Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kouzelné zrcadlo alchymisty Johna Dee na Českém Krumlově

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Český Krumlov

Tajemné zrcadlo s magickými schopnostmi bylo vyrobeno z aztéckého obsidiánu. John Dee jej používal za svého působení na Českém Krumlově. Nejspíš je vyobrazeno i na freskách krumlovských zdí.

Článek

Koncem 16. století se v Českém království rozrostla obliba alchymie. Velkým příznivcem alchymie byl Vilém z Rožmberka. Vilém z Rožmberka (1535-1592) nechal na svých sídlech v TřeboniČeském Krumlověvybudovat dobře vybavené laboratoře a zval sem učence, alchymisty, zlatoděje i pouhé šarlatány. Mezi nejváženějšími učenci byli John DeeEdward Kelley. Oba působili i na pražském císařském dvoře a po nuceném opuštění dvora (Eward Kelley byl dokonce nějaký čas uvězněn) se uchýlili do bezpečí bohatého Viléma z Rožmberka. Edward si získal jeho důvěru tím, že jej vyléčil z blíže nespecifikované nemoci. Prý se mu dokonce podařilo i předvést úspěšnou transmutaci rtuti ve zlato.

Foto: alamy stock photo

Edward Kelley

Vážnost, s jakou brali Rožmberkové alchymii, je patrná i z fresek na nádvoří krumlovského zámku. Jejich symbolika je zjevná a existují názory, že postavy zde zobrazení lidé hledí do jakési obrazovky. Pravděpodobně se jednalo o záhadné zemní zrcadlo. První konkrétnější zprávy o tomto zrcadle pocházejí z časů pobytu zmiňovaných alchymistů v Čechách. John Dee říkal zrcadlu speculum. Jednalo se o vyleštěný aztécký obsidián. V nedávné době se mezinárodní tým odborníků, který vedl archeolog Stuart Campbell z britské University of Manchester, rozhodl poodhalit tajemství původu obsidiánových zrcadel pomocí geochemických analýz. Campbell detailně analyzoval jedno ze zrcadel Johna Dee.

Foto: pixabay

Obsidián

Výsledky analýz přesvědčivě potvrdily, že artefakt je vyroben z mexického obsidiánu, přesně takového, s nímž často pracovali Aztékové. Zkoumané „kouřové“ zrcadlo Johna Dee je se vší pravděpodobností vyrobeno z obsidiánu z oblasti Pachucy, metropole dnešního mexického státu Hidalgo.

Foto: pixabay

Teotihuacán, Mexico

Podle legendy John Dee mohl díky zrcadlu odposlouchávat cizí rozhovory nebo se spojit s určitými osobami (byl dvorním špionem královny Alžběty I., a podle pověstí s ní díky tomuto zrcadlu hovořil). Zrcadlo prý dokázalo ukázat i věci minulé, současné a budoucí. John Dee byl vynikající vědec a matematik. Zdokonalil například metody námořní navigace. Zároveň byl také zapáleným alchymistou a tvrdil, že mu andělé přes jeho přítele Edwarda Kelleyho diktují důležité informace. Sepsal několik knih, které mu andělé nadiktovali. Některé dokonce jejich tajným písmem. V roce 1587 v Čechách na duchovní seanci Kelley řekl, že anděl Uriel nařídil všem mužům, aby se podělili o veškerý svůj majetek, včetně svých manželek.

Foto: alamy stock photo

John Dee

Příkaz k rozdělení manželek způsobil Dee deprese, ale zřejmě nepochyboval o tom, že je pravý. O devět měsíců později v roce 1588 se Deeově manželce narodil syn, kterého Dee pokřtil Theodorus Trebonianus Dee a vychoval ho jako vlastního. Pravděpodobně právě tato příhoda způsobila jeho rozchod s Kelleym a Dee se vrátil do Anglie. Podle spisovatele Raymonda Moodyho byl Dee oblíbencem anglické královny Alžběty I. Jako její špion podepisoval dokumenty značkou 007. Značka měla vyobrazovat jeho brýle s jednou nožičkou, které občas používal. Královna mu také podle jeho brýlí říkala důvěrně „očko“. Možná to byl první tajný agent 007, anglické tajné očko. Co se stalo se zrcadlem, které je vyobrazené na krumlovském zámku? John Dee měl zrcadel několik. To, které používal na Krumlově, prý ale zpět do Anglie nedovezl. Podle některých legend jej daroval císaři Rudolfu II. Podle jiných je zrcadlo ztracené někde v okolí Krumlova.

Zdroj: kniha: Tajemství našich hradů, pevností a tvrzí, autor: Jan A. Novák

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz