Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

30. 1. 2024

CHAPATI A ČESNEKOVÝ NAAN. NA NÁVŠTĚVĚ INDIE BEZ RIZIKA HEPATITIDY...

Nonono, nemusíte se hned hyperkorektně čertit! Titulkem jsem pouze chtěla vyzdvihnout autenticitu tuná chlebových placek a dát tak najevo, že abyste si na nich pochutnali, do Indie ani nemusíte. Připouštím, že tento výrok může malinko tratit na údernosti, když padne od individua, které nejen že v Indii nikdy nebylo, dokonce se mu z představy, že se octne v jejích ulicích, ježí i řasinky v dýchacích cestách. Nicméně pokud jste podobně vycukaný nešťastník, co chytá tiky v oku i z hluku vrzajících dveří a z davů o pěti lidech si dýchá do pytlíčku, dost možná vám ani nic jiného než uválet si chapati nebo naan doma stejně nezbyde. 

Nedávno jsem na sociálních sítích obě tyhle dobroty postovala a přislíbila nám všem, že oba druhy placek plácnu taky na blog. Protože kdo se s tím má na těch sockách pokaždé hledat, že? Ani nevíte, jak vám rozumím. Protože jsem staromódní zodpověda, která se vždy snaží dostát svému slovu, here we go! Jakkoli je rýže bezva, ruku na srdce, kdo si ke curry odepře naan nebo chapati, když jsou po ruce? Osobně se ráčím domnívat, že třeba k čistě luštěninovým curry se hodí víc než furt ta prašivá rejže. Vystačíte si s moukou, vodou, olejem a trochou soli. Pak si teda trochu postojíte u plotny, ale zase co bychom pro zkažení své figury neudělali, že?

CHAPATI/ ROTI

Naprosto zásadní proměnnou pro výrobu měkkoučkých chapati je použití téměř vroucí vody do těsta. Placky tak zůstanou měkké a vláčné i dva dny, stačí je buď trochu ohřát na pánvi nebo pomikrovlnit. Chapati není roti, postup při výrobě se mírně liší, pro našince jsou ale rozdíly naprosto marginální. Roti se většinou dělá nasucho a přímo nad ohněm, chapati na pánvi tawa a při otáčení se potírá ghee. Abych předešla čoudění, potírám až hotové placky, tudíž tu máme takový milý hybrid.


Potřebujete:

400 g hladké pšeničné mouky
cca 250 ml horké vody
1 lžička másla
1 lžíce oleje
čtvrt až půl lžičky soli

tuk vaší volby na potření hotové placky
1. Mouku smíchejte se solí, přidejte máslo, olej a zalijte vodou. Ta by měla být horká, ale ne vroucí, nechte ji po svaření pár minut stát. Vidličkou promíchejte aby se vytvořily hrudky a pak dle citlivosti vašich ctěných končetin jděte do věci rukama. Pamatujte, že “dobrého nepálí”. Vypracujte hlaďoučké, nelepivé těsto, ve kterém zůstane rozverný ďolíček, když do něj píchnete prstíkem.

2. Zabalte do potravinové folie nebo přiklopte miskou a nechte aspoň půl hodiny odpočinout. Rozdělte na kousky o 70-80 gramech, vyválejte kuličku, následně splácněte a vyválejte tak moc do kruhu, jak vám vaše schopnosti dovolí, a to na tloušťku 1-2 mm. Ideálně na váleček moc netlačte a pro rovnoměrné vyválení těsto po chvíli pootočte o 60-90 stupňů a zase válejte. Chce to trošičku grif, ale zase nejde o život.

3. Pečte nasucho ideálně na litinové pánvi, případně i třeba nižší hrnec se silnějším dnem poslouží. Snad jen teflonové pánve bych opravdu, ale opravdu nedoporučila! Plotýnku mějte na střední výkon, po jedné, dvou plackách zjistíte sami, kde je ta správná poloha. Příliš horká plotna placky rychle spálí (nechceme), příliš málo rozehřátá je buď upeče nakřupavo nebo hnusně zgumovatí (taky nechceme).

4. Placku obraťte tak po prvních dvaceti, třiceti vteřinách (velmi individuální), až se po celé placce udělají "puchýřky", tzn. opečené flíčky zespod. Po otočení by se placka ideálně mohla začít i nafukovat, aspoň částečně na některých místech. Pokud se tak stane, obracečkou tlačte ze strany na "puchýř", aby se v ideálním případě rozrostl na celou/co největší plochu placky. Někdy se těsto protrhne a puchýř splaskne, nevadí. Nikdo vás nepřijede zastřelit, když se to úplně nepovede.


5. Otáčejte, dokud není placka hezky jako na fotkách. Celý proces trvá nevím, tři minuty? Řiďte se okem a rozumem. Hotovou placku vrhněte na talíř, z obou stran pomašlujte ghee, máslem nebo olivovým olejem a přehoďte čistou (neavivážovanou) utěrkou. Talíř většinou ještě přikrývám nebo vkládám do igelitového sáčku a chapati skládám na sebe. Placky tak zůstanou hezky vláčné a měkké.


ČESNEKOVÝ NAAN

Naan si samozřejmě můžete udělat i planý, bez česneku, stačí ho jen co? Vynechat. Osobně se ale po česnekové variantě můžu utlouct. Taky je v tomto případě drobná zvláštnůstka, a sice že se česnek přidává už do těsta. Další upozornění se týká tuku. Vegana asi aby u mě na blogu pohledal, jednak mají většinou amputovaný smysl pro humor, čest výjimkám, a pak taky, nalijeme si čistého delfíního mléka, úplně vegan friendly to tu není. Ono to teda někdy není ani friendly, ale to už zase vystrkují rohy ty moje zabíhavé tendence. A maminčina svíčková. Kuš, k věci! V receptu uvádím sádlo, ideálně domácí. Samozřejmě funguje i olej, jsem ale přesvědčená, že právě to naše domácí sádélko dalo naanu tu trochu kouzla navíc. Jak vidíte, těsto bylo jako sen. Potírala jsem pak taky rozpuštěým sádlem, ve kterém jsem minutku nechala probublat drcený česnek. Citlivější žlučníčci ocení.


Naan se tradičně dělá v tandooru, avšak hlaste se, kdo ho máte. Teď ne, Veškrno! V našich podmínkách můžeme naan upéct v troubě (na kameni), úplně ideální ale je, stejně jako u chapati, litinová pánev nebo plotna. Vyhráno!


Potřebujete:

450-500 g hladké pšeničné mouky
1 lžička soli
1/2 lžičky jedlé sody nebo prášku do pečiva
1 lžička cukru
5 g droždí/ 1 lžička sušeného droždí
230-250 ml vody (cca 50 ml vody si nechte stranou a dolévejte dle stavu těsta)
80-90 ml mléka
2 lžíce bílého jogurtu
2 lžíce sádla/ghí/oleje
1 větší stroužek česneku

na potření:
2 stroužky česneku (drcený, třený)
sádlo/tuk podle potřeby
1. Ve vlažném mléce nechte vzejít kvásek. Mouku promíchejte s cukrem, vodou a jogurtem a nechte chvíli přikryté stát, než kvásek vzejde.
2. Přidejte ho k mouce a nechte robota zpracovávat těsto. Po chvíli přidejte sůl a jedlou sodu a nechte několik dalších minut hnětat. Vylaďte konzistenci těsta přidáním vody - těsto by mělo být spíše volnější, lepkavé, ale ne tekuté.
3. Na závěr přidejte tuk a nastrouhaný česnek a nechte robota vypracovat hladké a lesklé těsto jako na fotce.
4. Mísu přikryjte, nechte vykynout zhruba na dvojnásobek, v průběhu můžete párkrát přeložit. Těsto rozdělte na kousky o 80-90 g (podle velikosti pánve) a vytvarujte do kulatého bochánku. Nechte přikryté chvíli odpočinout.
5. Litinovou pánev nebo plotýnku rozpalte na zlatou střední a nasucho do ní vkládejte roztaženou placku. Teplota pánve je důležitá, stejně jako u chapati ji vychytáte během pečení prvních dvou placek. Nejvíce se mi osvědčilo předpřipravaný bochánek nevyvalovat válečkem, ale měkké, volné těsto jen rozplácnout dlaní a pak vytahovat na lehounce pomoučněné desce do požadovaného tvaru na tlouštku cca půl centimentru (někde je průhledné, někde silnější, neřešte) - nejde o žádný exaktní tvar, takže příliš nestresujte. Jak to vyjde, tak to vyjde.
6. I když se na pánvi nafouke i tak, je fajn těstu příliš nevypustit duši - když placku jen něžně vytáhnete, zůstane v těstu víc bubloidů a hezky se na pánvi nafouknou, vizte, prosím, níže fotodokumentaci. I to ve výsledku dodává naanu na vláčnosti a vzdušnosti.


7. Placku obraťte tak po prvních dvaceti, třiceti vteřinách (velmi individuální), až se po celé ploše udělají puchýřky a spodní strana se takzvaně zapeče a udělají se na ní opečené flíčky. Otočit můžete několikrát podle toho, jak se vám pozdává hotovost.
8. Vyndejte placku na talíř a ještě horkou ji z obou stran pomašlujte tukem s česnekem. Talíř ideálně vložte do igelitové tašky, hotové pomašlované naany skládejte na sebe.


Nic se neděste zdlouhavého, krkolomného popisu. To je čistě závada na mém zařízení, jednak jsem vyšlá ze cviku (přece jen, tohle má být deaktivovaný blog) a jednak se prostě tyhle činnosti špatně popisují. Ve zkratce uděláte z těsta placku, kterou opečete na pánvi a pak ji pomatláte tukem. Víc na tom není. Ale je to strašný porno, však sami uvidíte. Až zakusíte, dejte mi vědět na sockách nebo tady v komentáři. Vítězství i případná selhání, abych mohla postup pro příští generace upravit do blbuvzdorna.

Tak vaření zdar a koloniím obzvlášť!

4 komentáře:

  1. Čapátí mi přijdou jednak blbuvzdorné, jednak vegetariánské - jdu do nich! Mamka tyto placky miluje, ale nesnáší indickou kuchyni. No nic, já mám v mrazáku zbytek cizrnového karí, ona ať si na ně namaže marmeládu a spokojené budeme obě. Rut

    OdpovědětVymazat
  2. Domácí chapati ani naan jsem doma nikdy nedělala, ale asi do toho půjdu, vypadá to prostě a skvěle :)

    OdpovědětVymazat
  3. Čapáty dělám skoro stejně už léta, je to jednoduché a rychlé. Jenom do těsta dávám místo oleje a másla přepuštěné máslo. Děkuji za tip s horkou vodou, výborný nápad. Romča

    OdpovědětVymazat
  4. Mám radost, šla jsem si sem pro recept na máslový kuře a jupííí, ráda vidím, že se tu něco děje. A k tomu recept na naan a chapati. JO! :-)

    OdpovědětVymazat