Tvář otroka ukřižovaného Římany ožila. Krasavec, dnes by mu ženy padaly k nohám

Takto nejspíš otrok umučený Římany vypadal
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Archeologové našli v Anglii starověkou kostru muže s vraženým hřebíkem v patě. Další průzkum odhalil, že byl římským otrokem, který byl ukřižován během třetího nebo čtvrtého století našeho letopočtu. A nová digitální aproximace obličeje, která je součástí programu BBC Four, nabízí pohled do jeho tváře.

Je jasné, že muž měl strašlivou smrt. „Snad bychom mu pohledem do tváře mohli projevit úctu,“ myslí si osteoarcheoložka Corinne Duhig, ředitelka studia archeologie a antropologie na Lucy Cavendish College na Cambridgeské univerzitě, která se podílela na projektu BBC.

Kostra s železnými hřeby

Na základě počáteční analýzy vědci již věděli, že muž zemřel mezi 25. a 35. rokem, a jeho potlučená kostra odhalila, že mu kosti na nohou řídly – důkaz, že byl pravděpodobně dlouhou dobu připoután ke zdi. Jeho ostatky byly nalezeny na hřbitově v Cambridgeshire spolu s více než 40 dalšími jedinci, jejichž kostry rovněž vykazovaly známky toho, že prováděli těžkou manuální práci.

Mužova kostra byla pohřbena s tuctem železných hřebů a jakýmisi márami – dřevěnou deskou, která mohla být použita k vytvoření kříže, ke kterému byly přibity jeho ruce a nohy. Podle Cambridgeské univerzity jde o nejlépe zachovaný příklad ukřižování z římské éry na světě.

Genetický profil velmi pomohl

Pro rekonstrukci obličeje si vědci vyžádali pomoc forenzního umělce Joea Mullinse z Programu forenzních věd Univerzity George Masona ve Virginii, který pravidelně vytváří rekonstrukce v rámci „živých“ kriminalistických případů. Joe Mullins použil CT skeny mužovy lebky a počítačový software k vytvoření mustru tváře zotročeného muže. „Bylo to jako skládat starodávnou skládačku,“ řekl pro Live Science.

Jakmile byla struktura kostí muže na místě, vytvořil obličejové svaly pomocí biomarkerů k určení tloušťky. Odborníci mu poskytli genetický profil sestavený z mužovy DNA, což usnadnilo určení podrobností některých rysů, včetně barvy kůže a očí. Konečné rekonstrukci to velmi pomohlo, protože přítomnost DNA pomáhá zvýšit přesnost aproximace.

Když Joe Mullins cítil, že k němu obličej „promlouvá“, věděl, že má hotovo. A když se na muže dnes zadíváme, vidíme, že byl docela pohledný. Dnes by zřejmě neměl problém, aby „zabodoval“ u opačného pohlaví.

Zdroje: bbc.com, livescience.com

KAM DÁL: SPD a Babiš nemají páteř, říká europoslanec Zdechovský. Popsal, čím populisté oblbují lidi.

Klíčová slova: