Dvouletý Brit je asi nejmladší člověk, který dosáhl základního tábora Everestu

foto Ilustrační foto - Mount Everest, na snímku z 27. května 2019.

Káthmándú - Dvouletý Carter Dallas je zřejmě nejmladším člověkem, který kdy dosáhl základního tábora nejvyšší hory světa Mount Everestu, uvedl list The Daily Telegraph. Britský chlapec "vystoupal" v říjnu do tábora na jižní straně, který se nachází v nadmořské výšce 5364 metrů, s pomocí svých rodičů.

Chlapec výstup absolvoval na zádech svého otce Rosse, jeho matka Jade jim šla po boku. Dosud nejmladším známým člověkem, který dosáhl základního tábora Mount Everestu, byla patrně čtyřletá dívka Zara původem z Česka. Ta do základního tábora ale podle svého otce vystoupala vlastními silami.

"Carter to zvládl lépe než já a jeho máma. Oba jsme dostali lehkou výškovou nemoc, ale on byl naprosto v pořádku," řekl o výšlapu otec dvouletého chlapce. "Ve vesnicích před základním táborem byli dva zdravotníci a testovali mu krev, aby zjistili, zda je v pořádku, jeho výsledky byly mnohem lepší než naše - byli ohromeni. Na trek jsme si koupili bundy, jídlo a dva spacáky - v podstatě jsme to udělali z rozmaru. Do 24 hodin po přistání v Káthmándú jsme na něj vyrazili," dodal.

Pětatřicetiletý otec říká, že podle něj byli na cestu dobře připraveni, protože pravidelně cvičí "dýchací techniky" a všichni včetně Cartera se ponořují do ledové koupele. Rodina z Glasgow je momentálně na roční cestě po Asii.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 5.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je neděle 5. května 2024

Očekáváme v 09:00 20°C

Celá předpověď