InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vlastivědný výlet do Vitic

    sobota 27.4 8:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně – sraz před starou radnicí

  • Mladfest – hudební festival s výstava ZUŠ, promítáním filmů a trhy

    sobota 27.4 9:00 - Mladějovice, tvrz

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Národní cenu za obětavou a profesionální práci v sociálních službách převzalo pět žen. Cenu veřejnosti získala Jana Kurková ze Strakonic

Veřejnost poslala v Národní ceně Pečovatel/ka roku nejvíc hlasů Janě Kurkové z Domácího hospice svaté Markéty ve Strakonicích.  , Autor: Jitka Tkadlecová

Veřejnost poslala v Národní ceně Pečovatel/ka roku nejvíc hlasů Janě Kurkové z Domácího hospice svaté Markéty ve Strakonicích.     Autor: Jitka Tkadlecová

PRAHA - Národní cenu za práci v sociálních službách v roce 2023 převzalo dnes během slavnostního vyhlášení v sále Novoměstské radnice v Praze pět žen za svoji empatickou, obětavou a profesionální péči o klienty sociálních služeb. Národní cenu Pečovatel/ka roku udělila již po jedenácté Diakonie ČCE společně s Asociací poskytovatelů sociálních služeb. Záštitu nad tímto oceněním převzala Eva Pavlová, manželka prezidenta ČR, a Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu.

 

Národní cena sociálních služeb Pečovatel/ka roku usiluje o zvyšování prestiže a společenského uznání klíčových profesí, jejichž potřebnost se neustále zvyšuje. Z pracovníků a pracovnic nominovaných klienty a jejich blízkými nebo kolegy a kolegyněmi vybrala oceněné odborná porota a veřejnost.

V sociálních službách pracuje v Česku přibližně 114 tisíc lidí, již nyní však mnohá zařízení hlásí jejich nedostatek. Počet osob závislých na péči se přitom dle odhadů Asociace poskytovatelů sociálních služeb v následujících 30 letech zvýší o 300 tisíc. Senioři budou v roce 2050 tvořit téměř třetinu z celkové populace.

Ocenění Pečovatel/ka roku každoročně uděluje Diakonie ČCE, jeden z nejvýznamnějších poskytovatelů sociálních služeb v České republice, ve spolupráci s Asociací poskytovatelů sociálních služeb. „Pomáhající profese jsou mimořádně náročným povoláním, které vyžaduje vysoký stupeň odbornosti i velkou dávku citu a empatie. Lidé v nich pracující jsou opravdovými hrdiny našeho času, věnují totiž své srdce a energii druhým. Jejich úsilí je nedocenitelné a zaslouží si naši podporu a uznání," komentuje ocenění Hana Sklenářová, ředitelka Diakonie ČCE.

Ocenění se uděluje ve čtyřech kategoriích: terénní služby, pobytové služby, sociální pracovník a manažer roku.

Během slavnostního vyhlášení si cenu v kategorii terénních služeb odnesla Drahuše Řezníčková z Oblastní charity Červený Kostelec, která pečuje o klienty v horském terénu už přes třicet let. Vítězka kategorie pobytových služeb, Petra Baier, bohaté zkušenosti z péče o seniory v Domově pro seniory Chodov již předává i svým kolegům. V kategorii sociální pracovník získala nejvíce hlasů odborné poroty Božena Kasiková z Židovské obce v Praze. V kategorii manažer/ka sociálních služeb patří ocenění za loňský rok Ireně Opočenské, ředitelce litoměřického střediska Diakonie ČCE. Pod jejím vedením se během 30 let tato organizace rozrostla na největšího zaměstnavatele zdravotně postižených v regionu. Provozuje šest sociálních služeb, pět chráněných provozů a zaměstnává 200 lidí.

Cena veřejnosti putuje do jižních Čech
Z nominovaných v těchto kategoriích vybrala svoji favoritku také veřejnost, která hlasovala online v prosinci 2023. Nejvíce chytil za srdce příběh Jihočešky Jany Kurkové, která patří k zakládajícím členům Domácího hospice sv. Markéty ve Strakonicích. Již roky slouží nejslabším ze slabých – umírajícím v domácím prostředí a tiší žal jejich blízkých. Aktivně se věnuje také osvětě veřejnosti k tématu umírání v domácím prostředí.

„Lidí, kteří pracují v sociálních službách, je potřeba si vážit, děkovat jim a šířit povědomí o jejich nelehké práci a poslání. Jsou zde pro ty, kteří potřebují pomoc a péči, pro ty, kteří s jejich podporou mohou žít kvalitní a důstojný život," říká Jiří Horecký, prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR.

 

 

Diskuse k článku - 2 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Taky novinář 

    Reagovat

     

    Je to hezké a moc si vážím práce lidí v sociálních službách. Paní Kůrkové děkuji za její práci. ale Vážená redakce, oceněných pracovníků z Jižních Čech bylo více. Třeba Blanka Ježková z Autiscentra. Bylo by dobré v článku připomenout i další oceněné.

    Vloženo 1.2.2024 13:03:55

  • Joku 

    Reagovat

     

    To je skutečná hrdinka všedních dnů! Díky za její práci, pevné nervy, stabilní rodinné zázemí, štěstí, zdraví a pohodu. Ať se Vám daří!

    Vloženo 31.1.2024 08:23:00

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace