Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Brno má novou předsedkyni Výboru pro národnostní menšiny, stala se jí Pirátka Monika Lukášová Spilková. Funkce bude placená, opozice to kritizuje

30. ledna 2024
Čtení na 1 minutu
Brno (Ilustrační FOTO: Wikimedia Commons, Michal Klajban)
Brno (Ilustrační FOTO: Wikimedia Commons, Michal Klajban)
Funkce předsedkyně nebo předsedy Výboru pro národnostní menšiny Zastupitelstva města Brna bude uvolněná, tzn. bude placená a na plný úvazek. Na dnešním jednání to schválili zastupitelé. Opozice rozhodnutí s ohledem na zatížení rozpočtu kritizovala. Z metodického doporučení ministerstva vnitra vyplývá, že výše měsíční odměny pro předsedu výboru zastupitelstva města nad 200.000 obyvatel činí 99.117 korun.

Předsedkyní se nově stala Monika Lukášová Spilková (Piráti), nahradila Břetislava Štefana (SOCDEM), jenž rezignoval. “Výbor pro národnostní menšiny má v náplni kulturní agendu. Myslím, že je to aktuálně naprosto dominantní téma. Tato složka činnosti se má posílit a předseda nebo předsedkyně se má tomuto úkolu věnovat naplno. Paní Spilková má velmi jasnou představu. Myslím, že dává smysl, aby dostala prostor a posílila kulturní integraci v našem městě,” řekl Štefan

“Podpora národnostních menšin by měla probíhat jak v úrovni dotační politiky, tak v metodickém vedení. Velký smysl dává koordinovat pomoc v marketingové a propagační rovině. Nedílnou součástí by měla být prevence tlumení národnostních konfliktů a vytváření prostoru pro dialog. Jsem připravená rozšiřovat aktivity výboru a pracovat pro Brňáky i pro ty, kteří se Brňáky teprve stanou,” řekla Lukášová Spilková.

Opoziční zastupitelka Jana Drápalová (Zelení) uvedla, že klub Zelení a Žít Brno již dříve upozorňoval na to, že v tomto volebním období je nejvyšší počet uvolněných funkcí, což je nadbytečné a zatěžuje to rozpočet. “Nemůžeme podpořit zřízení další uvolněné funkce, byť je to pro oblast velmi důležitou. Tahle funkce ale nikdy uvolněná nebyla,” uvedla.

Matěj Hollan (Žít Brno) rovněž zpochybnil, zda tato funkce zabere osm hodin denně. “Je to trafika za 100.000. Všichni tady vědí, co je agendou výboru,” dodal. Za loňské poslední čtvrtletí se výbor sešel jednou.

Náměstek primátorky Robert Kerndl (ODS), jenž má na starost sociální péči, Hollanova slova označil za absurdní. Připomněl loňský konflikt mezi zástupci ukrajinské a romské národnostní menšiny, kdy se za účelem zmírnění napětí konalo několik schůzek. “Kdybyste si zkusili, co jsme zažili. Problémů, které budeme i do budoucna muset řešit, je neuvěřitelné množství. Jsem rád, že se tomu bude někdo aktivně věnovat,” řekl.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon