metro.cz

Počasí v Praze

9 °C / 24 °C

Neděle 28. dubna 2024. Svátek má Vlastislav

Přes 600 lyžařů rozzářilo Jizerské hory na Bedřichovském Night Light Marathonu. Sobotní třicítku klasicky ovládli Knop a Kocumová

  8:12
Praha 29. ledna 2024 (PROTEXT) - 17. sezóna ČEZ SkiTour pokračovala druhou zastávkou v srdci Jizerských hor. Bedřichovský Night Light Marathon 2024 rozzářil lesy Jizerských hor 26. a 27. ledna. Program odstartoval v pátek večer závody Volkswagen volnou technikou na 17,5 a 30 km. Sobotní závodní den zahájily odpolední dětské závody Mini SkiTour. Večer pak patřil závodům klasickou technikou na 30 km, 17,5 km a závod ČT 10 km. Zejména páteční počasí v Bedřichově prověřilo každého závodníka. Akce se účastnilo i mnoho významných tváří českého sportu - Martin Koukal, Zuzana Kocumová, Marcela Joglová i Petr Knop.

První startovní výstřel Bedřichovského Night Light Marathonu 2024 zazněl v pátek po 18. hodině, kdy se na trať vydali závodníci delší, 30kilometrové trasy. Tu ovládl Petr Knop z eD system Silvini Teamu, který projel cílem s časem 01:21:00 a navazuje tak na dvojnásobné vítězství v Horních Mísečkách. V ženách zvítězila německá závodnice Kathrin Müller s časem 1:51:51.

O patnáct minut později, v 18:35, se vydali do lesů Jizerských hor i závodníci kratší, 17,5 km dlouhé trasy. Sedmnáctku ovládl bývalý reprezentant Martin Koukal s časem 00:49:42 a přesně minutovým náskokem před Jakubem Grafem, který obsadil druhou příčku. „Úplně jsem nešel na start vyhrát, poměrně mě to překvapilo. Trasa byla v pohodě, rychlá a zrnitá,“ popisoval Koukal po příjezdu do cíle. V kategorii žen projela cílem jako první Kateřina Moravcová z eD system Silvini Teamu. Celkově třetí ženou a zároveň první v kategorii Z39 skončila děčínská kajakářka Kateřina Zárubová. „Bylo to skvělé! Chtěla bych moc poděkovat organizátorům za skvělou přípravu tratě v těchto náročných podmínkách. Běžky jsou pro nás kajakáře velmi důležitou součástí zimní přípravy,“ referovala Kateřina v cíli.

Sobotní závodní den byl zahájen dětskými závody Mini SkiTour. První startovní výstřel zazněl v 16 hodin, kdy se na svou 300 metrů dlouhou trať vydali nejmladší běžkaři a běžkařky do pěti let. Mini SkiTour pokračovala závody na distancích 500 metrů a 1, 2 a 4 kilometry podle věku. „Jelo se mi dnes opravdu dobře, příští rok pojedu určitě zase,“ pochlubila se nám po průjezdu cílovou bránou vítězka 2kilometrové tratě Michaela Kráčmarová.

I odpolední závody se nesly v duchu klasiky. Jako první se do lesů Jizerských hor vydali závodníci nejdelší, 30kilometrové distance. Pro vítězství si dojel Petr Knop s časem 1:16:20 a pokračoval tak ve vítězné sérii na ČEZ SkiTour. Kategorii žen ovládla bývalá reprezentantka Zuzana Kocumová. Na trati na 17,5 kilometrů projel cílem první Michal Dobrovský v čase 00:50:34. Nejrychlejší ženou v cíli byla Kateřina Moravcová.

Jako poslední odstartoval závod na 10 kilometrů klasicky s Českou televizí. Na té zvítězil Vojtěch Malina z TJ Hradiště. „Bylo to parádní, trať byla rychlá a všude bylo sněhu dostatek. Mou taktikou bylo začít co nejrychleji a udržet to. Většinu trasy jsem jel sám, roztrhalo se to už na začátku,“ popisoval Malina. Na trati byla i Marcela Joglová: "Hodně se těším na tuhle unikátní noční jízdu, bude to moje premiéra," popsala nám na startu desítky, na které si dojela pro druhou příčku v ženách.

I přes aktuálně panující zhoršené sněhové podmínky se pořadatelům z Jizerské o.p.s. podařilo připravit tratě ve skvělé kondici pro oba závodní dny. Většina závodů Bedřichovského Night Light Marathonu byla vedena po okruhu T-Mobile Magentové stopy. Ze startu na bedřichovském stadionu putovali lyžaři k loveckému zámečku na Nové Louce a dále ke sklářské osadě Kristiánov. Odtud je čekalo strmé stoupání pod sedlo Holubníku. Druhá část okruhu je víceméně rovinatá a klesající. Po projetí kolem ikonického kiosku Hřebínek a návratu na Novou Louku odbočili závodníci sedmnáctky do cíle na stadion, zatímco třicítkáře čekalo ještě jedno kolo.

Během závodního víkendu bylo pro závodníky i diváky připraveno komfortní zázemí na vysoké úrovni. Velký vyhřívaný stan od Skupiny ČEZ a T-Mobile nabídl příjemné prostředí pro sledování výsledků, relaxaci i zábavné vyžití v ČEZ Energy zóně. O doprovodný program se postarala také ORLEN zóna se sportovními aktivitami. Po slavnostním vyhlášení vítězů byla také v obou závodních dnech vyhodnocena tombola, kde byl hlavní cenou pobyt v horském Resortu Aldrov na 2 noci.

„Tohoto oblíbeného nočního závodu se účastnilo 620 lyžařů napříč generacemi od hobíků po reprezentanty. Těšíme se, až se potkáme se závodníky na dalších zastávkách 17. sezony ČEZ SkiTour – přístí víkend pokračujeme Orlickým maratonem a o týden později se do Jizerských hor vrátíme na legendární Jizerskou 50,“ shrnuje za organizátory David Douša z pořádající agentury RAUL.

TERMÍNY ČEZ SKITOUR 2024 
Horní Mísečky, Krkonoše13. - 14. 1. 2024
Bedřichovský Night Light Marathon, Jizerské hory26. - 27. 1. 2024
Orlický maraton, Deštné v Orl. horách3. - 4. 2. 2024
ČEZ Jizerská 508. - 11. 2. 2024
JeLyMan, Jeseníky24. - 25. 2. 2024
Bieg Piastów, Jakuszyce1. - 3. 3. 2024
Harrachov, Krkonoše8. - 9. 3. 2024

 

 

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

 

Hlavní zprávy

Písni Nothing Else Matter trumpeta velmi sluší, říkají kluci z kapely Melanchollica

vydáno 28. dubna 2024  5:33

Tribute kapely oslavující svoje vzory jsou běžnou součástí hudební scény. V Česku se ale před rokem zrodil projekt, který se běžnému napodobování cizích...  celý článek

Když opravdu chcete, tak tomu dáte sto procent, říká běžkyně Marcela Joglová

vydáno 27. dubna 2024  6:48

Otevřela oči mnoha lidem. Přiznala se k bulimii. Sport jí pomohl přes mnohé starosti se „převalit“. To je Marcela Joglová, česká běžecká vytrvalkyně. Když...  celý článek

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek

Bizár nabírá nové rozměry. Ve vzduchu je touha po pozornosti a dobrovolné ponižování

Strážce streamu
vydáno 26. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Streamovací platforma Voyo má ve svém hledáčku několik pořádných bizárů. Naši redaktorku Terezu Šimurdovou v těchto dnech zaujala reality show s názvem...  celý článek