My je nevolíme, my je krmíme, řekla Veronika Žilková o politicích v roli kantýnské

Tuto větu řekla Veronika Žilková coby vedoucí kantýny Šustrová v novém seriálu Sedm schodů k moci. Ten uvedla TV Prima v neděli. Jedná se o osmidílnou minisérii, ve které hraje hlavní roli žena, která miluje luxus, muže a hlavně moc.

Reklama

Sedm schodů k moci

„Jmenuju se Krčka Ivan. Jsem novinář a taky pěkná svině. Zjistil jsem, že většinu národa spíš zajímá svinstvo v posteli než ve státní kase.“ Takhle začíná nový seriál Sedm schodů k moci. Scénárista Josef Klíma napsal fiktivní osmidílný příběh a inspirací mu bylo české politické prostředí po miléniu.

Děj seriálu je zaměřen na dvě hlavní postavy – mladou servírku Annu Malou pocházející z malé vesničky a ministra kultury Tomáše Vichra. Režiséři Jiří Chlumský a Martin Kopp obsadili do těchto rolí Evu Podzimkovou a Jiřího Vyorálka.

Podle Lenky Hornové, ředitelky obsahu TV Prima, čerpal Josef Klíma při sepisování příběhu ze svých letitých zkušeností a znalostí politiky. Příběh je sice šokující a vymyšlený, avšak od opravdového politického života zas tak daleko nemá.

Děj se ze začátku zaměřuje na Annu Malou. Ta bydlí se svou maminkou a přítelem v bytě na malém městě a pracuje jako servírka v místní hospodě. Vše se změní, když Anna zdědí byt po svém otci. Přestěhuje se do Prahy a začne si hledat novou práci.

Přijmou ji jako servírku do jídelny poslanecké sněmovny, kde ji na starost dostane vedoucí kantýny Šustrová (Veronika Žilková). „Krk jako krk, žaludek jako žaludek. My je nevolíme, my je jen krmíme,“ řekne Veronika Žilková, když se Anna zděsí, kde bude pracovat.

Zpočátku Anna sotva pozná premiéra a o politiku nemá žádný zájem. Postupem času ale začíná pronikat nejen do politického světa, ale především do jeho zákulisí. Postupně si všímá toho, že na kamery politici působí jako nepřátelé, ale za zavřenými dveřmi jsou to kamarádi.

Časem si Anna uvědomuje také jejich slabiny a učí se je využít ve svůj prospěch. S tímto cílem jí pomáhá bulvární novinář Ivan Krčka v podání Pavla Bartěka. Anna s ním uzavře dohodu, ze které profitují oba.

Jediným slušným politikem je poslanec Rozehnal alias Luboš Veselý, který tvoří takový protipól Krčky. Rozehnal je bývalý disident, který nerad sleduje, jak se z Aničky stává prohnaná mrcha. Často se jí snaží pomáhat, ale končí to neúspěchem.

Nejprve začíná Anna chodit s Martinem Lachmanem, kterého hraje Tomáš Měcháček. Tento vztah se ukáže jako naprostý omyl. Anička zjišťuje, že je těhotná, ale Lachman s tím nechce mít nic společného. Následně si začne s mladým poslancem Hadrabou, ale tento vztah opět končí neúspěšně.

Na dobré časy se začne blýskat v době, kdy si Anny všimne ministr kultury Tomáš Vichr, který ji zaměstná jako sekretářku na ministerstvu. V tuto chvíli začíná Aničky vzestup k samotnému vrcholu moci. Jak to bude dál? Dostane se po boku premiéra až na vrchol, nebo ji čeká strmý pád?

Herci o svých rolích

Eva Podzimková

„Ukázala mi moje limity a to, co jsem schopna ještě zvládnout,“ říká o své roli Anny herečka Eva Podzimková. Zároveň si myslí, že ji takhle velká, pestrá a rozsáhlá role už nečeká. Eva dostala nejprve scénář k prvním třem dílům. I přesto, že věděla, jak její postava dopadne, se nemohla odlepit od čtení.

Podle Evy je v Aničce jak mrcha, tak i oběť a hrdinka. Na začátku se snaží jen přežít, ale později si uvědomuje, že pro vlastní dobro musí myslet hlavně sama na sebe. V seriálu Sedm schodů k moci je také spousta postelových scén, ve kterých Eva hraje. Zajímavou informací je, že jsou postavy při těchto scénách složené ze dvou lidí – herce a dubléra.

A proč by podle Evy měli diváci seriál Sedm schodů k moci sledovat? Protože je to něco úplně jiného. Nikde žádná krev ani mrtvoly. Je to poutavý a velmi napínavý seriál, díky kterému může divák nahlédnout do zákulisí té nejvyšší politiky.

Jiří Vyorálek

Jiří Vyorálek hraje v seriálu Sedm schodů k moci Tomáše Vichra – čestného politika, který se nechá ovlivnit ženou. Tomáš začíná jako spravedlivý ministr kultury, který se cestou umaže a špatně skončí. Mezitím se z něj však stává předseda vlády.

Ani Jiřímu Vyorálkovi se postelové scény netočí snadno a snaží se s tím vždy nějak bojovat. „Nežijeme to, hrajeme to,“ říká Vyorálek. Scény z postele nesklízí úspěch ani u Jiřího doma.

Stejně jako Eva se i Jiří nechal zastoupit „kaskadérem“. V seriálu se objevují fyzicky náročnější scény, které nechtěl dělat. „Nebojím se pistole, ježdění v autě, na koni, padání odněkud, ale zrovna tohleto… Tady jsem si o „kaskadéra“ řekl,“ dodává Vyorálek.

Kromě již zmíněných herců se v seriálu objeví také Pavla Gajdošíková, Pavel Řezníček, Betka Stanková, Michal Novotný nebo Marek Taclík.

Pro českého diváka bude seriál zajímavým nahlédnutím do politického dění. Budeme se prodírat politickou sférou. Poznávat jak se politici mezi s sebou nesnášejí, derou se k moci, jak lžou, pomlouvají se a mění názory podle toho, jak se jim zachce. Ne náhodou je příběh podobný tomu z reálného politického světa. Někdo si může všimnout, že se v ději objeví podobnost s kontroverzní kauzou Jany Nečasové (Jana Nagyová).

Seriál Sedm schodů k moci je koneckonců velmi dobře vnímán, na portále Česko-slovenské filmové databáze (ČSFD) se mu daří skvěle. Prozatím získal 78 procent, což je velmi dobré hodnocení uživatelů portálu.

Zdroje: Seriál Sedm schodů k moci, TV Prima

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama