Hořice budou pokračovat v opravách Hirschovy vily, má z ní vzniknout centrum sociálních služeb

28. leden 2024 07:54

Zastupitelé v Hořicích odsouhlasili pokračování oprav chátrající Hirschovy vily v centru města. Z ruiny se má stát moderní centrum sociálních služeb s denním stacionářem a dalšími službami. Opravy za víc než 100 miliónů korun začaly už na podzim, pád klenby v jedné z místností ale harmonogram opravy zkomplikoval. 

Čtěte také

Městu v krajním případě hrozí, že dotaci nestihne vyčerpat a 80 miliónů korun bude muset vracet.

„Do starého baráku když kopnete, tak nikdy nevíte, co přijde. Takže i nám se bohužel stalo, že klenby, které vypadaly stabilně, se stabilními netváří. Některá dokonce spadla a tudíž jsme museli posílit budget o hodiny pro statika, stavební a technický dozor a podobně,“ popisuje situaci nezávislá místostarostka Hořic Jana Bouzková.

O tom, že celá stavba bude dražší, ale vlastně zase až tak moc nejde. Jedná se o částku v řádu statisíců korun, která se do limitu více než 100 milionového rozpočtu pořád vejde. Jenže strašákem jsou termíny.

Dotaci je zapotřebí vyčerpat a administrativně zpracovat včas. „Tam jde zhruba o 80 milionů a dá se říci, že zhruba ve stejné výši by pak mohlo přijít penále, říká Jana Bouzková s tím, že by se tedy Hořice mohly v krajním případě na konci roku 2026 dostat i na výsledek mínus 160 milionů korun.

Čtěte také

Zastupitelé města na mimořádném zasedání hlasovali o tom, jestli do tohoto rizika půjdou nebo ne. „Tuto zodpovědnost na sebe vedení města a zastupitelé berou.

Pro pokračování oprav zvedlo ruku 14 z 20 přítomných zastupitelů, včetně starosty Martina Poura ze sdružení Hořičtí patrioti. Do rizika nechtěla jít především opozice.

Město podle starosty požádalo o prodloužení termínů, ale jistotu nemá. „Je tady plno neznámých a jdeme zkrátka do nějaké míry rizika. Já jsem na té stavbě každý týden několikrát a onu míru rizika si uvědomuji. Tam nejde o to, že objekt nedokážeme opravit, ale o to, aby všechny přísliby od ministerstva na prodloužení termínů byly dodrženy.

Čtěte také

„Pokud to bude dodrženo, tak budu klidný. Ale záměrně jsem otevřeně řekl, co nám to hypoteticky řeší, protože nemáme černé na bílém potvrzeno, že to prodloužení termínů nastane, dodává Martin Pour.

Pokud se zdá, že město Hořice vsadilo desítky milionů korun na to, že se opravy Hirschovy vily už víc nezkomplikují, tak o úplný hazard nejde. Budovu město znovu důkladně prohlédlo.

„Hlasovala jsem pro pokračování oprav. Jsem přesvědčena o tom, že jak stavbyvedoucí, tak náš dotační tým, projektanti, všichni, kteří jsou za tento projekt zodpovědní, už všechna rizika zhodnotili a doufáme, že se nové problémy už prostě neobjeví, věří místostarostka Jana Bouzková.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související