Žalobce poslal k soudu případ incidentu na soudu s Peterkovou

foto Bývalá novinářka Jana Peterková (uprostřed) hovoří k lidem, kteří dorazili 30. května 2023 do budovy pražského městského soudu k odvolacímu jednání v případu, v němž je Peterková obžalovaná ze šíření poplašné zprávy. Její podporovatelé vylomili dveře do jednací síně. Zasahovat musela justiční stráž i policie. Soudní senát musel jednání přerušit.

Praha - Státní zástupce poslal k soudu případ sedmi lidí kvůli incidentu z loňského května na pražském městském soudu. Obžaloval je z výtržnictví, násilí proti orgánu veřejné moci či pohrdání soudem. ČTK to sdělil mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Podporovatelé bývalé novinářky Jany Peterkové při jejím jednání mimo jiné vysadili dveře do soudní síně.

Fotogalerie

"Dozorový státní zástupce dne 30. ledna 2024 podal obžalobu na sedm fyzických osob pro skutky kvalifikované jako trestné činy násilí proti orgánu veřejné moci, výtržnictví a pohrdání soudem," uvedl Cimbala. Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 2 také podle něj podmíněně zastavilo trestní stíhání osmého člověka. "To znamená, že obviněnému byla stanovena zkušební doba, v jejímž průběhu musí vést řádný život," vysvětlil mluvčí.

Na jednání soudu loni v květnu přišlo Peterkovou podpořit několik desítek jejích příznivců. Ve snaze dostat se do jednací síně s omezenou kapacitou někteří z nich napadli justiční stráž a vysadili dveře. Na chodbě dav skandoval hesla o gestapu a fašistickém státě. Přivolaná policie na místě zadržela dva muže.

Peterkové následně soud s vyloučením veřejnosti uložil za šíření poplašné zprávy v době koronavirové pandemie dvouletou podmínku. Žena proti rozsudku podala dovolání k Nejvyššímu soudu.

O obvinění osmi lidí informovali policisté loni v říjnu. Mezi nimi je i Pavel Zítko, který na sebe v minulosti upozornil například také u Obvodního soudu pro Prahu 8, kdy hlasitými projevy a skandováním spolu s dalšími lidmi vyjadřoval podporu Patriku Tušlovi, obžalovanému z pronásledování šéfa České lékařské komory Milana Kubka, a Tomáši Čermákovi se Zdeňkem Masárem, kteří čelí stíhání kvůli výtržnictví před domem evolučního biologa Jaroslava Flegra.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 17.05.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 17. května 2024

Očekáváme v 21:00 11°C

Celá předpověď