Botanická zahrada v Teplicích přestaví zásobní skleníky tak, aby z nich unikalo míň tepla

30. leden 2024 09:34

Teplická Botanická zahrada chce přestavět zásobní skleníky tak, aby z nich unikalo méně tepla. Plánuje taky využít dešťovou vodu. Slibuje si od toho úspornější a ekologický provoz. Rozvoj celého areálu vedení zahrady připravuje mimo jiné s architekty ze studia Olgoj Chorchoj.

„Tady vznikne podzemní taková mini nádrž, která se napustí vodou, bude tam čerpadlo a to vlastně bude cirkulovat vodu v celém tom oběhu. Já bych samozřejmě byl rád, kdybychom tam mohli mít dešťovou vodu, to zatím nevyužíváme, ale máme hotovou studii na využití,“ vysvětluje ředitel botanické zahrady Petr Šíla.

Dešťovkou chtějí zalévat venkovní expozici nebo pro dopouštět novou vodní nádrž, se kterou počítá koncept rozvoje zahrady. V přípravě už je stavba nových zásobních skleníků.

„Mohu prozradit, že místo těchto dvou vznikne jeden větší skleníkový komplex. To z toho důvodu, aby bylo jednodušší to vytápět, protože takto máme dva vytápěné objekty, čili potřebujete dvě kotelny a tak, takže nám bude stačit jedna. Uvidíme, do jaké míry půjdou využít využitelné zdroje, jestli třeba nějaké tepelné čerpadlo. Teď jsme jednali i o jedné novince, že se dá sbírat teplo do písku, který je zahrabaný pod zemí, z toho se pak dá čerpat energie v podstatě celou zimu, tak třeba něco takového pro nás tady taky mohlo být zajímavé,“ doplňuje Petr Šíla.

Zlepší se i zázemí pro zaměstnance, kteří zatím mezi zásobními skleníky přecházejí. Pro sníh ale budou muset zahradníci i nadále ven.

Chystaná obnova zásobních skleníků podle ředitele Petra Šíly přijde na zhruba 100 milionů korun.

 

 

Spustit audio