Hlavní obsah
Umění a zábava

Předlohu k Chudáčkům, nominovaným na Oscary, napsal Alasdair Gray

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: nakladatelství Argo/ s laskavým svolením

Až se zase po roce bude v Americe „oskařit“ a kromě Oppenheimera a Barbie dostane taky nějakou cenu film Chudáčci režiséra Yorgose Lanthimose, vzpomeňte si na legendu skotské moderní literatury, svým způsobem takového post-Joyce, Alasdaira Graye.

Článek

Ten se proslavil zejména svým prvním románem Lanark, který vyšel v roce 1981. Britský deník The Guardian ho zařadil mezi sto nejvýznamnějších románů všech dob – a máme ho v českém překladu, stejně jako jeho knihu Něco z kůže.

A Poor Things (Chudáčci), kniha, která původně vyšla v roce 1992? Jeden z nejbrilantnějších výtvorů Alasdaira Graye, postmoderní revize Frankensteina. Poťouchlým úvodem Gray okamžitě signalizuje svůj záměr vyprávět příběh, který je později vyvrácen v epilogu, a který je tak bizarní, že jeho věrohodnost bude automaticky podezřelá – příběh, který se více zajímá o zdůraznění absurdit dne než o jakoukoli realitu. Gray ho zasazuje do svého rodného Glasgow a tvrdí, že vydává paměti viktoriánského lékaře Archibalda McCandlesse, nemanželského syna bohatého farmáře, který se spřátelil s Godwinem Baxterem, podivně vyhlížejícím synem významného chirurga. Brzy zjistí, že Baxter, který odebral mozek z plodu nedávno utonulé ženy a vložil ho do její lebky, přivedl mladou ženu zpět k životu.

Alasdair James Gray (1934–2019) byl skotský spisovatel a malíř. Publikoval romány, povídky, divadelní hry, poezii a překlady, psal o politice a historii anglické a skotské literatury. Jeho beletristická díla kombinují realismus, fantasy a sci-fi s použitím vlastní typografie a ilustrací a získala několik ocenění. Vystudoval na Glasgow School of Art. Kromě knižních ilustrací maloval portréty a nástěnné malby. Jeho díla byla hojně vystavována a jsou zastoupena v několika významných sbírkách.

Jeho styl psaní bývá srovnáván s Franzem Kafkou, Georgem Orwellem, Jorge Luisem Borgesem a Italem Calvinem. Jeho knihy inspirovaly mnoho mladších skotských spisovatelů, včetně Irvina Welshe nebo Iana Bankse.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz