy.

Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Tuta, Koch, Pacho - Dina Ebimbe, Larsson, Götze, Nkounkou - Knauff, Van de Beek - Kalajdzić

1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Zentner - Fernandes, Van den Berg, Caci - Widmer, Kohr, Barreiro, Mwene - Gruda - Onisiwo, Burkardt

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.27 - 3.33 - 3.47

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayer Leverkusen
18
15
3
0
50 : 14
48
2
Bayern Mnichov
18
14
2
2
53 : 16
44
3
VfB Stuttgart
18
11
1
6
38 : 23
34
4
RB Lipsko
18
10
3
5
40 : 21
33
5
Borussia Dortmund
18
9
6
3
37 : 25
33
6
Eintracht Frankfurt
18
7
7
4
29 : 22
28
7
SC Freiburg
18
8
4
6
24 : 28
28
8
TSG Hoffenheim
18
7
3
8
34 : 36
24
9
1. FC Heidenheim
18
6
4
8
27 : 34
22
10
FC Augsburg
18
5
6
7
26 : 33
21
11
VfL Wolfsburg
18
6
3
9
22 : 29
21
12
Borussia Mönchengladbach
18
5
5
8
35 : 38
20
13
Werder Brémy
18
5
5
8
25 : 31
20
14
VfL Bochum
18
4
8
6
20 : 34
20
15
Union Berlín
17
4
2
11
17 : 32
14
16
1. FSV Mainz 05
17
1
8
8
14 : 29
11
17
1. FC Köln
18
2
5
11
11 : 33
11
18
SV Darmstadt
18
2
5
11
22 : 46
11

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (136)

Přidat komentář
andrew96

Chtěl jsem pochválit Freiburg za dlouhodobé hledání posil, avšak teď spíš napravují nepříliš povedené letní příchody (Adamu, Philipp). Pokud ale pominu loňské léto, tak se mně posilování SCF dlouhodobě líbí. A to nejen nákupy, ale i začleňováním odchovanců a hráčů z béčka. Nyní Makengo a vlastně i Atubolu, předtím Weißhaupt, Sildillia, Schade, Keitel, N. Schlotterbeck. To je prostě super... uchování vlastní identity odchovanci, kteří jsou ještě k tomu kvalitní. A k tomu chytré a ne zas tak nákladné příchody jako Doan, Grifo, Sallai, Eggestein, Röhl. SCF a Steicha prostě nejde nemít rád.

Teď může být Muslija bargain a Szalai zase dobrá záplata kvůli zranění Lienharta (a pouze na Guldeho se spoléhat nelze).

Reagovat
Breze

Celkovo fungovanie Freiburgu je obdivuhodne, robia to skvele.

Reagovat
Rudnevs

Ono je zaujímavé, že Freiburg nakupuje úplne minimálne, väčšinu kádra tvoria stálice alebo odchovanci.

O Keitela zrejme v lete prídu, asi pôjde do VfB.

Reagovat
Martin9719

U toho Musliji jsem zvědav. Jeden z nejlepších záložníků 2. Bundesligy spolu s Reesem.

Reagovat
db18

Tuchel má prý určitě splnit kontrakt, který běží do konce příští sezony...

...skoro to vypadá, že se vědělo o Kloppovi, který si teď nejspíš dá rok pauzu a pak naskočí do Bayernu?

Škoda, že tím teď padá možnost příchodu Xabiho.

Reagovat
Breze

100% garantovane to urcite nie je. Ak sa nebude darit, tak pojde aj skor.

Reagovat
db18

To by se muselo hodně posrat, což by asi znamenalo, že by hrozilo nedostat se do LM.

Reagovat
Rudnevs

Asi to tak dopadne, ale Kloppo v Bayerne by ma svojim spôsobom celkom sral. Ja ho beriem ako kouča, čo trénuje od srdiečka a hoc je to už dávno, v časoch Borussie bol Bayern vždy úhlavný konkurent (v boji o titul, pohár, LM). Len si nechajte Tuchela.

Reagovat
Heresy

Jj trenuje od srdicka a plati se mu polibky .. myslim ze te bude srat .. tuchl potahne to je jiste ..

Reagovat
Bayern +

Reagovat
Rudnevs

Je to možné. Doteraz mi však Klopp neprišiel ako tréner, čo ide za peniazmi, inak by trénoval úplne iné kluby. Kloppo je veľmi sociálny človek, má hodnoty a nevravím, že angažmá v Bayerne je nutne v rozpore s týmito hodnotami, ale povedzme teda, že sa mi tam moc nehodí. Ale hej, asi tam pôjde, ja by som tomu veril

Reagovat
vladino10

Tak ako uňho si aj ja viem predstaviť, že povie nie kvôli BVB. Véd si nájdi na YouTube akú rozlúčku mu fans pripravili, to spojenie s klubom mal výnimočné. Na druhej strane, ak je vyčerpaný a možno ss chce vrátiť domov, tak iná možnosť ako bayern asi nie je.

Takže ja by som tipol real alebo bayern.

Reagovat
Heresy

Nepochybuju ze k BVB neco stale citi .. ale +- si pamatuju kdyz live hralo s nama v lize mistru jeste pod kovacem a hoenes mu rikal ze by chtel aby jednou trenoval bayern a on rekl ze by se tomu nebral nekdy v budoucnu .. nebo nejak tak .. nechce se mi to hledat ..

Reagovat
Heresy

Nebranil*

Reagovat
Rudnevs

"Wenn man mich fragt, ob ich jemals wieder als Trainer arbeiten werde, würde ich jetzt Nein sagen. Aber ich weiß ja nicht, wie sich das anfühlt“

On je podľa všetkého tak včerpaný, že nechce ísť nikam. Aspoň pre zatiaľ. Ale možno neskôr, ked zaklope Bayern...

Každopádne, ako som povedal, ľudsky mi k Bayernu a k tým papalášom v podobe Uliho, Kalleho či Eberla vôbec nesedí. Športovo by to ale zmysel dávalo. A Klopp je športovec. Uvidíme, neviem ho teraz moc odhadnúť.

Reagovat
Breze

On si podla mna hlavne teraz zoberie mozno rok/dva pauzu. Teraz je vycerpany, ale mozno po roku mu zacne znovu chybat futbal. Istota podla je akurat, ze teraz nikam nepojde a na jeho navrat si budeme musiet pockat, nemyslim si ale, ze uplne skonci s trenovanim.

Reagovat
Martin9719

Reagovat
andrew96

Nabízí se to, ale myslím, že Kloppo je momentálně solitér a myslí (naštěstí) především na sebe.

Reagovat
vladino10

No, ale keď (ak) sa k tomu futbalu vráti, tak kde si ho vieš predstaviť? Lebo mne fakt z velkoklubov sedí akurát na ten bayern alebo real...

Reagovat
Rudnevs

Ako vravím, športovo Bayern. Ale kto vie, či on je zrovna ten typ. To by už predtým nešiel do Liverpoolu, ale počkal by si na nejaky top veľkoklub. Možno sa ďalej ponúka návrat do BVB? Reprezentácia?

Real asi ne, on španielsky nevie, a to je pre neho dôležité kritérium. Zároveň povedal, že iný klub v Anglicku trénovať nebude. Takže no asi ozaj Bayern, BVB alebo Nemecko.

Reagovat
Salfovic

Bayern by mu pokazil image.

Reagovat
andrew96

You wish.

Reagovat
JarousFCB

Proč je na Frankfurt takový kurz? na první dobrou bych řekl, že to bude jasná 1

Reagovat
Rudnevs

Dnes na Nova Sporte šláger druhej BL

Reagovat
Martin9719

Hodně důležitý pro oba týmy. Nikam se moc nehnat je pro oba asi to nejlepší z hlediska taktiky. V případě, že jeden z týmů padne tak se dostává do nepříjemný situace. Ale vše taky záleží na tom jak si povedou konkurenti. Byl bych rád aby to byl takhle napínavý souboj až do konce a nestala se z toho hra 3 týmů jako v 1. Bundeslize.

Reagovat
Rudnevs

Za mňa dnes ideál vysoká výhra Schalke a vykúpenie pre Lautern v podobe následného odvolania Grammozisa a príchodu Uweho Neuhausa (napríklad).

Reagovat
Martin9719

No čeče nevypadá to na to.

Reagovat
Rudnevs

No takto.. nemyslím si, že je to herne taká katastrofa, ako sa komentátor tvári. Schalke má viac z hry. Je pravda, že dopredu neni kudy kam, ale grécky obranný val Kaiserslauternu robí svoju prácu dnes celkom dobre. Dnes fakt nehrajú zle, dosť tomu asi pomohol ten skorý gól zo štandardky. Kebyže chytá Müller, tak je to stále 0:0 a zápas by vyzeral úplne inak…

Do druhého polčasu to treba rozhýbať, možnosti tam sú. Castelle? Churlinov? Kabadayi? Dúfam že aspoň dvoch z tejto trojičky uvidím na trávniku.

Reagovat
Martin9719

No nerad to říkám, ale hezky to vedete. První půli Schalke nemělo ani to nic, jen o něco lepší držení míče. Xg 0,06 s tím se 04 opravdu nezachrání. Druhá půle zkraje jako noc a den. Jenže k úspěchu potřebuješ hrát celý druhý poločas, ne jen prvních 15 minut. Tyhle zápasy vyhrává hladovější, připravenější a odhodlanější. Nic z toho jsem dnes u Schalke neviděl. Je třeba se probrat do reality, protože konkurence nespí a Eintracht spolu s Lauternem rozhodně ukázali, že nebudou nic balit. Je to vidět i na řeči těla. Zatímco minulý týden Ache málem nerozkopal střídačku po zápase tak Terodde sedí dnes s rukama v dlaních. I to na ledacos poukazuje. Ne že bych tím podporoval agresivitu, ale je vidět na co je kdo nastaven a kdo pro tu záchranu dělá víc.

Reagovat
Rudnevs

Zrovna Terodde si po vystriedaní taktiež vybil zlosť na nevinnej striedačke a plus na nejakom tímovom príslušenstve, ktoré hodil o zem. Záber s dlaňmi v tvári bol až ked sa ukľudnil.

Máš pravdu, že ten prejav vôle bol pri Lauterne citelnejší, ostatne tí mali riadne dlhú sériu bez výhry, takže pochopiteľne chceli vyhrať ešte viac než Schalke. Schalke snád toto nakopne podobne ako Lautern tie predošlé prehry, ostáva už len dúfať, že z toho nebude zostup.

U nás sa musí zmeniť najmä obrana.. holt ťažko sa to hrá, ked Wilmots, Geraerts a spol. každé dva dni žobrú na vedení o nových hráčov a z vedenia im nechcú kúpiť nič. Tá obrana potrebuje posilniť, inkasovali sme najviac gólov v lige, dnes to tam vzadu bola vyslovene čierna diera, ale Axel Hefer asi stále nevidí dôvod na príchod stopéra.

A do brány musí niekto iný. Ralle si zničil status legendy touto sezónou asi definitívne a hoc minulú chytal chvilku pekne, už musí preč. Dokým neoíde Fährmann, vždy budeme mať problém v bráne.

Reagovat
Martin9719

Bordel ve vedení je to nejhorší co se může fotbalovému klubu stát. O tom my fanoušci MU můžeme vyprávět a ostatně se to týká i Herthy z minulých let. Bez posil se Schalke nikam nehne to je pravda. Nemyslím si že by jste měli sestoupit, ale je třeba myslet i na další sezony aby se vám nestalo něco podobného jako HSV. Čeká vás asi dlouhý proces a na postup to nemusí být třeba min. ani příští sezonu. Je to o tom vybudovat nějakou herní tvář a postupně do ní zapracovat posily. Je smůla že zrovna jeden z nejzkušenějších nepodrží tým v těžkých chvílích. Po tom co přišel Wilmots tak to možná bude trochu trvat než si to sedne.

Reagovat
Rudnevs

On Hefer je veľmi neschopný týpek, už v Trivagu udajne zadelal na nejake problémy a veľký pád spoločnosti, navyše zrejme po ľudskej stránke odpad, ktorý koná v prvom rade v svoje dobro. Čím skôr bude preč, tým lepšie. Snáď mu aspoň teraz svitne a pustí nejake prachy na posily. Šetriť treba, zvlášť keď je kasa skoro prázdna, ale zrovna v existenčnej kríze je nevyhnutné pustiť aspoň pár tisíc na hosťovania.

Aby sme dopadli ako Hamburg, to je ešte asi najlepší možný prípad. On si HSV za tú dobu vybudoval celkom solídny káder a pokiaľ postúpia, podľa mňa nebudú mať v BL také problémy. Všetko zlé je na niečo dobré. Skôr sa obávam, že dopadneme ako Bielefeld, Aachen, Duisburg etc. v prepadlisku dejín. Realisticky to bude asi niečo na štýl Nürnbergu či Hannoveru, pár sezón sa budeme plácať v strede a na spodku, ale zostupu sa snáď nejak vyhneme.

Reagovat
Martin9719

No ty kluby co jmenuješ jsou zase ve vší úctě trochu níž než Schalke. Schalke je větší klub, může těžit ze silného domácího prostředí a popravdě si ho ve 3. Bundeslize představit nedokážu. Když je Hefer takový člověk jak říkáš a jaké má problémy, tak bych pak spíš čekal, že mu nějaký fotbal bude víš kde a bude se soustředit na něco co mu produkuje ty peníze. Což by byla špatná zpráva pro Schalke ale snad se to nestane.

Reagovat
Rudnevs

K Teroddemu:

Nach dem Spiel schrie Simon Terodde im Spielertunnel herum, und hämmerte mit der Faust mehrfach auf eine Werbe-Wand im Inneren des Stadions.

Als ein Kaiserslautern-Ordner dann versuchte, Terodde zu beruhigen, meckerte er weiter.

Wenig später riss er sich seine Schalke-Jacke vom Körper und schlug damit gegen eine weitere Werbe-Wand.

Äußern wollte sich Terodde nach dem Spiel zur Leistung und der Situation von Schalke nicht.

Reagovat
Martin9719

Hustý, tak to jsem nevěděl.

Reagovat
Rudnevs

Plný Betze, hlasná Westkurve Toto mi chýbalo

Reagovat
andrew96

Pláštěnky hostí dost super.

Reagovat
andrew96

Jen se teda divím, že ani jeden z kotlů neprotestuje proti DFL.

Reagovat
Rudnevs

Tiež som si vravel, ale možno to bola len záležitosť minulého kola. Tiež sa asi nebude protestovať donekonečna no.

Zápas sa nevyvíja moc dobre pre Schalke…

Reagovat
andrew96

Effzeh zítra ve Wolfsburgu protestují. Zbytek jsem nekoumal, ale divil bych se, kdyby byli jediní.

Reagovat
Rudnevs

Nakoniec to tam aspoň trošku zahádzali nejakymi loptičkami

Reagovat
db18

Lautern hlasoval proti, jako jeden z deseti klubů. Tak možná proto.

Reagovat
Rudnevs

Darkoooooo navždy v našich srdciach

Reagovat
Rudnevs

Toto je môj trest za to, že som šiel pozerať futbal miesto učenia sa. Teda, prvý trest. Druhý predpokladám príde na skúške.

Ako je možné, že každý útok Lauternu je gól?! Obrana absolutne mimo, Fährmann je diera.. ten si potrebuje sadnúť, prinajlepšom ukončiť kariéru alebo odísť z klubu. Herne to neni tak zlé, ale keď dostaneme gól z každej strely, čo čakať?

Reagovat
Martin9719

Uteklo mi něco z pravidel nebo proč je gól Götzeho uznán?

Reagovat
Martin9719

Aha tak nic.

Reagovat
andrew96

Taky jsem si říkal, že je to zářez. A ejhle.

Pro Mainz psychologicky těžká prohra. Frankfurt nebyl lepší, a ještě vyhrál díky haluzi.

Reagovat
Martin9719

Vůbec mě to nebavilo no, málem jsem usnul. Mainz jsem hodně litoval, protože tady si nezasloužil vyhrát fakt nikdo.

Reagovat
Bayern +

Zostavu Bayernu radšej ani nenapísali, ale bude to sranda

Neuer - Guerreiro, Dier, De Ligt, Davies - Pavlovic, Goretzka - Coman, Musiala, Sané - Kane

Reagovat
Breze

Najlepsia je aj tak ta lavicka strasna bieda..

Reagovat
Martin9719

I tak si nemyslím, že by to na Augsburg nemělo stačit pokud hráči jako Sané, Kane, Musiala na kterých to stojí předvedou svůj standart. Je to ale o tom, že hráči na které letos Bayern nejvíc spoléhá tak jsou poslední 2 zápasy úplně mimo. Proto má teď Bayern takový výsledky.

Reagovat
Bayern +

Súhlasím

Reagovat
Martin9719

Vysíltat na Premier Sport zápas TSG - Heidenheim namísto VFB - Lipsko, to se opravdu povedlo.

Reagovat
db18

Namísto jakéhokoliv jiného zápasu...

Vybrali fakt snad nejméně atraktivní duel.

Reagovat
Rudnevs

Kvoli Juráskovi, ktorý nakoniec nehrá...

Reagovat
Martin9719

Přesně tak a to teď bude furt takhle.

Reagovat
Salfovic

A Kadeřábkovi.

Reagovat
STR

Reagovat
Martin9719

Sere mě že není v televizi ani Werder, ale objektivně že tam není ani šlágr ze Stuttgartu to mě dostává.

Reagovat
andrew96
Reagovat
Rudnevs

Realne mi je toho Hoffenheimu a tych hracov az skoro luto.. mali by to asi rozdavat zadarmo ako Düsseldorf.

Reagovat
Salfovic

Jak došli k té skutečné návštěvě ?

Reagovat
db18

AI která to spočítá na základě televizních záběrů.

Reagovat
db18

Tak to je slušná sračka... zase to musí zachraňovat rozhodčí...

Reagovat
Bayern +

Pavlovic

Reagovat
db18

Teď nakonec gól nejspíš z ofsajdu...

...a aby toho nebylo málo, tak další zranění. Co s nima Tuchel dělá, vždyť je to v každém klubu to samé...

Reagovat
Rudnevs

RB Lipsko zatial 2024 rovnako veľa bodov ako v roku 2004. Zaujímavá paralela pri 20-ročnom porovnaní.

Reagovat
andrew96

Tehdy byli ještě sympatičtí.

Reagovat
eleven11

?

Reagovat
Martin9719

Jsem hlavně rád že VFB je zpátky a hraje svoji hru. Střely za první půli 12:1.

Reagovat
Rudnevs

Už som sa o nich začínal báť. 5:2 proti Lipsku je bomba

Reagovat
Martin9719

Reagovat
db18

Reagovat
Martin9719

Njinmaaaaah!

Reagovat
cubinho

Kovář v základu

Reagovat
Salfovic

Proč

Reagovat
Bayern +

Bránime a odkopávame lopty v nadstavenom čase jak taký Paderborn, keď sa im náhodou podarí vyhrať niekde vonku... to je hanba

Jedna vec sa ale Tuchelovi musí nechať, po X rokoch sa pričinil o to, že Bundesliga bude konečne zaujímavá aj v boji o titul a napínavá pre každého fanúšika Bayernu, pretože za normálnych okolností by sme dnes od 60. minuty za stavu 0:4 hrali so súperom bago

Reagovat
Rudnevs

Ja taktiež nemám rád Tuchela, je to nesympaťák a nechápem, prečo ho Bayern priviedol, ale zvaliť to celé naňho mi príde moc jednoduché, ono to slabšie obdobie viselo vo vzduchu už dlhšie (po 10+ rokoch nadvlávy niet divu), čakalo sa len kedy sa objaví silný súper (kto iný dal celú Rückrunde bez prehry ako Bayer?).

Reagovat
Bayern +

Odpoviem sem všetkým.

"zvaliť toto celé naňho" je ale široký pojem. Práve preto píšem v prvom odstavci o tom, že tá hra je jednoducho hanebná. Nesťažujem sa, že nevedieme ligu o 12 bodov alebo že by sme boli 10 bodov za Leverkusenom, ale štve ma, že sa na to proste nedá pozerať. A že by bol Tuchel nejaký špeci pragmatik sa po tom preplesku v Superpokali alebo po Saarbrűckene tiež veľmi nedá povedať. Ďalšia vec je nezaslúžené ignorovanie Műllera, výber posíl typu Dier, Trippier (aj keď tam chápem, že je to aj o vedení a nemôžeme si v jednom-dvoch oknách dovoliť kúpiť Kanea, Hakimiho a Wirtza) ale pre mňa je to proste stále málo. Chápem, že Salfovic a pod. sa tu budú oháňať tabuľkou a všetko prepočítavať na body, ale že nás vyfackalo Lipsko a Saarbrűcken a pripravilo nás (hanebne!) o dve trofeje sa tu už nespomína. A to akú formu má tento rok Bayer je z pohľadu Bayernu proste Tuchelova smola, však to sa môže stať aj Kloppovi ak príde... A ďalší faktor toho, prečo by mal byť Tuchel suverénny až bohorovný je fakt, za akých okolností (vyhadzov Jula a veci s tým spojené) do Bayernu prišiel... Netvrdím, že všetkému je na vine Tuchel, ale pevne verím, že nové posily si bude v budúcej sezóne vyberať už nový tréner.

Reagovat
Martin9719

Tak on se o to přičinil už loni.

Reagovat
vladino10

Presne ako píše rudy. Nechce sa mi pozerať tabuľky z minulých sezon, ale mam veľmi silný pocit, že s týmto bodovým ziskom by bol bayern v minulých sezónach s prehľadom prvý.

Takisto za mňa jednoznačne nemôže za všetko tuchel - pozri sa na ten káder, dnes šiel na ihrisko Zvonarek, Pavlovic hra základ a plačeme, že sa na RB zranil záložník Laimer. Stopéra hra Eric Dier a boli už zápasy, kde musel stopéra hrať goretzka. Káder je úzky, to generuje zranenia a všetko ešte zhoršuje. Keď sa zranil Coman, na ihrisko, na krídlo šiel hrotak Tel. Všetko sa lepí len aby bolo.

Trapnost manažmentu v plnej kráse ukazuje stanisic- pustili sme si preč stopéra a RB a spolu s ním ďalšieho stopéra a rb (stanisic) a teraz nám obaja chýbajú

Ten stanisic je absolútne nepochopiteľný fail. No a nákup palhinhu minule leto ani nespomínam.

Keby to je iba o trénerovi, tak by to bola ešte dobrá správa...

Reagovat
vladino10

...stopéra a rb v jednom som myslel stanisjca a pavarda

Reagovat
Salfovic

Bundesliga je pochopitelně zajímavá díky Leverkusenu. Bayern to má momentálně rozjeté na nejlepší bodový zisk za posledních šest let.

Reagovat
Salfovic

Pořád hledáte sportovního manažera ?

Reagovat
db18

V březnu dorazí Eberl.

Reagovat
db18

Hele, Tuchela ty zranění hráčů doprovází snad v každém angažmá... to nemůže být smůla nebo náhoda...

Reagovat
PavlíčeQ

pekne napsane

akorat uplne nesouhlasim s tim stanisicem, to hostovani pred sezonou davalo smysl, protoze na bayern to podle me porad nebylo a leverkusen se jevil jako dobra varianta

Reagovat
vladino10

"Na bayern to nebolo..."

A goretzka hrajúci stopéra s kimmichom na bayern sú? Ak to nebolo na bayern, tak mal prísť niekto iný. Co ale neprišiel a môžeme sa iba triasť aby sa nezranil/nevykartoval de ligt alebo dier..lebo ak sa tak stane, tak všetky možné riešenia budú horšie ako Stanisic

Reagovat
db18

Napínavá, ale bolí z toho pořádně oči. A za chvilku zlikviduje celý kádr, jako už v Chelsea...

Reagovat
Martin9719

Za posledních 11 zápasů Brémy prohráli pouze 2x a to je Leverkusenem a Stuttgartem. Zároveň s Bayernem první výhra v Bundeslize od 22.4. s Herthou - kde jsem byl. I v příštích zápasech by mohla trvat série neporazitelnosti, teď to hlavně nepokazit s týmy co jsou ještě pod námi.

Reagovat
Rudnevs

Prvá výhra v Bundeslige od 22.4.? Tam niečo nesedí či?

Reagovat
Martin9719

*Venku

Reagovat
svw_1899

To mi ani nedošlo. V tom případě jsem byl u posledních 2 výher venku . Protože minulou neděli v Mnichově jsem byl shodou okolností taky. Jak často jezdíš ?

Reagovat
Martin9719

Jako vůbec ty výsledky nekorespondují s tím kde v tabulce jsme, byť teď jsme nejvýš od začátku sezony možná. Taky mi to nějak nedocházelo. Hele vlastně jsem SVW viděl 1x zatím, takže loni jsem s Bundesligou začal. Ale navštívit Brémy a SVW mám letos jako jednoznačný cíl. Už nějaký čas sleduji jak získat lístky na SVW a asi to není úplně sranda když nejsi člen...Ty jezdíš často? Já jedu teď na Herthu vs. HSV za týden.

Reagovat
Rudnevs

Tak uzi si vylet A nesmut velmi, ked vas HSV nabije

Reagovat
Martin9719

Díky, můžeš jet taky, ale předpokládám že se bojíš porážky, tak nepojedeš.

Je to jako teď velká bída. Reese se má údajně připojit snad na Kaiserslautern, ale stejně nepočítám, že byl teď po tom individuálu šel hned do základu, jak ve středu tak v sobotu. Niederlechner chybí taky hodně, Barkok ho zatím určitě nenahradil. Tabakovič tu ofenzivu sám neutáhne ještě když je to typ útočníka který gól dá ale další 3 šance zahodí. Celkem solidně se prezentuje Scherhant, ale Reese to není. Dostáváme stále úplně zbytečný góly. Někdy si říkám zda už opravdu nevyndat toho Leistnera a nehrát to s Gechterem nebo aspoň zatáhnout Martona, který ten střed zálohy podle mě moc nedává a na stoperu snad nikdy nezklamal. Po tom zářezu od sudího minulý týden jsme si to teď prohráli sami - naprostá hrůza dnes. Lauternu teď po Schalke dávám větší šance na postup v poháru i když hrají venku, protože s tímhle nemáme šanci.

Reagovat
Rudnevs

Diki za ponuku, cenim si to, ale kvôli skuskam nestiham ani len pozerat tie zapasy v TV, uz teraz mam vycitky, ze som si pozrel vcera Schalke a dnes Bayer, aj sa mi to teda v oboch pripadoch vypomstilo

Aka je nalada vo fanusikovskom tabore po dnesku, ak to teda nejakym sposobom sledujes? Predsa len, u nas to bolo 1:4, u vas 1:3, viacmenej podobne vysledky, akurat u nas by fans najradsej rozpustili klub, zatial co u Herthy to asi nie je tak horke.

HSV teraz fakt musi zabrat, konecne ich chcem naspäť v Bundeslige, uz to trva vecnost. Kludne vyhrajte vsetky zvysne zapasy (okrem Schalke), ale proti HSV ne

Reagovat
Martin9719

Tak mohl bych tě vysadit třeba v Neuköllnu, tam by ses nejlíp naučil co je právo a pořádek.

Dardai to trochu schytal za dnešek, což si myslím že i trochu oprávněně, protože jsme dostali 3 góly od týmu který hraje jen na protiútoky a dal do dneška snad míň gólů než odehrál zápasů. Na druhou stranu určitě to nejde brát jen takhle, protože jsou tady i hlasy že jsme prohráli po 9 zápasech atd. Nemuseli jsme ale prohrát zrovna tady. Že by většina odvolávala Dardaie to určitě ne, protože s tím jaký má Hertha kádr papírově, tak hraje spíš hodně nad plán. Hlavně jsme asi druhý, třetí nejlépe střílející tým soutěže a výš nejsme proto, že dostáváme celou sezonu zbytečný góly. Z tohohle pohledu jsou hlasy takový, že můžeme být rádi kde jsme a měli bychom se spíš než na postup soustředit na dobrou sezonu. To co udělal v poslední sezoně s Herthou Schwarz tak na to dal na konci ještě Dardai naději, že by to mohl zachránit. A když porovnáme jejich kádry tak je Dardai vlastně génius. Teď mě napadlo, že je škoda třeba Daridy, protože to by podle mě byl jeden z těch kdo by zůstal i v 2. Bundeslize. A zrovna ve středu zálohy nám kvalita, zkušenost a kreativita strašně chybí. Prostě nemáme hráče jako Benes nebo Pherai, tohle nám zatraceně chybí.

Reagovat
Rudnevs

Hráčov ako Reis, Benes alebo Pherai nemá v lige okrem HSV asi nikto. Aj preto píšem, že proste musia už nahor. Ak príde ešte aj ten Zima, tak je to fakt hriech nepostúpiť. Hartel, Uzun alebo Reese sú tiež kvalitní ale HSV má týchto top hráčov proste najviac.

U Daridu škoda, teraz by sa zišiel ako taká stálica, zvlášť keď tých streďákov nemáte až tak úplne veľa. Zrovna odišiel pol roka pred zostupom tuším kvôli slabému hernému vyťaženiu.. zrazu o Herthe prestali menej písať, menej býva v TV, aká náhoda.. Ale pozor, u nás sa o Herthe ešte píše, ešte je tam Pekarik.

Reagovat
Martin9719

Tak HSV už tam mělo být dávno. Sandro Schwarz ho v podstatě vyhnal, já se na něj tehdy i těšil, protože jsem měl lístky koupené na Herthu asi půl roku dopředu a on v zimní přestávce zmizel. Jako by byl o tolik horší než Serdar nebo Tousart v té době. A tím odchodem si tihle žoldáci jak to bývá strašně pomohli. Co jsem to tak sledoval tak nejlépe z toho vylezl možná Marco Richter a Lukebakio, jinak skoro všichni nikde nehrají a když jo tak ne na o moc vyšší úrovní než je 2. BL.

Pekaríka je mi vlastně docela líto, velký profík, dodnes se o něm mezi fanoušky v Herthě ví, hodně dresů s ním jsem už loni na tribunách potkal. Má trochu smůlu, že na jeho pozici je celkem stabilní Kenny. Popravdě někdy jsem si přál aby ho Dardai postavil klidně na druhou stranu. Pak ti jede na repre sraz a celej svět mu tleská jak bránil Ronalda. Co se týče té TV tak teď máme s propagandou jménem "česká stopa v TSG Hoffenheim" asi na nějaký čas vystaráno.

Reagovat
Rudnevs

Mňa v tomto pred sezónou pobavil Schwollow.. jeden z najslabších článkov zostupujúceho Schalke patriaci zostupujúcej Herthe a on si ide hrať ligu majstrov za Union

Myslím, že Peťo je dôležitý hráč pre kabínu a zmieri sa v pokročilom veku aj s jeho súčasnou rolou. Ten v Herthe zažil ešte aj tú poslednú druhú ligu, časy Ronnyho, Kobiasvilliho či Ramosa

Reagovat
Martin9719

No dobrý, Ramos, zase jsme si připomněli jak moc jsme starý.

Reagovat
svw_1899

Já jsem právě člen, v Brémách jsem byl už několikrát . A ano, bez členství to jde těžko. Jezdím od roku 2007, za ty roky už mám mezi Werder-fans i nějaký kontakty, tak si lístky seženu prakticky pokaždý, když potřebuju, nebo když třeba potřebuju víc než ty 4, který můžu objednat na členství. Letos se chystám asi ještě do Frankfurtu a ještě jednou, možná dvakrát na domácí do Brém. Tuhle sezonu jsem byl doma zatim 2x - proti Kölnu a redbullu, venku ve Freiburgu a teď na Bayernu (tam jsem ani nechtěl, nemám to tam moc rád, ale právě mi jeden týpek z Brém nabídl lístky, tak jsem jel. Nakonec díky Bohu za to ). Na jiný nejezdim, jen na Werder. Jak někomu nefandim, není to pro mě už úplně ono. Projel jsem toho po Evropě už relativně dost, Bundesligu prakticky celou, tak to pro mě neni až tak lákavý. Byly doby, kdy jsem dal třeba 10-12 zápasů za sezonu, teď je to tak 5-6, jak to zvládám, protože dost cestuju. Klidně se mi ozvi někam do zpráv nebo na messenger, můžu ti s těma lístkama někdy pomoct, případně tě samozřejmě můžeme vzít, až zase pojedem .

Ty zprávy tu asi nejdou. Já tu byl aktivní dřív, pak dlouho ne, teď se zase vracim. Tak posílám odkaz na fb, napiš mi tam, pokud budeš chtít.

https://www.facebook.com/honza.svw

Reagovat
Martin9719

Tak to je pecka, jsem rád že jsem potkal fanouška SVW (na EF ohrožený druh), protože už jen s těmi lístky to pro mě byla dost neřešitelná záležitost. Samozřejmě některé zápasy tam někdo něco nabídnul, protože nemohl, ale byly to většinou roztroušené jednotky lístků někde nahoře, myslím že zrovna na Lipsko byly, protože to bylo v týdnu. Popravdě ani se mi na několik pokusů nepodařilo na webu SVW udělat registraci, ověřovací e-mail nikdy nepřišel. Už mě právě napadlo, že bych lístky sháněl jedině přes agentury. Bayern je super zážitek, je to úplně zase trochu jiná mentalita ale zároveň bych řekl, že ti Bavoři jsou lidsky možná nejhorší co jsem potkal. Tam mi přišlo, že z nich je prostě cítit taková jako nadřazenost. Když fandíš hostům (já byl na Lize mistrů s United) a jakože málokdo v Allianz aréně vítězí tak se ti z toho najednou stává ne moc hezký zážitek. Určitě napíšu, díky.

Reagovat
svw_1899

Jo, na ten redbull lístky byly a to ze dvou důvodů - jeden je ten termín v týdnu a druhý to, že z Lipska přijelo asi jen 400 zoufalců, takže sektory, který jsou běžně pro hosty, se tentokrát prodávaly domácím... Jinak co se týče toho Bayernu, já tam byl asi 7x, ale moc rád tam nejezdim. Teď neřešim výsledky, ale z pohledu atmosféry je to nic moc. Navíc je tam strašně blbej ten sektor hostů, je to hrozně roztažený a nedá se tam udělat pořádnej kotel, ani tam nemají pro hosty místa na stání, jako (skoro) všude jinde. Ani to okolí, kde vlastně neni vůbe nic, mě nějak neoslovilo. Byl jsem kromě asi 4-5 na všech stadionech Bundesligy, na mnoha z nich několikrát. Z těch chybějících je většina těch, co v lize nejsou dlouho, ze stálých mi chybí jen Leverkusen. A tam mě to nějak neláká - nejsem příznivec těhle firemních jedenáctek, takže klub mi neni moc sympatickej. Navíc hnusný město, je to daleko a fanoušci taky žádná sláva. Když už bych do těch končin jedu nebo letim, je to na 1.FC Köln, což je pravej opak a za mě top výjezd. Kdybych měl za sebe udělat tabulku podle atmosféry, první 4 týmy bych seřadil takhle: 1. Köln, 2. Frankfurt, 3. Schalke, 4. Stuttgart. Na druhym konci je s přehledem Hoffenheim, nic moc to neni ani v Augsburgu, Lipsku nebo Wolfsburgu. Dobrý to bylo i na HSV, v Mönchebgladbachu nebo Freiburgu. Možná lehký zklamání byl Dortmund. Člověk od toho čeká asi něco nadpozemskýho, ale ve finále je to hezký na fotku, ale co se týče atmosféry, za mě takovej lepší průměr. Ten Bayern bych zařadil asi do druhý poloviny, zase úplně na chvost ne. Hodnocení je teda ze sektoru hostů, takže možná trochu zkreslený, ale zase je to vždycky ze sektoru hostů, tak se to tim snad vyrovná . V Brémách to nehodnotim, protože tam jsem samozřejmě neobjektivní . Za mě jsou ale Brémy moc hezký město, který je navíc s Werderem hodně spjatý a je to jeden z jeho symbolů. Řekl bych, že po muzikantech na druhym místě, možná někdo i zná spíš Werder než sochu Bremer Stadtmusikanten . Jinak jsem stihl navštívit i stadiony týmů, který jsou už dlouho z ligy, jako třeba Hannover, Norimberk nebo dokonce Cottbus. Stihl jsem taky ještě Ligu Mistrů, jednou v Brémách, jednou v Miláně na San Siru proti Interu. Hodně vysoko řadim i dvě finále DFB Pokalu v Berlíně, tam jsem byl 2009 a 2010 a to bylo fakt skvělý, i když jsme to druhý prohráli. Taky se už asi 6 let každoročně účastnim letního kempu v Zillertalu v Rakousku, viděl jsem na vlastní oči v dresu Werderu ještě Kloseho, Fringse, Özila, Diega atd. Prostě s Werderem mám už zážitků spousty a věrim, že mě ještě nějaký další čekaj

Reagovat
Rudnevs

Super zážitky, chválim Tvoj report zo Sinsheimu si pamätám, to bol zrejme veľmi zlý výjazd. Ak sa môžem spýtať, tak vlastne prečo práve Werder, veď Nr. 1 im Norden ist nur der HSV Ale nie teraz ozaj, preco Werder?

Reagovat
svw_1899

No to je celkem zajímavej příběh - jako malej jsem hrál za Werder fifu na počítači. V tý době byl muj sen jet na velkej fotbal, ale ještě to nebylo v době internetu, ani auto jsem vlastně neměl, takže to vypadalo jako něco strašně nedostupnýho. No a pak, když už to šlo, tak jsem vyrazil, bylo to tehdy do Berlína (rok 2007), pak přišly další zápasy a bylo to jasný . Takže vlastně za to "může" počítačová hra, ale jsem za to rád, docela mi to změnilo život. Zamiloval jsem si Německo, začal se kvůli tomu učit německy (na těch prvních zápasech jsem neuměl ani písmeno ) a jede to pořád. Přineslo mi to mraky zážitků a viděl jsem díky tomu spoustu míst, projel prakticky celý Německo a prostě mi to přineslo do života spousty dobrýho

Reagovat
svw_1899

Jinak report jsem už dlouho nedělal. Taky jsem tu dlouho nebyl aktivní, tak aý zase pojedu, třeba něco sepíšu a pošlu to sem

Reagovat
Rudnevs

Díki, to je pekný príbeh. Report si pripadne časom rád prečítam.

Reagovat
Freedo

Reagovat
Martin9719

Velice solidní fotbalové zážitky, klobouk dolů. O něco podobného v rámci "groundhoppingu" se teď v Bundeslize taky snažím, zatím jsem ale viděl jen pár stadionů, takže začínám. Co se týče toho BVB tak to už jsem taky slyšel, že ta atmosféra už není co bývala. Je to hlavně tím, že SüdTribune už nefandí celá ale jen její část a zbytek stadionu je samozřejmě ticho. Ani ty chorea bych řekl, že už nejsou co bývaly. Na VFB bych se chtěl taky podívat, ale tam je to s lístky podobně jako na Brémy. Já mám právě Brémy rád hlavně kvůli atmosféře. Co se týče toho spojení fanoušků s týmem tak mi přijde, že je tam cítit taková domácí rodinná atmosféra a to chci zažít. Když se přidá celý stadion třeba v závěrech utkání tak je to vůbec skvělý.

Reagovat
svw_1899

Jo, s tou rodinnou atmosférou mám ten pocit taky . Na Dortmundu jsem byl naposledy myslim 2017 (možná 18), ale už tehdy to nebylo takový, jak se všude píše, že nejlepší a podobně. Už jsem to slyšel mnohem, mnohem dřív. Docela trvalo, než jsem se tam dostal a jen mi to potvrdilo, co jsem slyšel už x let předtim. Takže si myslim, že to nebude záležitost jen poslední doby. Ono se o tom podle mě píše hlavně proto, že ten klub je vidět, protože hraje v Evropě. A vizuálně je to samozřejmě fantastický. Další důvod může být ten, že někdo tam jede s cestovkou a nemá to s čim porovnat, případně to porovnává s nějakou Barcelonou, Anglií nebo nedejbože s Mladou Boleslaví. Pak je to samozřejmě jinde, ale nějaká špička Evropy to rozhodně neni, za mě ani špička Německa.

Reagovat
SunFells

?? Frimmpong zmrznul

Reagovat
Rudnevs

Leverkusen bez Bonifaca a spol. s velkymi problemami. Jednak to a podruhe ich kazdy tim prekukol a hraju proti nim ako prime barcelona. A Frimpong je krivy.

Reagovat
Witcher

Je to odpornej fotbal.

Reagovat
DieFohlenBMG

V PL by z toho udělali penaltu

Reagovat
vladino10

No neviem, tie lopty tam lietajú, ale...na miestach kde cakas, ze to tam hrotak dá proste nikto nie je. Pri tej totálnej prevahe co bayer ma a množstve šancí je cudne, že schick nemal ani jednu. Bonifac chyba...

Reagovat
Rudnevs

Stefan Kießling by sa zisiel

Reagovat
andrew96

V pátek mimochodem oslavil čtyřicítku.

Reagovat
Rudnevs

Dobrý chlapík. Kedysi som tieto stálice nevedel doceniť, teraz chýbajú. Ten by to tam dnes dotlačil, keď už nie do brány, tak cez sieť!

Reagovat
andrew96

Naja, Phantomtor. Jinak mně přijde, že Kießling nehraje už tak 10 let.

Reagovat
Rudnevs

Ono to uz zachvilku 10 rokov bude, zvlast ked si vezmeme, ze tie posledne roky hraval pomenej, odkedy ho vytlacil zo zakladu Chicharito.

Reagovat
Martin9719

No Chica, to už je taky snad 10 let co jsem ho viděl hrát.

Reagovat
andrew96

Ajo, už je 2024.

Reagovat
DieFohlenBMG

Nebo aspoň Vráťa Lokvenc

Reagovat
Werkrider

Ja som vždycky vybuchoval z neho. On v živote neustál ani jeden duel, vždy spadol, rozhadzoval rukami, pýtal si faul, toto neznášam.

Reagovat
Rudnevs

Už to je dávno a asi si Leverkusen sledovával častejšie než ja, ale ja si ho vybavujem ako útočníka, ktorý vedel rany rozdávať aj prijímať. Nemám ho v pamäti ako nejakeho uplakanca.

Vtedy s Rolfesom to boli také dve stálice Bayeru, obaja vysoký, dlhovlasý a blond. Keď sa Rolfes náhodou ocitol pred bránkou, vždy som nevedel, či je to on alebo Stefan.

Reagovat
djwenca

Jak hraje Schick? Že není produktivní vidím, ale je aspoň ve hře?

Reagovat
andrew96

Vůbec. Rozhodně méně než Boniface.

Reagovat
vladino10

Totálne neviditeľný, žiadne šance, žiadne lopty, nič. Pritom bayer dnes mal.mrte šancí, takže to nebude spoluhráčmi...len pato v žiadnej nebol...moje prognózy že bude golostroj sa vkbuzial nenaplnili, zatiak

Reagovat
8lampard8

já viděl tedy jen sestřihy, ale dvakrát při nákopu na protiútok dobře prodloužil hlavou na spoluhráče, z čehož pak byly dvě hodně velký šance. sám se pak ale do žádný nedostal

Reagovat
Martin9719

Takhle to dopadne když je Bayer nebezpečný pouze po vápno. Ve vápně kolikrát při tom obléhání nikdo (resp. Gladbach vždy v přesile). Ty brejky se ale měly jednoznačně proměnit takže i když Bayer si nedokázal nic vytvořit do zavřené obrany tak měl jednoznačně rozhodnout z těch úniků.

Reagovat
Martin9719

Vidím, že ignorovat zápasy HSV které mi přijdou předem jasné se opravdu nevyplatí.

Reagovat
Rudnevs

Ak zas postupi Fürth, tak ma porazi

Reagovat
Martin9719

No je to přesně jak jsem říkal, za 14 dnů může být letos ve 2. BL vše jinak. Hertha 10., ještě před Vánoci jsme se tu bavili o KSC jako kandidátovi na sestup a teď jsou blíž baráži než Hertha. Tyhle týmy jako Fürth, Heidenheim, jako už dost, už to fakt stačí, další už ne.

Reagovat
eder

Ein kessel buntes...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele