V převážně rovinatém závodě se čtyřmi výjezdy na strmé a krátké stoupání Challambra na celkem 174 kilometrech, se do dlouhého úniku vydali pouze australští cyklisté z malých kontinentálních týmů Dylan Proctor-Parker, Joshua Cranage (oba ARA-Skip Capital), Jackson Medway a Zac Marriage (oba BridgeLane). Skupina se brzo rozpadla, jezdci BridgeLane byli příliš silní a zůstali na čele sami. V prvních třech výjezdech na Challambru byl na vrcholu pokaždé první Marriage a posbíral všechny body do vrchařské soutěže. 

Vacek v útoku

Ovšem i jezdci týmu BridgeLane byli dostiženi a v závěrečných třech desítkách kilometrů se začalo závodit i mezi jezdci WorldTour, kterých však na startu nebylo moc, z osmnácti týmů nejvyšší kategorie nastoupilo jen deset a celý peloton měl jen 88 členů. První důležitý útok zařídili český mistr Mathias Vacek a s ním jeho americký kolega Quinn Simmons (oba Lidl-Trek). Dvěma národním šampionům to nevyšlo, ale Lidl-Trek chtěl být co nejaktivnější a tak to postupně zkoušeli také Juanpe López a Bauke Mollema.

Snaha udělat závod co nejtěžší a unavit ryzí sprintery měla úspěch, i když se nikomu z Lidlu-Trek nepodařilo ujet na dlouho. Závod se snažili kontrolovat jezdci Israel-Premier Tech, kteří měli ve svém středu odolného sprintera Corbina Stronga. Peloton s pouze dvaceti jezdci ale bylo těžké uhlídat a do útoku vyráželi noví závodníci.

Lidl-Trek nenechal soupeře vydechnout

Zkusili to australský mistr Luke Plapp (Jayco AlUla), nováček mezi profesionály Archie Ryan (EF Education-EasyPost), dokonce taky favorit Jhonatan Narváez (Ineos Greandiers). Nejblíž vítězství byl však Simmons, jehož druhý pokus o únik byl zlikvidován až 500 metrů před cílem. Lidl-Trek se nevzdal ani poté, nastoupil Mollema, ale ani on nebyl úspěšný. 

Čelní skupina byla po všech útocích pouze třináctičlenná a řítila se do chaotického finiše. Laurence Pithie (Groupama-FDJ) využil svých zkušeností z dráhové cyklistiky, nejlépe se zorientoval a hodil své přední kolo na cílovou pásku. Jen těsně porazil Natnaela Tesfaziona (Lidl-Trek), Georg Zimmermann (Intermarché-Wanty) skončil třetí, zklamaný Strong projel cílem čtvrtý a Narváez byl pátý. 

Pithie tak potvrdil, že jeho forma na Tour Down Under, kde byl v etapách dvakrát pátý a jednou čtvrtý, nebyla náhodná a ve druhém roce mezi profesionály si připsal už druhé vítězství a první na úrovni WorldTour. Získal také první letošní vítězství pro tým Groupama-FDJ a první vítězství pro Nový Zéland v jednorázovém závodě kategorie WorldTour. Zdá se, že Groupamě se sázka na mladou generaci cyklistů začíná vyplácet. 

"Měl jsem štěstí, že jsem v posledních stovkách metrů našel mezeru," řekl Pithie po dojezdu. "Ve stoupáních jsem měl opravdu dobrý pocit. Prostě jsem jel za ostatními, což byla dobrá taktika. Pak jsme jeli pohromadě až na cílovou čáru, ale kilometr před cílem jsem byl trochu zavřený."

"V dojezdu jsem se snažil zůstat trpělivý, protože jsme se o tom ráno s týmem bavili. Také jsem věděl, že je nebezpečné nechat se v těch posledních stovkách metrů zavřít u bariéry. To se stejně trochu stalo, ale naštěstí jsem našel další mezeru. Musel jsem jet naplno, bylo to těžké. Podařilo se mi udržet rychlost a dokázal jsem taky za sebou udržet zrychlující jezdce. Je opravdu neuvěřitelné tady vyhrát," dodal Pithie.