Praha 4 znovu uctila památku obětí holocaustu


Praha 4 znovu uctila památku obětí holocaustu.

Den památky obětí nacistického režimu si připomněli zástupci městské části Praha 4, radní Petr Tomáš Opletal a zastupitel Petr Kučera (oba TOP 09) čištěním kamenů v dlažbě, které připomínají obyvatele Prahy zavražděné nacisty v koncentračních táborech. Takzvané kameny zmizelých jsou v Praze 4 zasazeny v dlažbě například v Podolí, Michli anebo v Nuslích.

„Čištěním těchto kamenů v Michelské ulici chceme veřejnosti připomenout důvod, pro který jsou Stolpersteine v Praze 4 umístěny. Zároveň ale také chceme dát široké veřejnosti návod k tomu, jak mohou přispět k jejich údržbě a zachování ve stavu, kdy budou důstojnou připomínkou osob, na jejichž památku byly instalovány,“ uvedl radní pro kulturu Petr Tomáš Opletal (TOP 09).

Projekt tzv. Stolpersteine, v překladu kamenů, o které se má zakopnout, funguje už od devadesátých let. Jedná se o dlažební kostky s mosazným povrchem, velké 10×10 cm, vsazené do chodníku před domy obětí nacistického režimu podle původního projektu německého umělce Guntera Demniga. První kámen položil 16. prosince 1992 před radnicí v Kolíně nad Rýnem, dnes lze více než 80 000 Stolpersteine nalézt v mnoha evropských městech. V Česku se první pamětní dlaždice objevily v roce 2008a dnes jsou součástí chodníků kromě Prahy také v Brně nebo v Liberci.

Praha 4 znovu uctila památku obětí holocaustu.

Praha 4 znovu uctila památku obětí holocaustu.
Aktualizováno: 29.01.2024 – Vít Drbal
Vytisknout