ČTK

29. 1. 2024

Vládní konsolidační balíček vede tři desítky příspěvkových organizací ministerstva kultury (MK) k úsporným opatřením a v některých případech k propouštění zaměstnanců. K tomuto kroku museli sáhnout například v Národním památkovém ústavu (NPÚ). Národní technické muzeum vzhledem k vládním škrtům snížilo počet plánovaných výstav. Muzeum romské kultury pro tento rok omezilo množství akcí pro veřejnost na nezbytné minimum. K úsporným opatřením a zefektivnění svého provozu sáhly i další příspěvkové organizace MK. Vyplývá to ze zjištění ČTK.

Letošní rozpočet MK činí 16,58 miliardy korun proti loňským 18,5 miliardy korun. „Nezastírám, že situace není růžová, musím ale odmítnout katastrofické scénáře, které mluví o pohřbu kultury. Ten by nastal, pokud by kulturní organizace zanikly, nebo byly zrušeny, nebo by zanikly kulturní služby. Rozpočet, který máme k dispozici pro letošní rok, nebude znamenat zánik a pohromu,“ uvedl pro čtrnáctideník Divadelní noviny ministr kultury Martin Baxa (ODS).

NPÚ snížil k 1. lednu počet zaměstnanců o 97,5 pracovního úvazku, což se dotklo více než 130 lidí. „V případě Národního památkového ústavu se jednalo o hromadné propouštění. V personální oblasti je ústav nyní poddimenzovaný a nevidíme tady prostor pro další snížení počtu pracovníků. Stejně tak v provozních věcných nákladech jsme na samé hranici možného,“ sdělila ČTK mluvčí NPÚ Blanka Černá.

Snížení počtu pracovních míst je pro NPÚ velmi výrazné a bude mít podle mluvčí dopad na památkovou péči. Může podle ní omezit rozsah prezentace hradů, zámků a dalších památek, které NPÚ spravuje a zpřístupňuje pro veřejnost.

Památníky Lidice a Ležáky ruší akce a zkracují otevírací dobu. „Úspory hledáme ve výši míry inflace za poslední dva roky. Zároveň je poslední dva roky rozpočet negativně ovlivněn raketově rostoucími cenami elektrické energie a plynu. V letošním roce budeme mít nově mimo sezonu zavřeny pondělky. Z tohoto důvodu jsme zrušili jeden půl úvazek na pozici průvodce/pokladní. Vzhledem k dlouhodobé personální poddimenzovanosti organizace byl toto maximální úsporný krok, který jsme mohli v personální struktuře učinit,“ sdělila Jana Chourová Plachá, zástupkyně ředitele Památníku Lidice.

Změny v rozpočtu Národního filmového archivu odpovídají podle generálního ředitele Michala Breganta avizovaným vládním škrtům. „Jako instituce se dlouhodobě chováme racionálně, úsporně a zodpovědně, ale mzdové potřeby prostě nebudou kryty na 100 procent. Budu rád, když nebudeme nuceni ukončit víc než dvě nebo tři pracovní smlouvy,“ uvedl Bregant. „Mrzí mě, že jsme nemohli vyplatit za rok 2023 žádné odměny, přestože to byl rok pro nás velmi náročný a také velmi úspěšný. Spravujeme významnou část českého kulturního dědictví, kterou musíme předat příštím generacím v dobré kondici. Je škoda, že úsporná opatření zbrzdí některé rozvojové plány,“ dodal.

Rozpočet na příspěvek na provoz pro rok 2024 zůstává v Národním muzeu (NM) stejný jako v roce 2023. Limit na platy se ale snížil o dvě procenta. Stav zaměstnanců zůstává beze změn, propouštět se nechystají. „Snížili jsme náklady na údržbu a menší investice tím, že je provádíme vlastními kapacitami,“ podotkla mluvčí NM Kristina Kvapilová.

Prioritou vedení Muzea romské kultury je udržet jeho chod tak, aby úspory neměly negativní vliv na návštěvníky i stávající zaměstnance. „Chceme se vyhnout radikálnějším změnám. Z toho důvodu v tuto chvíli probíhá detailnější analýza nákladových položek,“ sdělila mluvčí muzea Karolina Spielmannová.

Ředitel České filharmonie David Mareček uvedl, že filharmonie se dopady konsolidačního balíčku tolik nedotknou. Před lety totiž spustili program pro mecenáše a sponzory a peníze z tohoto fondu jim pomohou rozpočet dorovnat.

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."