Vejce natvrdo nebo naměkko – které je zdravější

Vejce uvařená naměkko v kuřátkách - credit Pixabay by jackmac34

Vejce jsou zdrojem mnoha zdraví prospěšných látek. S mírnou nadsázkou se dá říci, že patří k několika málo potravinám, jež poskytují tělu téměř vše, co potřebujeme ke zdravému životu, včetně velmi kvalitní bílkoviny. No a samozřejmě také skvěle chutnají, takže jsou mimo jiné neodmyslitelnou součástí snídaně v mnoha domácnostech na celém světě. Nejčastěji se podávají smažená, naměkko nebo natvrdo. A právě způsob přípravy docela výrazně dokáže ovlivnit, jak náš organismus využije všechny látky, které vajíčka obsahují.

Vařené nebo syrové

Konzumace syrových vajec, kromě přípravy domácí majonézy, u nás není příliš rozšířená. Narazit na ni můžeme u lidí, kteří chodí do posiloven či se věnují bojovým sportům, u zpěváků, řečníků a milovníků tatarského bifteku. Sportovci asi v mládí často koukali na film Rocky, kde Sylvester Stallone v roli boxera pravidelně po ránu s nechutí popíjí rozmíchaná syrová vajíčka. A doufají, že jim podobná dieta pomůže s tvorbou krásné muskulatury. Někteří lidé, co se živí hlasem, zase věří, že jim nepříliš lahodný vaječný koktejl lépe ochrání hlasivky. V obou případech ale konzumace syrových vajíček není nejlepší nápad. Vejce sice mají spoustu kvalitní bílkoviny, která může pomoci po cvičení, ale syrovou náš organismus umí využít mnohem hůře než vařenou. Podle výzkumů jí z vařených vajec dostaneme kolem devadesáti procent a ze syrových pouze polovinu. Také biotin, který vajíčka obsahují, tělo lépe využije po tepelné úpravě.

I hlasivky lze chránit mnoha jinými způsoby, které jsou účinnější a hlavně zdravější. Konzumace syrových vajec velmi výrazně zvyšuje riziko nákazy salmonelou. Pokud si stejně z nějakého důvodu chceme dopřát syrový vaječný koktejl nebo si chceme pochutnat na doma připraveném tataráku, měli bychom vejce nejdříve pořádně omýt, zbavit hrubých nečistot pod teplou vodou a nakonec ještě pasterizovat tak, že je zalijeme vařící vodou a necháme ve vroucí lázni přibližně deset sekund. Tento postup je doporučený Světovou zdravotnickou organizací a je pro bakterie salmonely smrtící.

Naměkko nebo natvrdo nebo dokonce smažená

To, jestli je lepší syrové vejce nebo vařené, asi bude každému z předchozího odstavce naprosto jasné. Po tepelné úpravě z něj získáme více zdraví prospěšných látek a navíc velmi výrazně snižujeme riziko vzniku nějakých závažných potíží. Ale i způsob tepelné úpravy je ze zdravotního hlediska důležitý, protože nic se nemá přehánět. U vajec natvrdo se doporučuje čas vaření omezit na maximálně deset minut a potom je rovnou zalít studenou vodu. Delší var způsobuje ztrátu chuti a vejce se navíc stávají hůře stravitelná. Obecně, čím déle se vajíčka vaří, tím více ztrácí své antioxidační vlastnosti a dochází k degradaci některých zdraví prospěšných látek. Proto jednoznačným vítězem jsou vejce naměkko, která vaříme maximálně pět minut – ideálně tři minuty od začátku varu. Jsou navíc mnohem stravitelnější a také mají méně kalorií než varianta uvařená natvrdo.

A jak tomu je v případě vajec míchaných, sázených nebo třeba omelety? Míchaná jsou ze zdravotního hlediska hned za vajíčky naměkko, ale pouze pod jednou podmínkou. Musíme k jejich přípravě použít jen naprosté minimum tuku a v žádném případě ho nemůžeme přepálit. Pánev lehce vytřeme máslem nebo opatrně postříkáme olejem. Ideální způsob přípravy je ve vodní lázni a rozhodně bychom je neměli vysušit – pak se ze zdravotního hlediska velmi rychle začnou blížit vajíčkům natvrdo. Omelety či volská oka obvykle nasáknou více tuku a mají mnohem déle tepelně zpracovaný bílek. A pokud si k vajíčkům dopřejeme ještě nějakou uzeninu, tak chuťově nám to sice může připadat dokonalejší, ale ze zdravotního hlediska se jedná o variantu nejhorší.