27.01.24 Zdraví a nemoci

Pozor na šití. Kocour spolkl niť i s jehlou, musel na operaci

Kočky a kocouři jsou známí mistři v kradení si „hraček“, s nimiž by si raději hrát neměli. Jejich hravost a zvědavost se jim leckdy může vymstít, třeba když spolknou něco nevhodného. Cizí těleso v trávicím ústrojí zvířete může být potenciálně nebezpečné a vyžaduje rychlou reakci od majitele. 


„Pozření něčeho, co zvíře rozhodně spořádat nemělo, je vůbec nejčastějším problémem, jaký naši klienti a jejich veterináři řeší. Zcela typické je to pro pejsky. U nich jsou celoročním hitem například ponožky. Veterináři jsou na takové situace připraveni, rozhodně tak nikdy neváhejte se na ně obrátit,“ radí Denis Klinger, ředitel společnosti PetExpert, která se specializuje na pojištění pro psy a kočky. Se sjednaným zdravotním pojištěním pro své chlupaté miláčky odpadá majitelům starost o finanční stránku věci. Mohou tak svým parťákům dopřát nejen akutní ošetření, ale třeba také pečlivou diagnostiku v případech, kdy se zvíře potýká s více či méně záhadným zdravotním problémem. 


Reálný příběh: Kocour Axl Rose a spolknutá jehla

Kocour Axl Rose je typický hravý kočičák, který jako správný vládce domácnosti nemá problém otevřít si skříňku, šuplík, prostě cokoliv, co jej zrovna zaujme. Z otevřených prostorů vždy vyšmátrá něco, co by mohlo posloužit jako hračka. Jednoho dne ráno se jeho pozornost upřela na šuplík s šicími potřebami. Kocourovi se bohužel nějak „podařilo“ sežrat kus nitě i s navlečenou jehlou. Včasný výlet na veterinu naštěstí zabránil, aby nebezpečný předmět napáchal škody na jeho zdraví.
Všímavost jeho paničky se vyplatila. Hned zpozorněla, když kocoura přistihla, jak natahuje na zvracení, ale nic z něj nevychází, jako by měl v tlamě či krku něco zaseklého. Jakmile se starostlivá majitelka dozvěděla, že kocourek toho dne ráno vykramařil šití, dala na svou předtuchu a bez váhání s ním vyrazila na veterinu. Tam Axla zrentgenovali a na snímku se zřetelně ukázala jehla zaseknutá u hrtanu.
Pozření ostrého předmětu se může snadno rozvinout v život ohrožující stav. Kocour se tedy rychle ocitl na operačním stole v narkóze a veterinář mu jehlu vytáhl. Pár hodin po zákroku už kočičák opět běhal po bytě a lovil látkové myšky. A aby si pro příště majitelé ušetřili nervy, měli by raději šuplíky s rizikovými předměty zabezpečit. 

Pozor na symptomy

Příznaky pozření cizího tělesa mohou zahrnovat zvracení nebo snahy o zvracení, nadměrné oblizování, slintání, krvavý průjem, neschopnost jíst či letargii. Pokud pozorujete tyto symptomy, jedná se o naléhavou situaci a neprodleně zdravotní stav zvířete konzultujte s veterinářem. Veterinární péči nelze odkládat, protože cizí těleso může způsobit vážné komplikace, včetně perforace střev nebo žaludku. Dbejte i na prevenci, je nejlepším způsobem, jak mazlíčka ochránit. Z domácnosti odstraňte potenciálně nebezpečné předměty (např. jedovaté rostliny). Nebezpečné předměty a léky zabezpečte tak, aby se k nim kočky nemohly dostat (např. Paralen je pro kočky toxický. Pokud by kočka pozřela jeden paralen 500, tak ji to zabije). 


Foto: publicdomainpictures.net