Hlavní obsah
Lidé a společnost

Obdivuhodná hrdinka Hořícího keře byla právem považovaná za první dámu české justice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vojta Sedláček Wikimedia Commons CC-BY-SA-4.0

Dagmar Burešová a Václav Havel byli blízkými přáteli

Patřím ke generaci, která naštěstí nezažila éru normalizace, a přestože jsem se doma i ve škole o ní leccos dozvěděla, teprve televizní minisérie „Hořící keř“ mi ukázala, jak byla zrůdná.

Článek

I když Česká televize právě vysílá „Hořící keř“ k 55. výročí smrti Jana Palacha, jeho hlavní hrdinkou je advokátka Dagmar Burešová. Moji rodiče si ji ještě dobře pamatují jako první polistopadovou ministryni spravedlnosti, velmi elegantní, křehkou, ale energickou dámu a jsou nadšeni, že ve filmu režisérky Agnieszky Hollandové ji hraje Táňa Pauhofová. Podle nich si nemohla vybrat lépe a stejný názor sdíleli i filmoví kritici, kteří Táňu za její skvělý výkon nominovali na Českého lva (celkem jich „Hořící keř“ získal jedenáct). V jednom rozhovoru se svěřila, že je pro ni role Dagmar Burešové za odměnu.

První dáma české justice

Při hledání informací o této nesmírně statečné ženě jsem objevila i archivní snímky z jejího mládí a překvapilo mě, jak je tato půvabná herečka Dagmar Burešové podobná, obzvláště v mládí, kdy měla tmavší vlasy. S radostí jsem zjistila, že se ještě natáčení „Hořícího keře“, vyznívajícího jako pocta její statečnosti, dožila, přestože byla poslední léta života vážně nemocná. Do poslední chvíle o ni pečoval její manžel, lékař Radim Bureš (Jan Budař). Ona sama se nechala slyšet, že se jí „Hořící keř“ velmi líbil: „Byla jsem velmi příjemně překvapená, jak byl po všech stránkách dobře a věrně zpracován.“ Rovněž její známí prý měli stejný pocit.

Psychická opora

Řada scén (autorem scénáře „Hořícího keře“ je Štěpán Hulík) totiž evokuje scény z jejich dramatického života, který nejvíce ovlivnila skutečnost, že se v době normalizace s nebývalou odvahou ujala obhajoby mnoha významných osobností, například Milana Kundery, Ivana Medka nebo Karla Kyncla. Většina jejích klientů byla vyhozena z práce pro své politické názory a díky erudici Dagmar Burešové, specializující se na pracovní právo, dokázali spory, předem odsouzené k nezdaru, vyhrát. Nejvíce se však Dagmar Burešová proslavila obhajobou matky Jana Palacha Libuše Palachové (Jaroslava Pokorná), která se rozhodla zažalovat komunistického papaláše Viléma Nového (Martin Huba) kvůli tomu, že o činu jejího syna šířil nehorázné lži. Snažil se ho dehonestovat například tvrzením, že při upalování použil „studený oheň“ a že k němu byl naveden. Libuše Palachová sice spor prohrála, ale Dagmar Burešová se pro ni stala obrovskou psychickou oporou a velmi se sblížily.

Morální vzor

Pomsta zrůdného totalitního režimu byla tvrdá, rodina Dagmar Burešové byla léta pronásledovaná, ona sama byla často vyslýchána a odposlouchávána, byl jí odebrán pas, dcera nesměla studovat. Satisfakce se dočkala až v roce 1989, kdy se stala naší první polistopadovou ministryní spravedlnosti a poté ve své misi pokračovala. Kromě toho, že se podílela na reformě soudnictví, přispěla například k tomu, že byly rodině navráceny dopisy Milady Horákové.

Díky své obdivuhodné statečnosti se Dagmar Burešová stala morálním vzorem pro celé generace právníků. Je velmi dobře, že také díky „Hořícímu keři“ bude život první dámy české justice, řídící se krédem že „zbabělost by měla být trestná“, stále připomínán.

Zdroj:

Česká televize: Hořící keř

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz