Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VIDEO: Nevyhazujte stonky z bylinek. Vyrobte si z nich domácí olej

Šéfkuchař David Müller nemá nic proti masu, ale v pořadu Ve varu na Primě tvrdí, že jednou týdně by mohlo stačit. A po Vánocích by podle něj nebylo špatné dát tělu šanci a pomoci mu trochou vitaminů a minerálů, které se v zelenině najdou.

Müler má vlastní restauraci v Německu, jak říká, jsou tam všichni „multikulti“, jediný z jeho pomocníků je rodilý občan Německa. Ale tvrdí, že je to všechno „pěkné“. To je jeho oblíbené slovo, ostatně i v pořadu je to každý druhý výraz, který slyšíte: „A takto to pěkně dozdobíte, a dostanete pěknou porci“.

Protože to není sólista, rád si do pořadu přizval další hosty, například Davida Rejhona z restaurace Artisan, anebo Marcelu Vuongovou, která se specializuje na vietnamskou kuchyni a pořádá kurzy k přípravě těm, kdo se v ní našli. Ostatně kde jinde než ve Vietnamu byste mohli čekat pokrmy s tak velkým podílem zeleninových surovin.

Když už v kuchyni zpracováváte takové množství zeleniny a bylinek, byl by hřích otrhat jenom lístečky a stonky vyhodit. A tak nás v pořadu zaujal návod na to, jak je zpracovat a vyrobit z nich olej. Ve videu máte kompletní návod na výrobu.

Ve varu

Pořad můžete sledovat každou neděli odpoledne nebo na iPrima.cz

Ostatně nakládání bylin do oleje je skvělý způsob, jak dlouhodobě uchovat aroma a zdraví prospěšné látky z bylinek na dlouhou dobu. Bylinkový olej využijete ve studené i teplé kuchyni. Lahodně jím dochutíte zeleninové či těstovinové saláty, pečeným pokrmům dodáte báječné aroma a můžete jej přidat na konci dušení či smažení pro zvýraznění chuti.

Nemusíte využít jen stonky z petržele, které prezentuje David Rejhon na videu. Ten mluví z vlastní praxe v restauraci. Použít můžete všechny aromatické bylinky, princip je stejný.

Takže klidně můžete použít třeba i rozmarýn, tymián, dobromysl, bazalku, kopr, mateřídoušku, yzop, levanduli, saturejku, majoránku, mátu, meduňku či šalvěj. Experimentům se meze nekladou.

Domácí olej z petržele

Suroviny:

  • 350 g stonků petržele
  • 1 l za studena lisovaného rostlinného oleje
  • 50 g špenátových lístků
  • 20 g soli

Postup:

Nakrájené stonky petržele se špenátem, olejem a solí rozmixujte tak, aby nebyly úplně dohladka. Z mixéru přelijte do hrnce.

Na sporáku zahřejte na 80–90 °C a redukujte asi 10 minut, dokud se nevyvaří voda, kterou obsahuje zelenina.

Pak sceďte přes plátýnko do nové nádoby a nechejte důkladně vykapat. Olej pak zchlaďte. Pak olej přelijte do sklenic.

Skladujte v lednici. Domácí olej by měl vydržet až 10 dní, aniž by se zkazil.

Autor:
  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

Vysaďte si damašskou růži. Voňavou léčivku, kterou využijete na pěstění pleti

17. května 2024

Královna květin, říká se jí. Umí opravdu potěšit, některé kultivary nadchnou i nádhernou vůní....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

Brněnská zahrádka v parku, s pergolou a záhony, o kterou pečují romské děti

23. května 2024

Soutěž Má jen pár desítek metrů čtverečních a první zahradnické práce tu proběhly v roce 2022, nicméně už...

Stromy a keře si umějí pomáhat, aby byly zdravější. To je tajemství guildů

23. května 2024

Guildy jsou společenství stromů a rostlin. Pomáhají si prospívat, odolávat škůdcům, lákat celoročně...

Snědl jsem i syrové kuře. Mistr japonské kuchyně nejen o tom, proč neumíme jíst sushi

23. května 2024

Premium Může se pyšnit titulem mistra světa v přípravě japonského jídla pro nejaponské kuchaře. Jakub Horák...

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...