Nájemné za plesnivé byty zvedla obec o 400 procent. Senioři v Janově u Hřenska jsou zoufalí

Seniorka Eliška Jakubíková

Zoufalí důchodci v nájmu

Až o tisíce korun měsíčně si připlatí senioři v Janově u Hřenska. Zastupitelé tam totiž zvýšili nájemné v obecních bytech. Seniorům to vadí také proto, že obec podle nich do bytů neinvestuje a některé z nich jsou dokonce zamořené plísněmi.

Dvaaosmdesátiletá Eliška Jakubíková bydlí se svým manželem v obecní garsonce v Janově u česko-německé hranice už dvacet let. Bytový komplex tehdy obec postavila ze státní dotace a senioři měli garantované výhodné podmínky. Teď ale přišel šok. „Holý nájem byl 815 korun, který nám teď podle nové nájemní smlouvy zvýšili na 3 600, takže o 400 procent,“ popsala pro CNN Prima NEWS Jakubíková.

ČTĚTE TAKÉ: Srážka osobního vlaku s nákladním autem v Lovosicích. Záchranáři odvezli dítě do nemocnice

Další tisíce korun musejí vydat za energie a úklid na chodbách včetně peněz na opravy. Nájemní smlouva je prý velmi složitě napsaná. „Nemáme právní vědomí, už nám to tak nemyslí, a hlavně nemáme peníze na soudní tahanice. Byty jsou ve stejném stavu,“ říká seniorka a doplňuje, že se budou muset uskromnit. Odpustit si budou muset například lázně nebo rehabilitace.

Zdražení nájmu vedení obce potvrdilo. „Platby za společné energie se rozpočítávají dle faktur poskytovatele energií, ale naše obec bohužel nepatřila do kategorie, kde byla výše cen energie zastropována, a tak došlo k výraznému navýšení cen. Jednalo se také o ostatní obecní domy. Obec přece nemůže dotovat energii, kterou nájemníci ve společných prostorách spotřebují,“ popsala situaci pro CNN Prima NEWS starostka Janova u Hřenska Ladislava Kotková (Pro Budoucnost).

Seniorům vadí zdražení i proto, že v některých bytech se šíří plísně, které se jim nedaří zlikvidovat. „Jsou špatná okna, kterými zatéká. Kdyby to byl normální byt, nic neřeknu, ale my tu bydlíme v plesnivých bytech,“ popsal senior Jan Malina pro CNN Prima NEWS.

„V případech likvidace plísní postupujeme individuálně. Ve většině případů plíseň vzniká nevhodným užíváním bytu, málo se topí a nedostatečně se větrá,“ tvrdí starostka. Podle Maliny je ale problém jinde. „Není to moje chyba, je chyba že není udělaná střecha a okna.“ Už v úterý se tématem zvýšení nájmů bude znovu zabývat i zdejší obecní zastupitelstvo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na přechodech pro chodce umírají v Česku každoročně desítky lidí. Kde se nachází ty nejrizikovější?

Tagy: