Hlavní obsah

Jen tak dál! Čeští mladíci si znovu smlsli na favoritovi. Teď si věří na finále

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český mládežnický hokej v posledních týdnech nepřestává překvapovat. Vše začalo bronzem dvacítky po nezapomenutelném obratu proti Finsku, navázala na to ženská osmnáctka, která poprvé v historii zaskočila Kanadu a skončila druhá. A teď se zaskvěla i chlapecká šestnáctka, jež si na mládežnické olympiádě ve skupině vyšlápla na USA navzdory tomu, že ztrácela tři branky.

Foto: Joel Marklund for OIS/IOC, ČTK/AP

Šimon Katolický se se spoluhráči raduje z gólu proti USA.

Článek

Inspirace senzačním comebackem české dvacítky byla jasná. O čtyři roky mladší borci také ukázali, že se nevzdávají za jakéhokoliv stavu. V jihokorejském Kangwonu sice v první třetině využili přesilovku a srovnali na 1:1, pak však dostali gól vteřinu před přestávkou.

Před polovinou utkání, které se hraje na 3×15 minut, už svěřenci Milana Razýma prohrávali 1:4. „Už jsem si říkal, že to je asi v hajzlu,“ připustil v rozhovoru pro sociální sítě Českého olympijského týmu gólman Jan Láryš. Ve 23. minutě však podruhé v utkání skóroval Šimon Katolický, na nějž navázal přesnou přesilovkovou ranou kapitán Ondřej Ruml. „Byli jsme pořádně burcovaní,“ připustil.

Jenže plány na obrat se české šestnáctce zase trochu zkomplikovaly, když před druhou sirénou Spojené státy odskočily na 5:3. „Ale říkali jsme klukům, ať hrají svůj hokej, že potřebujeme být na puku. Nemůžeme koukat na to, jak hrají Američani,“ líčil asistent trenéra Milan Plodek.

Další paralela s bronzovou dvacítkou? Klíčový gól naděje přišel v oslabení. Necelých osm minut před koncem vystihl rozehrávku soupeře Filip Novák a svůj únik zakončil povedenou střelou k tyči, snížil tak na 4:5. „Byla tam spousta emocí. Dostali jsme se na koně. Soupeř upadal, my jsme furt jeli,“ popisoval kapitán Ruml.

Češi se dostávali do šancí a kýžené vyrovnání přišlo dvě minuty před sirénou znovu z hole Nováka, jenž vybojoval puk ve středním pásmu, vyrazil do protiakce a v tísni vypálil k pravé tyčce.

Klíčovým mužem v nájezdech pak byl brankář Láryš, který si už v základní hrací době připsal 30 zákroků. „Kluci mi pak hodně pomohli a já jim to oplatil v nájezdech,“ ocenil. V dovednostní soutěži pustil sice hned první pokus Američanů, ale pak už branku zavřel.

Za národní tým hned odpověděl Katolický a v šesté sérii rozhodl parádním bekhendovým blafákem obránce Václav Nedorost mladší, syn stejnojmenného bývalého útočníka se zkušenostmi z reprezentace i NHL. „Jsme moc rádi, že jsme tenhle duel dotáhli do vítězného konce,“ prohlásil Ruml.

Čeští mladíci tak navázali na úvodní vítězství proti Slovensku a vydřeli postup do semifinále z prvního místa. V něm se v úterý v 6:00 ráno středoevropského času utkají s druhým celkem ze skupiny B, Finskem. Druhou dvojici tvoří zámořské duo USA a Kanada. Dokráčí český hokej k další mládežnické medaili? „Věříme, že tenhle ofenzivní styl může nést ovoce,“ dodal asistent kouče Plodek.

Související témata: