Hlavní obsah
Umění a zábava

Harry Potter: Knihy versus film

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Deeply.cz (vytvořeno umělou inteligencí)

Jak byly dějové linie, postavy a klíčové prvky přeneseny z knih o Harrym Potterovi na filmové plátno a jaký to mělo dopad na interpretaci příběhu?

Článek

Svět Harryho Pottera, který vymyslela J.K. Rowlingová, je tak rozsáhlý a komplexní, že by se z něj daly vytvořit desítky filmů. Avšak filmoví tvůrci zvládli celou knižní sérii shrnout do osmi snímků. Jak věrně přenesli jednotlivé dějové linie, postavy a prvky z knih na plátno? Jaký vliv to mělo na interpretaci příběhu? Porovnejme knihy a filmy o Harrym Potterovi a podívejme se, co se ve filmovém zpracování ztratilo.

Začněme charakterem. V knihách je mnohem více času na rozvoj postav a čtenář má možnost poznat jejich vnitřní svět, emoce a motivace. Například postava Hermiony Grangerové je ve filmech prezentována jako velmi inteligentní, ale zároveň trochu pedantská, a dokonce až neurotická. Ve skutečnosti je v knihách mnohem komplexnější - je odvážná, statečná a její inteligence je prezentována jako velký dar, nikoli jen jako zdroj komických momentů.

Dějové linie také trpěly redukcí. Přítomnost některých vedlejších postav byla výrazně omezena nebo úplně vynechána. Příkladem je postava Peevesa, poltergeista, který ve škole Rokfort působí zmatek a v knihách přináší komické prvky. Ve filmech se však vůbec neobjevuje. Ze stejného důvodu byla vynechána i postava Winky, domácího skřítka, jehož příběh vykresluje témata, jako je otroctví a zneužívání.

Ve filmech se také ztrácí mnoho z hloubky a komplexnosti příběhu. Například v knihách je často zmiňována politika kouzelnického světa, která je významnou součástí děje. Ve filmech je tato dějová linie výrazně zjednodušena.

Další značnou ztrátou je absence některých klíčových scén z knih, které přispívají k hlubšímu pochopení postav a děje. Například v knize Harry Potter a Princ dvojí krve se dozvídáme o tom, jak se Voldemort stal tím, kým je, jaké bylo jeho dětství a jak se vyvíjel coby kouzelník. Ve filmu je tato dějová linie téměř vynechána.

Nicméně stojí za zmínku, že filmy měly také své silné stránky. Skvěle zvládly vizuální ztvárnění magického světa, od podoby Rokfortu a Bradavického expresu až po kouzla a létající koštata. Také herecké výkony byly vynikající a pomohly divákovi se lépe ponořit do příběhu.

Přestože se filmové adaptace snažily být věrné knižní předloze, mnohé se „ztratilo“. Pro čtenáře, kteří milovali detaily, komplexnost a hloubku knižního světa, mohou být filmy zklamáním. Nicméně pro ty, kteří chtějí rychlejší a vizuálně poutavý zážitek, mohou být naopak tou správnou volbou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz