Zjasněná noc. Pražští komorní sólisté zahrají v Kostele sv. Šimona a Judy

Pražští komorní sólisté, rezidenční soubor Kostela sv. Šimona a Judy Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK se pod vedením uměleckého ředitele Radka Baboráka, představí na svém prvním letošním koncertě s názvem Zjasněná noc, v rámci něhož poprvé v Praze vystoupí houslista a dirigent izraelského původu, emeritní koncertní mistr Berlínské filharmonie, Guy Braunstein. Společně s ním se jako sólista představí jeden z našich nejúspěšnějších violoncellistů mladé generace Vilém Vlček. Koncert se uskuteční v sobotu 10. února 2024 od 19:30 v Kostele sv. Šimona a Judy.

Únorový koncert Pražských komorních sólistů je součástí cyklu tři komorních koncertů v úloze rezidenčního souboru FOK, které posluchačům nabízejí neotřelou dramaturgii ve spolupráci s předními českými a zahraničními sólisty.

Na úvod koncertu Zjasněná noc zazní v podání Pražských komorních sólistů Koncert pro housle č. 1 C dur Josepha Haydna. Sólových houslí se zhostí fenomenální houslista a dirigent izraelského původu Guy Braunstein, který v Praze vystoupí v rámci tohoto koncertu ve světové premiéře.

Následně posluchače překvapí podmanivý Koncert pro violoncello a orchestr C dur, op. 43 od Mieczysława Weinberga v podání jednoho z nejúspěšnějších violoncellistů mladé generace Viléma Vlčka a pod taktovkou samotného Guye Braunsteina. Koncert impozantně zakončí skladba Zjasněná noc od Arnolda Schoenberga, která propůjčila název celému koncertnímu večeru.

“Máme obrovskou radost, že hostování na tomto koncertě přijali právě tito dva výjimeční umělci. Únorový koncert s poetickým názvem Zjasněná noc nabízí našim divákům kvalitní ochutnávku klasické hudby napříč obdobími a navíc za přítomnosti tak významných a výrazných uměleckých osobností, jako jsou právě Guy Braunstein a Vilém Vlček.”, uvedl umělecký šéf PKF hornista a dirigent Radek Baborák.

Guy_Braunstein.png
  • Guy Braunstein (©Wikipedie)

Guy Braunstein, izraelský houslista a dirigent, koncertoval jako sólista například s orchestry Boston Symphony, Berlínská filharmonie, Izraelská filharmonie, Tonhalle Orchestra Zürich, Philharmonia orchestra a dalšími. Pravidelně koncertuje v rámci recitálů a komorních koncertů s význmnými světovými sólisty. V posledním desetiletí se hodně angažuje jako dirigent. Pracoval na rozsáhlém repertoáru jako vysoce uznávaný hostující dirigent a jako hlavní host Hamburských symfoniků a Symfonického orchestru z Trondheimu. Jeho vášní je transkripce, aranže a orchestrace mistrovských děl a jejich prezentace v odlišné podobě. K vrcholům jeho kariéry patří debuty s Vancouverským symfonickým orchestrem, Helsinskou filharmonií, dále koncerty s Drážďanskou filharmonií, Sinfonie Orchester Berlin, Orquestra Sinfonica de Barcelona, Laponským komorním orchestrem a Queenslandským symfonickým orchestrem a rozsáhlá turné s izraelským orchestrem Netanya Kibbutz Orchestra. V letech 2000-2013 byl prvním koncertním mistrem Berlínských filharmoniků. V letech 2003-2007 působil jako profesor hudby na UDK v Berlíně a od podzimu 2020 působí jako profesor houslí v Basileji. V roce 2006 nastoupil na post uměleckého ředitele festivalu Rolandseck, který vedl do roku 2016.

Vilem-Vlcek-2-©Tomas-Rasl.jpg
  • Vilém Vlček (©Tomáš Rasl)

Vilém Vlček, držitel ceny Jiřího Bělohlávka 2023, se kromě technické lehkosti vyznačuje procítěným uměleckým projevem. Už před vítězstvím v Mezinárodní instrumentální soutěži v Markneukirchenu (2023) a Rahn Musikpreis (2022), vystupoval jako sólista s řadou symfonických těles (Česká filharmonie, Kammerorchester Basel, Kaunas Symphony Orchestra, Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK, Plzeňská filharmonie, Severočeská filharmonie, Württembergische Philharmonie Reutlingen a další). Při těchto příležitostech spolupracoval s předními dirigenty, například s Jiřím Bělohlávkem, Petr Altrichter, Jiří Rožeň, Jonathan Bloxham, Nicolas Ellis, Wolfgang Emmanuel Schmidt, David Švec a další. Jako sólista a recitalista vystoupil ve více než 30 zemích (Grand Hall hamburské Elbphilharmonie, Victoria Hall v Ženevě, Tonhalle Zürich, Kammermusik Saal Berlínské filharmonie, Dvořákova síň Rudolfina). Zkušenosti z oblasti komorní hudby získal během svého působení v Kukal Quartetu, jako stipendista AKH a v neposlední řadě přímou spoluprací s z řadou uznávaných interpretů. Mezi vrcholy jeho sezóny 2023/2024 patří debuty se Sinfonieorchester Basel, s Pražskými komorními sólisty, s Chursächsische Philharmonie, recitálový debut na Mezinárodním hudebním festivalu Pražské jaro a opětovné pozvání na sólové vystoupení s Českou filharmonií.

Radek Baborak_foto_02 (Zuzana Bonisch 2020.jpg
  • Radek Baborák (©Zuzana Bönisch)

Radek Baborák, umělecký garant a dirigent Pražských komorních sólistů, je výraznou osobností světové hudební scény. Sólově vystupuje např. s Berlínskou a Vídeňskou filharmonií, s dirigenty Danielem Barenboimem, Seiji Ozawou, Simonem Rattlem. V řadě komorních festivalových projektů spolupracuje s Marthou Argerich, Yefimem Bronfmannem, houslisty Janine Jansen, Julianem Rachlinem. Od roku 2010 se věnuje dirigování. V témže roce založil festivalový orchestr Česká Sinfonietta, je stálým hostujícím dirigentem Yamagata Symphony Orchestra, asistentem Seiji Ozawy v Mito Chamber Orchestra, pravidelně spolupracuje s pražskými orchestry FOK, SOČR, PKF - Prague Philharmonia a dalšími orchestry v Německu, Rakousku a Japonsku. Na svém kontě má řadu nahrávek pro společnosti Sony, EMI, Supraphon, Exton, Animal Music.

Pražští komorní sólisté jsou jedním z nejdéle působících ansámblů svého druhu v Čechách, založeném v roce 1961 dirigentem Václavem Neumannem a tehdejšími členy FOK. Od roku 2013 působí PKS pod uměleckým vedením hornisty a dirigenta, Radka Baboráka. Od aktuální koncertní sezóny 2022/23 působí PKS jako rezidenční soubor kostela sv. Šimona a Judy Symfonického orchestru hl.m. Prahy FOK.

Dědičkou licence PKS je Anna Jírovcová Anghelescu, houslistka Symfonického orchestru hl.m. Prahy FOK.

Foto: PKS (©archiv PKS)

Podcast