Dnes Sobota - skorojasno 22°C
Zítra Neděle - obcasny-dest 20°C
Sobota 4. 5. 2024
Svátek má Květoslav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Praze a Středočeskému kraji může chybět kámen pro stavby, ubývají kamenolomy
Zbraslavský kamenolom. Foto: kamenzbraslav.cz

Praze a Středočeskému kraji může chybět kámen pro stavby, ubývají kamenolomy

V Praze a Středočeském kraji může být do deseti let nedostatek kamene pro stavebnictví, protože zde do té doby skončí více než polovina využívaných kamenolomů. Z 35 aktivních ložisek na území Středočeského kraje jich kvůli vytěženým zásobám do roku 2030 zavře deset a do roku 2033 dalších devět. Pouze 16 jich má životnost více než deset let. Vyplývá to z dat Těžební unie a Regionální surovinové koncepce Středočeského kraje, které má ČTK k dispozici. Kraj sice podle unie disponuje dostatkem zásob kvalitního stavebního kamene, otevírání nových lomů však naráží jako v ostatních regionech na nesouhlas obcí a jejich obyvatel.

Podle předsedy těžební unie Pavla Fialy bude plánovaná výstavba v následujících letech vyžadovat roční produkci stavebního kamene ve výši šesti milionů až 6,5 milionu tun velmi kvalitního drceného kameniva. Ani se současnými 35 kamenolomy ale přitom Středočeský kraj nedokáže dodávat o moc více než šest milionů tun. „Z těchto čísel je zřejmé, že za každé uzavřené ložisko budeme potřebovat náhradu. V následujících letech by se měly stavět nejen silnice a železnice, ale také nové energetické zdroje a samozřejmě další rodinné domy, rezidence, nemocnice, školy, úřady i průmyslové haly,“ upozornil Fiala.

K šesti starším vytěženým ložiskům ve Středočeském kraji se nedávno přidaly uzavřené lomy Oráčov, Všestary-Menčice, Družec, Řeporyje nebo Trněný Újezd-Holý vrch. Rozmístění zásob stavebního kamene vychází z geologické struktury regionu. Většina aktivních ložisek se nachází v jeho jižní polovině, zatímco v té severní se těží pouze v lokalitách Čenkov a Klecany.

V geologicky nejbohatší jižní a jihovýchodní části dosud funguje 26 kamenolomů. Situace je podle Těžební unie o to naléhavější, že reálná životnost zásob se může proti prognóze zkrátit kvůli neočekávaným změnám přírodních podmínek, jako jsou tektonické poruchy nebo změny horninové charakteristiky.

Středočeský kraj je se svou strategickou polohou a bohatstvím na nerostné suroviny jednou z nejdůležitějších oblastí pro české stavebnictví. Tamní produkce pokrývá vedle vlastní a pražské spotřeby také poptávku sousedních regionů, především části Ústeckého, Karlovarského, Královéhradeckého a Libereckého kraje. Podle Těžební unie je nejkritičtější situace v Ústeckém kraji, kde do roku 2030 ukončí činnost 11 kamenolomů a zůstane jich jen osm.

Na území Středočeského kraje a Prahy v současnosti působí 95 velkých a středních betonáren a 35 obaloven, tedy více než v jiných regionech v Česku. Při výrobě některých betonů lze sice stavební kámen nahradit štěrkopískem, unie ale upozornila, že prognóza středočeských pískoven ukazuje ještě hlubší krizi než v případě kamenolomů. Ve dvou třetinách ložisek dojdou podle výhledu zásoby už do konce této dekády.


Autor: ČTK

Veteráni vyrazili z Prahy do Atén

Dnes ve 13:14

V druhém ročníku akce Oldtimer Express vyrazilo v sobotu ráno z Prahy 43 posádek veteránů, historických aut v zachovalém stavu na cestu po Evropě. Bude mít pět zastávek a skončí v Aténách. Organizátor Josef Zajíček, který je i jedním z účastníků, řekl ČTK, že nejde o závod a cílem je dojet...

Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

Dnes ve 12:04

Ministerstvo práce a sociálních věcí poskytlo hlavnímu městu Praze 30,3 milionu korun na fungování služeb péče o děti v dětských skupinách. Jedná se o první třetinu přiznané částky pro rok 2024 a prostředky přiznané v rámci zúčtování příspěvku na provoz za 3. třetinu...

Porsche srazilo na chodníku ženu s kočárkem

2. května 2024 v 08:47

Ve středu kolem devatenácté hodiny řidič porsche vyjel ze zatím neznámých příčin ze silnice a na chodníku srazil procházející ženu s kočárkem, ve kterém se nacházelo zhruba roční dítě. Kočárek byl zdemolován, auto skončilo ve svahu.

Na Střeleckém ostrově se střídali anarchisté i politické strany

1. května 2024 v 19:15

Anarchisté se ve středu odpoledne vydali na prvomájový průvod centrem hlavního města. Účastníci nejprve oslavili tradičním piknikem na Střeleckém ostrově Svátek práce. Následně jich několik stovek zamířilo pod červenočernými i duhovými vlajkami na Štvanici, kde na ně čekala hudební...

Změna vedení Školy v přírodě Janov, dočasně ji povede referentka Zubová

1. května 2024 ve 13:26

Místostarosta Prahy 1 pro školství 1 David Bodeček (nez./klub Piráti a občané z Prahy 1) v úterý oznámil ukončení funkce Romana Mühla ve funkci ředitele Školy v přírodě Janov (ŠVP), kde působil od 1. září 2021. Tato změna nabyla účinnosti poslední...

Další články
Nahoru