Hlavní obsah

Nové dobrodružství. Šampion nechce litovat, dře po boku druhého Čecha v UFC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je úspěšný v boxu, ale to mu nestačí. Elitní český profesionální boxer Vasil Ducár před několika dny stvrdil svůj návrat k MMA, pod jehož pravidly naposledy bojoval v roce 2019. Nabídka od nejprestižnější evropské organizace KSW se ale neodmítá, což si znojemský rodák moc dobře uvědomuje. „Nechci si za pět let říkat, proč jsem to nezkusil,“ vysvětluje Ducár, který na debut pod novou značkou trénuje i po boku historicky druhého Čecha v slavné UFC Viktora Pešty.

Vasil Ducár na MMA tréninku s předním českým bijcem Viktorem PeštouVideo: Sport.cz

 
Článek

Jste mezi 60 nejlepšími boxery křížové váhy na světě a jdete zpět k MMA. Proč?

Je to dobrý, proč ne. Jsou tam výzvy, je to dobrodružství. Na druhou stranu, co když bych si za pět let řekl, proč jsem to nezkusil? Chci to zkusit, uvidíme. Já jsem do všeho hrrr, i když tohle zas tak ukvapené nebylo, protože jsme to zvažovali dlouho. Nakonec jsme do toho šli.

Jaká je vaše MMA bilance?

Mám pocit, že profesionální bilance je 3 výhry a 2 porážky. Nějaké další zápasy nejsou zapsané, byly tu i amatérské zápasy. Dohromady to klidně může být deset soubojů. Naposledy jsem šel pod pravidly MMA v roce 2019, což jsou více než čtyři roky. Během té doby jsem si občas chodil zagrapplit, ale nic vážného to nebylo. K MMA jsem se vrátil až teď.

Už máte letošní rok rozplánovaný? Kolik zápasů v boxu a MMA?

Nějaký hrubý plán máme a uvidíme, jak se to bude měnit. Může něco přijít ze zahraničí, u KSW jsou další plánované turnaje, které nejsou ještě odtajněné. Uvidíme, jak se budeme domlouvat. A kolik bych chtěl stihnout zápasů? To záleží na průběhu. Když tam člověk skočí a zápas skončí za minutu, tak relativně připraven může být třeba za měsíc. Pak člověk může být rozštípaný třeba na půl roku. Je těžké to predikovat.

Primárně to ale stále bude box, viďte?

Před každým zápasem to bude na určité období. Teď ještě několik týdnů do zápasu bude primární MMA, pak uvidíme, co si naplánujeme. Budou to takové čtvrtletky, v rámci nichž si budeme plnit plány (smích). Kondici člověk musí mít tak jako tak, postoj to samé. K tomu se přidá wrestling. Myslím si, že tu nějaký základ je. Máme super tréninky, vidím, že to roste celkem rychle.

Je možné, že byste box definitivně hodil stranou?

Když mi zdvojnásobí smlouvu, tak možná jo. (smích)

Zkoušely to na vás i jiné organizace kromě KSW?

Párkrát mi přišla nabídka do zahraničí, spíše taková náhodná – prostě někam na MMA zápas. Před rokem mě překvapilo KSW a od té doby jsme byli v kontaktu. Loni v létě mi nabízeli Colloseum 2 nebo turnaj v Liberci. Vždycky se ozvali a teď s jejich expanzí do Česka a náborem českých zástupců jsem na to kývl.

Jak je na tom finanční stránka v MMA?

Myslím si, že v Česku je ta scéna málo ohodnocená, co takhle sbírám. I díky téhle expanzi je to jenom dobře pro zápasníky. Organizace se mohou přetahovat, tím pádem porostou i platy. Finanční nabídku jsem pochopitelně také zohledňoval. Snažili jsme se to vyjednat tak, aby finance byly porovnatelné.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Vasil Ducár (vlevo) se připravuje po boku elitního českého bijce Viktora Pešty

Bude KSW konkurencí pro Oktagon MMA, který na tuzemské scéně nemá konkurenci?

Určitě, musí být. Pokud bereme v potaz, že Oktagon je evropská organizace, tak to jsou konkurenti. Je to daná věc.

Box vás provází dlouhá léta, s kým se teď nově připravujete na smíšená bojová umění?

Chodím to ladit s Viktorem Peštou. S Andrésem Raškou a brněnskými trenéry jsem jezdil do OFY (Octagon Fighting Academy v Bratislavě). Tak nějak se snažím načerpávat všude, kde se dá, a vypichovat si jednotlivé věci.

Jaké jsou tréninky s Peštou?

Easy (smích). Překvapilo mě, že má dobrý postoj, ale ta zem je jinde. Mám se co učit. Je strašně dobrej. Mamut (trenér Jiří Paluska) říkal, že je to ideální kombinace, jsme protipóly. On chce házet, já chci bránit. A obráceně. Je to vyvážené, pro oba to může být přínos.

Váš první zápas bude v polotěžké váze, bude tomu tak i do budoucna?

Asi jo. Původně mě chtěli do supertíhy, o čemž si myslím, že na to nemám fyzické dispozice. Už před rokem mi nabízeli Arkadiusze Wrzoseka a další střelce. Nechci říct, že nejsem sebevědomý, ale myslím, že mám sebereflexi. Když je tu borec, který je o deset kilo těžší, o hlavu větší a ještě světová třída, tak se mi tam nechce úplně lézt. Bude záležet na soupeřích.

Soupeře na turnaj v Liberci už znáte, bude jím Polák David Kasperski.

Přesně tak. Myslím si, že KSW dělá matchmaking fakt dobře. Nechtějí to dělat tím způsobem, že si někoho budují, ale jsou v tomhle jiní. Je jim jedno, kdo vyhraje. Chápu, že kdyby mi dali typově soupeře, aby mě přejel, tak by to pro ně bylo oukej. Oni ale chtějí pobavit diváky, aby to bylo pro ně co nejzajímavější.

Počítáte, že bude v Liberci vyprodáno?

To nevím. Když jsme ale teď řešili lístky se známými a fanoušky, tak byl celkem problém. Myslím si, že by mohlo být plno.

Před jakou největší návštěvou jste kdy nastupoval?

Vyprodaná O2 arena, shodou okolností to také bylo MMA. Nevím, jestli nějaké zápasy v Anglii, ale tam je těžké soudit kapacitu haly. Boxoval jsem i v Dubaji, kde jsem byl návštěvností zklamaný.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články