Metoda Markovič: Hojer. Příběh nejznámějšího vyšetřovatele naší historie

Metoda Markovič: Hojer, seriál TV Nova byl natočen na motivy skutečných událostí, které se odehrály na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let. Televize věnovala krimiseriál památce Jiřího Markoviče, který zemřel v říjnu roku 2022.

Reklama

Seriál Metoda Markovič

Podrobnosti k seriálu poskytla redakci NašeTéma televize Nova. Jiří Markovič pracoval u policie 36 let, z toho 13 let byl šéfem pražského oddělení vražd. Díky němu první pražské oddělení objasnilo po dobu šesti let všechny vraždy. Markovič je označován za člověka s neuvěřitelně lidským přístupem.

S každým vrahem se snažil navázat blízký vztah. Přistupoval k nim jako k obyčejnému člověku. S vrahy jednal vždy napřímo a férově, bez jakékoliv nadřazenosti. Právě díky této metodě byl z Markoviče výborný vyšetřovatel.

Přelom sedmdesátých a osmdesátých let minulého století byl především v Praze potemnělý a ošuntělý. Poloprázdné obchody, oprýskané domy plné barevných plakátů připomínajících slavné výročí. A do toho všeho se v noci začínají objevovat mladí sexuální násilníci se sklony k sadismu.

Jedním z nich je Ladislav Hojer, kterému je na stopě právě kriminalista Jiří Markovič. Seriál televize Nova se zaměřuje nejen na Hojerovo vyšetřování a dopadení, ale především na specifický vztah mezi ním a Markovičem. Do každého ze šesti dílů tvůrci vložili ještě další vyřešený případ Markoviče. Všechny tyto případy jsou jeho nedílnou součástí a ukazují, jak skvělý vyšetřovatel to byl.

Markovič ke scénáři

Na scénáři seriálu spolupracoval i Jiří Markovič. Celý příběh vychází z jeho oficiálních spisů a vlastních vzpomínek. Markovič se premiéry bohužel nedožil, zemřel v říjnu roku 2022. Případ Ladislava Hojera sice nepatří k těm nejslavnějším, ale pro Markoviče byl tím zásadním. Vrah Hojer byl posledním popraveným vrahem v Československu.

„Svěřoval se mi s věcmi, se kterými se nesvěřoval nikomu, ani svému obhájci,“ řekl podle TV Nova Jiří Markovič. Ladislav přišel o své rodiče velmi brzy, a tak se upnul právě na Jiřího. Když se vraceli z rekonstrukce vraždy, položil mu Hojer hlavu na rameno a usnul. „Jeho advokát to sledoval s úžasem, něco takového prý ještě nezažil,“ zavzpomínal Markovič, jak sdělila TV Nova redakci NašeTéma.

Markovič navštěvoval odsouzené kriminálníky ve vězení, i když byl jejich případ už dávno uzavřený. „Byla to ode mě taková vyčůranost. Oni byli otevření, už nemohli dostat vyšší trest. A já se za nimi vlastně jezdil učit, kde jsem dělal ve vyšetřování chyby,“ řekl tehdy Markovič.

Seriál od cenami ověnčeného režiséra

Pavel Soukup režíroval kromě této krimi série ještě další oblíbené pořady. Na kontě má například seriál Odznak Vysočina, studentský film Lesapán (nominovaný na Českého lva), projekt #martyisdead, který získal jako první tuzemský seriál mezinárodní cenu Emmy, a jeho pokračování #annaismissing.

Metoda Markovič: Hojer byla uvedena na mezinárodním festivalu Serial Killer, který se konal na podzim loňského roku. Po jednoznačném hlasování zahraniční poroty získal seriál hlavní cenu. V historii festivalu se to zatím žádné jiné tuzemské sérii nepovedlo.

V hlavních rolích…

Petr Lněnička – Jiří Markovič

Petr Lněnička popisuje svou postavu jako zarputilého, systematického a metodického vyšetřovatele. Jiří svou práci nevnímá jako boj proti zlu. Je si vědom toho, že každý má v sobě svou temnou stránku. Na svou práci se dívá odborně, studuje sadismus a snaží se ho pochopit. Je dobrým manželem i otcem.

Sarah Hlaváčová – Eva Markovičová

Eva je hlavou i srdcem rodiny. Se svým manželem umí velmi dobře pracovat. I po letech je jejich vztah vášnivý a pevný. S rozvíjejícím se příběhem má Eva o Jiřího stále větší strach. Bojí se, že ho práce kriminalisty pohltí až příliš.

Václav Neužil – Josef Vilímek

Josef Vilímek je dlouholetým kolegou a přítelem Jiřího Markoviče. Jejich přátelství je skutečné. Nebojí se jeden druhému otevřít. Jedná se o fiktivní postavu, která má však reálnou předlohu.

Adam Mišík – Vlastimil Červenka

Vlastík je horká hlava. Prvně jedná, potom přemýšlí. Ještě se toho musí tolik naučit. Nejen o práci vyšetřovatele, ale hlavně o mezilidských vztazích. Vyzařuje z něj suverenita i určitá lehkost. Případ Ladislava Hojera je pro něj premiérou.

Dano Heriban – advokát Ladislava Hojera

Štefan Žabimajerský byl Hojerovi přidělen úředníky, a tak mu chvíli trvá, než se ve všem zorientuje. Už dříve měl nějaké případy, takže ví, jak to funguje. Tento případ je pro něj ale oříšek. Nerozumí ani případu, ani Hojerovi, ani policistům. K tomu všemu ho Ladislav úplně ignoruje a se vším se svěřuje právě Markovičovi. Štefan se ale nevzdává a díky jeho houževnatosti je to právě on, kdo zůstane s Hojerem až do úplného konce. Tato postava je vymyšlená.

Petr Uhlík – Ladislav Hojer

Láďa si zoufale přeje někam patřit. Chtěl by si najít náhradu za mrtvé rodiče i kamarády. Zpočátku vyšetřování se Ladislav cítí nejistě a působí jako křehká bytost. Absolutně si neuvědomuje, jak jsou jeho činy odporné. V momentě, kdy se z Hojera a policistů stávají „přátelé“, začne se uvolňovat.

Zajímavosti o Markovičovi

„Jiří Markovič dokázal v průběhu nočních výslechů vypít až 15 káv. Po celý svůj život byl pan Markovič zásadně proti trestům smrti. Ironií je, že právě on jich na smrt poslal nejvíc, celkem osm. Při psaní scénáře prošli tvůrci 5 tisíc stran spisů. Kvůli roli musel Petr Lněnička přibrat 10 kilo. Petr Uhlík naopak 10 kilo shodil. Petr Uhlík dorazil na casting naladěný i oblečený jako Hojer a všechny tím dostal. Jedna z dívek, která přežila napadení ze strany Hojera, jej musí ve 3. díle identifikovat. Tuto dívku si zahrála skutečná manželka Petra Uhlíka. Představitel advokáta Dano Heriban zemřel jen pár dní před koncem natáčení, všechny důležité scény natočil. Tvůrci chtěli, aby měl Petr Lněnička během natáčení hnědé čočky. Nakonec si uvědomili, že by kvůli tomu přišli o jeho laskavé oči, které k Markovičovi patří,“ vyjmenovala zajímavosti k seriálu pro redakci NašeTéma, Aneta Veselská z TV Nova.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama