Orientační nabídka


Znak města Valašské Meziříčí (odkaz na titulní stránku) 

Valašské Meziříčí - Oficiální web města


Vyhledávání


Město

Cesta: > Město
 

Osobnosti převzaly ocenění

Vedení města Valašské Meziříčí ocenilo během slavnostního večera v úterý 30. ledna Alenu Podzemnou, Janu Krchákovou, Jaroslava Zajíčka, Adélu Pernickou, Jana Svozila a Dominika Kopřivu. Stali se laureáty Ceny města, Čestného občanství a Ceny starosty města Valašské Meziříčí za rok 2023.
 

 
 

„Uvedená ocenění udělujeme lidem, kteří se významně zasloužili o šíření dobrého jména našeho města u nás i v zahraničí v různých oblastech kulturního, sportovního a společenského života. Máme velké štěstí, že ve Valašském Meziříčí žije celá řada takových osobností, jimž můžeme touto cestou poděkovat za jejich práci,“ řekl starosta Robert Stržínek.

Cenu města tentokrát převzala historička umění, muzejní pracovnice, archivářka, pedagožka a malířka Alena Podzemná. Již v prosinci přijal zmíněné ocenění také novinář Martin Dorazín. „Držitelkou Čestného občanství se pak stala pedagožka a sbormistryně Jana Krcháková. Ocenění obdržela za svou dlouholetou činnost v oblasti hudební kultury a za celoživotní přínos v oblasti vedení mládežnických pěveckých sborů,“ uvedla místostarostka Yvona Wojaczková.

Celkem pět osobností se letos stalo nositeli Ceny starosty města. Už v listopadu ji převzali profesor Klaus Fassbender a paramedička Brittany Wells za zajištění studie provozu mobilní iktové jednotky na Valašsku. Během slavnostního lednového večera ve velkém sále Kulturního zařízení města Valašského Meziříčí pak zmíněnou cenu obdržel také dlouholetý předseda místního kuželkářského klubu Jaroslav Zajíček. „Letos nově jsme se rozhodli ocenit i nadějné mladé sportovce, kteří pocházejí z našeho města a dosahují špičkových republikových i mezinárodních úspěchů. Cenu starosty města v kategorii Sportovní osobnost roku tak obdrželi Adéla Pernická, Jan Svozil a Dominik Kopřiva,“ uzavřel místostarosta Petr Nachtmann.

  

Přehled laureátů Ceny města Valašské Meziříčí zde

Přehled laureátů Ceny starosty města Valašské Meziříčí zde

 

 

Zpracoval:

Jakub Mikuš

tiskový mluvčí

T +420 571 674 306

M +420 725 128 428

E  mikus@muvalmez.cz



Cena města za rok 2023


Alena Podzemná

Historička umění, muzejní pracovnice, archivářka, pedagožka a malířka Alena Podzemná obdržela Cenu města za dlouholetou činnost v oblasti výtvarného umění.

Alena Podzemná se narodila do rodiny hudebního skladatele Ladislava Kozderky. Dětství a mládí prožila v Brně. Vystudovala dějiny umění, malbu a grafiku. V roce 1962 se přestěhovala do Valašského Meziříčí, kde začala pracovat v muzeu. Společně s kolegyní Marií Salichovou zde založily rozsáhlou sbírku skla.

Od roku 1998 začala Alena Podzemná vyučovat na zdejší Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské. Patří mezi významné osobností, kterým ve školní ateliérové huti odlili sklářští mistři jejich ruce ze skla. Rovněž obdržela prestižní ocenění Krásenská stopa, představující otisk sklářské boty do písku zalitý taveným sklem.

Od 70. let 20. století se výtvarnice intenzivně zabývá vlastní malířskou tvorbou metaforických struktur a krajin. Díla Aleny Podzemné obdivovali návštěvníci výstav doma i v cizině. V roce 2015 se malířka představila v meziříčském zámku Žerotínů průřezovou výstavou nazvanou Žena, nůše, píseň, kost.


Martin Dorazín

Zahraniční zpravodaj a válečný reportér Martin Dorazín obdržel Cenu města za dlouholetý profesionální přístup při podávání informací zejména z oblastí postižených konflikty, za jeho humanitární aktivity v postižených oblastech a za šíření dobrého jména rodného města v České republice i v zahraničí. 

Martin Dorazín vyrůstal ve Valašském Meziříčí. Navštěvoval základní školu v Poličné a na Vyhlídce. Maturoval na meziříčském gymnáziu. Vysokoškolská studia absolvoval v Leningradě.  

V roce 1990 nastoupil jako redaktor do Českého rozhlasu. Od ledna roku 2022 sleduje ruskou agresi na Ukrajině přímo v terénu, konkrétně v obléhaném Mariupolu a v ostřelovaném Dnipru. Od podzimu uvedeného roku je stálým zpravodajem Českého rozhlasu na Ukrajině. Je tak jediným českým novinářem, jenž působí v této zemi trvale. V náročných podmínkách, které si jen těžko dokážeme představit, přináší pravidelně posluchačům Českého rozhlasu, kvalitní a autentické reportáže přímo z míst válečného konfliktu.

Za svou dlouholetou novinářskou práci získal v roce 2014 Cenu Karla Havlíčka Borovského a v roce 2023 Cenu Ferdinanda Peroutky.



Čestné občanství města


Jana Krcháková

Sbormistryně a středoškolská pedagožka Jana Krcháková obdržela Čestné občanství za dlouholetou činnost v oblasti hudební kultury a za celoživotní přínos v oblasti vedení mládežnických pěveckých sborů.

Jana Krcháková a Basové G – to je spojení, které trvalo 28 let. Pěvecký sbor Basové G vznikl v roce 1992 při Gymnáziu Františka Palackého ve Valašském Meziříčí a po celou dobu pracoval pod vedením sbormistryně Jany Krchákové, absolventky brněnské muzikologie. Vystupoval na festivalech a soutěžích v České republice i v zahraničí. Pod vedením své dirigentky pořádal sbor každoročně benefiční i vánoční koncerty, spolupracoval s meziříčskými kulturními institucemi i dalšími sbory a zapojoval se do mezinárodních projektů. K největším úspěchům sboru patří šetinásobný zisk zlatého pásma z přehlídky Gymnasia cantant v Brně.

V roce 2020 založila sbormistryně Jana Krcháková nový smíšený pěvecký sbor Coro Valacco. Tento má již za sebou řadu krásných koncertů a benefičních vystoupení a úspěšně tak navázal na skvělou historii Basového G.



Cena starosty za rok 2023


Jaroslav Zajíček

Dlouholetý předseda kuželkářského klubu Jaroslav Zajíček obdržel Cenu starosty města za mimořádný přínos v oblasti sportu a za dlouholeté zásluhy o rozvoj kuželkářského sportu ve Valašském Meziříčí.

Jméno Jaroslava Zajíčka je neodmyslitelně spojeno s valašskomeziříčským oddílem kuželek. Nejprve dlouholetý aktivní hráč, poté úspěšný trenér mládeže.

Ve funkci trenéra přivedl Jaroslav Zajíček dorostenecký tým v letech 2011 a 2012 k titulu mistra České republiky družstev dorostu. Také proto by dnes dle svých slov uvítal v kuželně více zájemců z řad dětí a mládeže.

Jako rozhodčí odřídil více než 400 ligových utkání a je obětavým správcem kuželny. Právě nová kuželna, otevřená v září roku 2017, patří se špičkovým vybavením k nejlepším v republice. 

Svými zkušenostmi pak Jaroslav Zajíček dodnes pomáhá rozvoji kuželek ve Valašském Meziříčí a předává své zkušenosti dalším generacím. Dlouholetý kuželkář si navíc i dnes velice rád sám vyzkouší hrací dráhu.


Adéla Pernická 

Cyklistické začátky prožila Adéla v týmu BIKE PRO RACING, v jehož barvách jezdí pod vedením trenéra Martina Valucha dodnes. Na olympiádě dětí a mládeže v Liberci v roce 2019 vybojovala pro Zlínský kraj dvě medaile. V témže roce se stala mistryní republiky v silniční cyklistice v kategorii starších žákyň a mistryní v eliminátoru na horských kolech. 

Při prvním startu na mistrovství Evropy v Itálii se radovala z 5. místa ve sprintu a 11. příčky v cross – country. Adélce není cizí ani dráhová cyklistika, v níž závodila na mistrovství České republiky.

V srpnu 2023 se představila i domácím divákům. Ve Valmezu se uskutečnilo Mistrovství ČR na horských kolech, kde v ženské kategorii vybojovala mistrovský titul.


Dominik Kopřiva

Úspěšného badmintonistu přivedl k tomuto sportu tatínek. Nyní Dominik studuje a trénuje v Plzni spolu s českou reprezentantkou Petrou Meixnerovou pod vedením trenéra Josefa Rubáše. Třetí sezonu hraje extraligu za TJ Sokol Klimkovice.

Dominik Kopřiva je mistrem republiky ve dvouhře z let 2021 a 2022 v kategorii U 19. V roce 2022 byl úspěšným členem juniorské reprezentace na Mistrovství Evropy i světa. Pyšní se také dvojnásobným zlatem (2022 a 2023) na turnaji Grand prix ve dvouhře. 

Český badmintonový svaz udělil Dominikovi ocenění Junior roku 2022. Na loňském mistrovství republiky už v kategorii dospělých vybojoval 3. místo ve dvouhře. Je členem reprezentačního družstva, které se představí na letošním mistrovství Evropy.


Jan Svozil

Student 4. ročníku místního gymnázia Jan Svozil začínal se sportem v sedmi letech na tenisových kurtech. Od 10 let se pod vedením Zuzany Hadašové věnuje atletice. 

V roce 2021 získal Honza první mistrovský titul v hodu diskem mezi dorostenci. I z prestižního závodu v německém Halle přivezl zlato.

Zatím nejúspěšnější sezonu prožil Jan Svozil loni. Na závodech v Kladně splnil hodem 57,13 limit pro Mistrovství Evropy. V červnu poprvé překonal 60metrovou hranici a hodem 60,04 se stal juniorským mistrem republiky. V srpnu se Honza představil na atletickém Mistrovství Evropy juniorů v Jeruzalémě. Zde se nejprve v kvalifikaci blýskl osobním rekordem 61,65 a ve finále vybojoval titul vicemistra Evropy.


Klaus Fasssbender

Profesor Fassbender je jedním z nejvýznamnějších světových odborníků v neurologii. V roce 2000 objevil princip mobilní iktové jednotky jako speciálního sanitního vozidla s CT přístrojem na palubě, který umožňuje diagnostikovat a léčit pacienty s cévní mozkovou příhodou přímo na místě. Díky úzké spolupráci s jeho týmem zapůjčila loni Universität Des Saarlandes plně vybavenou mobilní iktovou jednotku pro klinickou studii ve Zlínském kraji probíhající na základně Zdravotnické záchranné služby ve Valašském Meziříčí. Tato studie byla první na světě, která ověřila využitelnost mobilních iktových jednotek v geograficky náročných horských oblastech Valašska.


Brittany Wells

Brittany je jednou z významných světových odbornic v oblasti využití mobilních iktových jednotek v přednemocniční neodkladné péči. Její účast v klinické studii první české mobilní iktové jednotky ve Zlínském kraji byla zcela zásadní. Významně se podílela na přípravě studie a s obdivuhodným nasazením se účastnila i její aktivní části přímo ve Valašském Meziříčí. 

Brittany Wells pracuje jako výzkumný pracovník na Neurologické klinice Universität Des Saarlandes v Homburgu. Od roku 2016 je také seniorní záchranářkou (paramedičkou) pro záchrannou službu East of England Ambulance Service NHS Trust ve Velké Británii.


Autoři medailonků Dagmar Církvová a Jakub Mikuš



 

Cena města, Cena starosty a Čestné občanství města Valašského Meziříčí za rok 2023

 
Zodpovídá: Mgr. Veronika Macková
Vytvořeno / změněno: 31.1.2024 / 31.1.2024
 

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > Tiskové zprávy
 

Kontakt

Město Valašské Meziříčí
Soudní 1221
757 01 Valašské Meziříčí 1
Telefon  +420 571 674 111
Sociální sítě   ID datové schránky:  9c4bard

Podrobný kontakt


Úřední hodiny

 
  • Po, St: 8:00 - 11:30, 12:00 - 17:00
  • Út, Čt, Pá: 8:00 - 11:30, 12:00 - 13:30
Pokladny a matrika:
  • Po, St: 8:00 - 11:30, 12:15 - 17:00
  • Út, Čt, Pá: 8:00 - 11:30, 12:15 - 13:30
Registr řidičů a vozidel, evidence obyvatel, občanské průkazy a cestovní doklady
v pátek po tel. domluvě
 

Odběr novinek

Přihlaste se k odběru novinek a nezmeškejte nejnovější informace z našeho města.

Informace o zpracování osobních údajů.


Navštivte také

  • Náš valmez
  • Kulturní zařízení
  • Psí útulek
  • Informační centrum
  • Regionální televize
  • Zdravé město
  • CzechPOINT
  • Knihovna


logoEu







Projekt "Zefektivnění komunikace s veřejností v Mikroregionu Valašskomeziříčsko-Kelečsko" (registrační číslo projektu: CZ.03.4.74/0.0/0.0/19_109/0016881) je spolufinancován Evropskou unií.




Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém

 

Tento web pro svoji správnou funkci využívá soubory cookies.

O cookies

Nastavení cookies

Tento web pro svoji správnou funkci využívá soubory cookies.

Více o cookies

Tyto soubory nám umožňují poskytnout návštěvníkům kvalitnější služby, protože nám například umožní získat anonymizované analytické údaje o používání tohoto webu.

Kompletní přehled cookies, které tento web využívá naleznete zde.

Skupiny cookies