Hlavní obsah

Zbraň, kterou ještě nikdo v boji nepoužil. Na Ukrajinu dorazí z USA už ve středu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pentagon úspěšně otestoval novou přesnou střelu dlouhého doletu pro Ukrajinu. Na bojiště by měla dorazit už ve středu, informoval web Politico s odkazem na dva americké představitele a další dvě osoby, které jsou se situací obeznámeny. Všechny čtyři zdroje to potvrdily pod podmínkou anonymity.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Ukrajina obdrží první várku Ground-Launched Small Diameter Bomb (střela s malým průměrem odpalovaná ze země), zbrusu novou zbraň dlouhého doletu vyrobenou společností Boeing, kterou nemají ve svém inventáři ani Spojené státy,“ napsal list.

Ukrajina tak bude první zemí, která použije bombu v boji. Provede tak její ostrý test, což je důležité pro další země, které od ruské invaze na Ukrajinu shromažďují munici dlouhého doletu.

Šíp v toulci navíc

Nová střela může doletět až do vzdálenosti 150 kilometrů. „Dává jim to (Ukrajincům) hlubší údernou schopnost, kterou dosud neměli, doplňuje jejich arzenál palby na velké vzdálenosti,“ řekl americký úředník. „Je to šíp v toulci navíc, který jim umožní udělat víc,“ podotkl.

Ukrajinci poprvé použili hybridní protivzdušnou obranu. Sestřelila šáhid na devět kilometrů

Válka na Ukrajině

Zbraň, kterou společně vyvinuly Boeing a švédská firma Saab, se skládá z přesně naváděné více než stokilogramové nálože, která je připevněna k raketovému motoru. Je odpalovaná z různých pozemních odpalovacích zařízení, informuje Politico. Americká armáda má podle listu v arzenálu podobnou verzi bomby, ta je ale odpalovaná ze vzduchu. „Verze odpalovaná ze země zatím v inventáři USA neexistuje,“ dodal list.

Rozšířený dostřel přinese do kyjevského arzenálu novou schopnost v době, kdy jsou boje na frontě v patové situaci a Ukrajina hledá nové způsoby, jak zasáhnout ruské síly a infrastrukturu za frontovými liniemi.

Dohoda uzavřena již loni

Střela se podle Politica připojí k dalším zbraním dlouhého doletu, které Ukrajina dostala v minulém roce a které umožnily jejím vojákům zasáhnout ruská logistická a námořní místa na Krymu.

Zpráva o nové zbrani přichází v době, kdy Pentagon kvůli průtahům v Kongresu už měsíc nemá peníze na další vyzbrojování Ukrajiny bránící se ruské agresi. Dodávky nové zbraně však podle Politica vycházejí z dohody, kterou vláda s Boeingem uzavřela už loni.

Pentagon již loni v únoru oznámil, že administrativa prezidenta Joea Bidena poskytne Ukrajině novou zbraň. Její testování ale trvalo mnoho měsíců. „Letecká verze byla vytvořena v roce 2019, ale i přes úspěšné testy ji Boeing a Saab neprodaly, dokud se USA nerozhodly ji darovat Ukrajině jako součást balíčku pomoci,“ dodal server.

Američané dávají dohromady novou strategii na podporu Ukrajiny. S ofenzivou se nepočítá

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám