Komedií roku 2023 se stala hra Jídelní vůz. U diváků bodovalo Dejvické divadlo

30. leden 2024 09:15

Na pardubický Grand festival smíchu ji dovezlo Činoherní studio Ústí nad Labem. A to doslova jídelním vlakovým vozem, přesně tam se totiž vše odehrává.

O vítězi rozhodla nejen odborná porota, ale také diváci. Ti na velké scéně mohli vidět během uplynulého týdne sedm komedií, které v minulém roce vznikly na jevištích českých profesionálních divadel. Nejvíce bodů pak nasbírala autorská hra Davida Šiktance Jídelní vůz.

Vyhlášení výsledků bylo napínavé až do poslední chvíle. 24. ročník festivalu totiž nabídl široký komediální žánr. 

Všechny inscenace vybírala dramaturgyně Jana Uherová: „Vybrala jsem, myslím si, velmi rozdílné inscenace. Jsem si vědoma, že to téměř ani nejde srovnávat. Když se někoho zeptám, co se mu nejvíce líbilo, tak každý má jiného svého favorita. Někomu se víc líbí ta česká komedie, někomu něco, co je třeba i melancholické nebo bilanční. Každý má prostě jiný názor.“

Nakonec ale zvítězila melancholická hra o cestování vlakem s názvem Jídelní vůz. Autor a režisér David Šiktanc se inspiroval vlastními zážitky, na trase mezi Prahou a Ústím nad Labem se tak odvíjí příběh z pohledu vrchního v jídelním voze.

Autor trávil ve vlaku hodně času

„Ta cesta tím vlakem je nějakým způsobem alegorie trošku lidskému životu, jede to po nějaké kolejnici. Pro mě to vždy byla taková specifická samota. Tím, že jsem mnoho let pracoval jako režisér na volné noze, jsem v tom vlaku strávil opravdu hodně času. Byly to velmi často hodně iniciační zážitky,“ říká Šiktanc.

Předobrazem hlavní postavy byl pak skutečný vedoucí jídelního vozu Pavel Peterka, se kterým se autor a režisér hry v jídelním voze seznámil.

David Šiktanc

„David je výborný pozorovatel. Skutečně přivedl na jeviště jenom to, co se tam odehrává. Ty repliky, které říká na jevišti vrchní v podání Honzy Plouhara, jsou skutečně ode mě,“ doplnil Pavel Peterka.

David Šiktanc si z Pardubic odváží kromě hlavní ceny i cenu za nejlepší režii. „Jsme rádi, že jsme uspěli a že to mělo nějaký ohlas. Přičemž jsem pochopil, že nejde jen o porotu, ale i o publikum, studentskou porotu. Je to nějaký průřez lidí, kteří to viděli, mluvilo to k nim. Podle mě je to důležitější než ta cena samotná.“

Co rozhodlo o vítězi, vysvětluje předsedkyně odborné poroty Radmila Hrdinová: „Jednak už samotný text, který je krásný, ale i jeho zpracování, které divákům velmi sugeruje ten jídelní vůz včetně ubíhající krajiny. Pak jsou tam nádherné stylizované hlášky, ale i jednotlivé osudy jsou herecky výborně zpracovány. Myslím, že je to naprosto ojedinělá komedie.“

Festival smíchu udělil i další ceny, například cenu Génia smíchu, kterou si převzal herec Petr Nárožný. Diváci se nejvíc smáli při komedii Fifty, získala tak cenu Komedie diváků. Inscenaci pro dejvický soubor napsal Petr Zelenka, hlavní roli architekta na volné noze ztvárňuje Ivan Trojan. Za roli předloni herec získal Cenu divadelní kritiky.

autor: Naďa Kubínková | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související