Hlavní obsah
Umění a zábava

Před 55 lety se Beatles rozloučili posledním koncertem. Musela ho přerušit policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: EMI, Public domain, via Wikimedia Commons

Poslední koncert skupiny Beatles, tzv. Rooftop Concert, byl spontánním nápadem Paula McCartneyho, který chtěl naposledy zahrát pro živé publikum. Odehrál se 30. ledna 1969 na střeše nahrávacího studia Apple Corporation v Londýně.

Článek

30. ledna 1969 Beatles zorganizovali improvizovaný koncert ze střechy nahrávacího studia Apple Corporation v centru Londýna. Kapela, ke které se připojil hostující klávesista Billy Preston, odehrála 42 minut dlouhý set, než kvůli hluku dorazila Metropolitní policie. Bylo to poslední veřejné vystoupení jejich kariéry. Zahráli celkem devět písní, z toho pět nových. Davy přihlížejících, z nichž mnozí o přestávce na oběd, se shromáždili v ulicích a na střechách okolních budov, aby si užili koncert jejich oblíbené kapely a přitom netušili, že se jedná o koncert poslední.

Mělo to být velkolepé finále pod Pyramidami

Britský zpěvák a bývalý člen skupiny Ringo Starr se před lety na britské rozhlasové stanici Sirius XM při propagaci svého alba s názvem Ringo 2012 rozpovídal mimo jiné také o tomto posledním koncertu. V pořadu posluchačům řekl, že prvotním záměrem muzikantů bylo uspořádat na rozloučenou velký koncert pod egyptskými pyramidami. „Měla to být tečka za existencí čtveřice, tečka, která v době vymýšlení koncertu byla spíše tušená, nikoli jasná. Chtěli jsme, aby se náš poslední koncert uskutečnil pod egyptskými pyramidami nebo u kráteru sopky na Havaji. Vymysleli jsme i jiná úžasná řešení, padala řada nápadů na místa, kde by se mohl uskutečnit, ale nakonec jsme zahráli na střeše,“ zavzpomínal zpěvák.

Policie nás utnula po 42 minutách

Do poslední chvíle nebyli Beatles o koncertu na střeše rozhodnutí, až to do té doby, než John do ticha neřekl: „Fuck it – let's go do it.“ (Ser na to – pojďme na to). Čtyři Beatles a Preston dorazili na střechu kolem 12:30. Když začali hrát, veřejnost byla zmatena, mnozí měli přestávku na oběd. Když se zpráva o události rozšířila, v ulicích a na plochách střechách okolních budov se začaly shromažďovat davy. Zatímco většina reagovala na koncert kladně, metropolitní policie se začala znepokojovat hlukem a problémy s dopravou. Policie po několika hlášeních zahájila akci s cílem ukončit koncert.

Kapela čekala, že bude přerušena policií, protože nedaleko Savile Row, kde se koncert konal, byla policejní stanice. Důstojníci vystoupili na střechu uprostřed jedné z písní. McCartney improvizoval s textem, aby nastínil divákům situaci na střeše: "You've been playing on the roofs again, and that's no good, 'cause you know your Mummy doesn't like that … she gets angry … she's gonna have you arrested!"(Zase jsi hrál na střechách, a to není dobré, protože víš, že to tvoje maminka nemá ráda… zlobí se… nechá tě zatknout!). Jeden z policistů vypnul Lennonovy a Harrisonovy kytarové zesilovače uprostřed písně, ale Harrison vzdorovitě svůj zesilovač znovu zapnul.

Ringo Starr na rozhlasové stanici Sirius XM také přiznal, že stál o menší průšvih. „Policie přijela s úkolem naše vystoupení přerušit. Já jsem začal ječet, provokoval jsem je a nutil je k tomu, aby si pro mě přišli a stáhli mě ze střechy dolů. Bylo by to skvělé ukončení naší kariéry, ale policajti se na mě vykašlali.“

Doufám, že jsme prošli konkurzem

Koncert byl zakončen písní „Get Back“. McCartney řekl „Thanks Mo“, v reakci na potlesk a jásot od Maureen Starkey , manželky Ringa Starra. Lennon na závěr řekl k publiku: "I'd like to say thank you on behalf of the group and ourselves, and I hope we've passed the audition. (Rád bych vám jménem skupiny i nás samotných poděkoval a doufám, že jsme prošli konkurzem.)

Koncert byl živě vysílaný rozhlasovou stanicí BBC a přilákal pozornost tisíců lidí. V roce 1970 vyšel dokumentární film s názvem Let It Be, ve kterém je koncert zachycen. Zážitek z koncertu si můžete přiblížit také poslechem samostatného alba, které vyšlo v roce 2009.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz