InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Divadlo A.Dvořáka: Jentl – drama podle povídky I. B. Singera

    pátek 17.5 19:00 - Sokolovna, Blatná

  • Mustang Bluesride

    pátek 17.5 19:00 - Club Highway 61 Kijevská 1474, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Petr Klouček: Medailové ambice mají určitě Zemanová s Bažantem

Trenér české cyklokrosové reprezentace Petr Klouček. , Autor: Karolina Kabíčková

Trenér české cyklokrosové reprezentace Petr Klouček.     Autor: Karolina Kabíčková

TÁBOR - Trenér české cyklokrosové reprezentace Petr Klouček má za úkol dovést na mistrovství světa domácí výpravu k co největšímu počtu medailí. Předseda organizačního výboru šampionátu Petr Balogh mluví o šesti medailích jako v roce 2001. Jak moc je tento cíl na víkendovém MS v Táboře reálný? Kdo bude patřit v Táboře k největším favoritům na zisk medaile? A kdo by se mohl objevit v nejlepší desítce příslušných kategorií? O tom všem se rozpovídal trenér české cyklokrosové reprezentace Petr Klouček, který vzhledem ke své trenérské minulosti moc dobře ví, jak radost z medailí chutná…

 

Poslední generálkou na mistrovství světa bylo 14. ledna mistrovství republiky. Co ukázalo táborské MČR vzhledem k nominaci závodníků na světový šampionát?
Asi všichni podali výkon, jaký jsme od nich očekávali. Závod bohužel hodně ovlivnily defekty, zejména při závodu juniorů. Většinou máme před MČR v každé kategorii už o třech nominovaných jasno. Někteří už mají splněná nominační kritéria po závodech Světového poháru a výkonnost nejlepších známe. Na poslední chvíli je vždy největší boj o jedno nebo dvě poslední místa v příslušné kategorii. Obvykle jsou na dvě místa čtyři zájemci, kteří na tom jsou výkonnostně podobně. Pak tedy hodně přihlížíme k průběhu a výsledku na MČR, kde se ukáže jejich aktuální forma.
Kdo se tedy na poslední chvíli probojoval na mistrovství světa?
Největším překvapením bude asi v kategorii do 23 let Honza Zatloukal. Je to biker, který zajel na MČR třetí místo mezi třiadvacítkáři. Na jeho úkor se na šampionát nedostal Matěj Stránský, u kterého jsme předpokládali, že pojede. Jinak jsme počítali s Fialou, Ježkem, Kerlem a Jindřichem. Vzhledem k výsledku na MČR jsme přidali ještě Černého.
Přesvědčili vás na MČR i všichni elitní muži?
Tři nejlepší Boroš, Ťoupalík a Štybar naplnili naše představy. Pouze Šimon Vaníček se umístil kvůli dvěma defektům hůře (11. místo). Jezdil ale rychlá kola a ukázal, že formu má. Startovat může pět mužů a tento počet jsme využili naplno, v což jsem ani nedoufal.
Na loňském šampionátu nestartovala ani jedna elitní žena. Jak to bude letos?
Nominovali jsme tři ženy, což je určitě počet nad očekávání. K cyklokrosu se vrátila Nikola Nosková, která získala na MČR stříbro.
Mezi ženami do 23 let jste kapacitu úplně nenaplnili, že?
Místo šesti pojedou pouze čtyři. Nasadíme tři holky z Brilon Racing Teamu, tedy Zemanovou, Hladíkovou a Jeřábkovou. S nimi nastoupí ještě bikerka Spěšná, která jela už v Hlinsku docela pěkný závod, stejně tak se jí povedlo MČR. Chce do toho jít a naskočila i do Světového poháru. Mám z ní opravdu velkou radost. Naopak nepojede Julia Kopecky. Chtěla jezdit v sezoně přinejmenším okolo 10. místa, ale formu na to nemá. Značně by si zbytečně protáhla krosovou sezonu, protože už v březnu má závodit na silnici.
Váhali jste s nominací u juniorů?
Kryštof Bažant byl jasný, na Světovém poháru byl i na bedně a jezdí v desítce stabilně. Podobně Patrik Lienert, který vyhrál pohár. Formu má i Tomáš Kraus, i když měl na MČR defekty. Jezdil totiž jedny z nejrychlejších kol. Doplní je Matěj Havel, jehož výkony byly v sezoně také relativně dobré. Šanci dostane i Honza Janout. Sice během sezony trochu marodil a dlouho nezávodil, ale dobře se připravil na Mallorce, kde najezdil kilometry. Na MČR jel úplně v pohodě o třetí místo, jenže ho odsunuly defekty. Jako prvoročáka bereme ještě Hájka.
Juniorek jste mohli nominovat dokonce sedm. Jak to dopadlo?
Využili jsme všechna místa. Nominovali jsme pouze dvě druhoročačky, ostatní jedou poprvé. Jisté měla místo mistryně republiky Amálie Gottwaldová, Kateřina Douděrová byla v průběhu sezony na české scéně nejlepší. Tyhle dvě zaujímají páté a šesté místo v hodnocení Světového poháru. Daniela Hezinová je čtrnáctá, ale na MČR nejela úplně ideálně. Sice brala bronz, ale je po covidu, který ji postihl okolo Vánoc. Hanka Viková je naše čtvrtá nasazená a je schopná na mistrovství světa dvacítku zajet. Doplní je druhoročačka Anna Panušová, která jela MČR velice pěkně. Dlouho jezdila na stříbrné pozici, pak se propadla na třetí místo a defekt ji odsunul na páté místo. Jako prvoročačka pojede i místní táborská závodnice Anna Hrdinová. Poslední nominovanou je Veronika Sedláčková. Obě patřily do nejlepší sedmičky po celou sezonu.
Největší medailové ambice bude mít určitě mezi ženami do 23 let obhájkyně bronzu z minulého šampionátu Kristýna Zemanová. Jak vidíte její šance vy?
Všichni doufají, že pojede o zlato. Papírově je jistě kandidátkou na medaili, s kterou budeme spokojení. Samozřejmě budeme doufat v co nejlepší výsledek. Když se na to podívám komplexně, má k medaili ještě o malinko blíž než loni, kdy podle mě bylo velké štěstí, že získala bronz. Letos formu má a jezdí výborně, ale podobně je na tom i řada dalších závodnic.
Co tedy podle vás může rozhodnout?
Bude záležet na povrchu a na momentální formě. Výhodou Kristýny je určitě neúčast loňské mistryně světa, kterou je Shirin van Anrooij. Nizozemskou závodnici totiž nepustí na šampionát zranění. Teoreticky je to tedy pro Kristýnu posun o jedno místo dopředu. Nicméně loňská vicemistryně z Británie jede a další Nizozemky také. Z juniorek přijdou také holky Holmgrenovy z Kanady, které loni obsadily první a druhé místo.
Na medaili myslí česká reprezentace i mezi juniory, že?
Úplně stejné ambice jako Kristýna bude mít Kryštof Bažant. Formu má jako hrom a pro úspěch dělá maximum. Proč by nemohla být na bedně i některá z juniorek, když dvě z nich jezdí na Světovém poháru okolo čtvrtého a pátého místa? Nejlepší by bylo, kdyby byly na bedně obě... Gottwaldová s Douděrovou jsou velké kamarádky, i když jsou vlastně soupeřky. Po Vánocích spolu byly trénovat v Chorvatsku. Jsou i spolubydlící na pokoji, kterým nechybí dobrá nálada. A pro úspěch dělají opravdu hodně. Věřím, že si budou schopny během závodu i navzájem pomoct.
Může česká reprezentace myslet na úspěch mezi ženami?
Nosková nejela na MČR vůbec špatně a na mistrovství světa by mohla útočit na desítku, pokud jí závod sedne.
Jaké ambice budou mít muži v kategorii U23?
Velmi dobře se letos rozjel Pavel Jindřich a věřím, že také on pojede o dobrou pozici v první desítce. Tréninky se Zdeňkem Štybarem ho neuvěřitelně nakoply. Od prvoročáka Václava Ježka si také slibuji dost. Loni se od něj očekávalo hodně, jenže Vašek neunesl tíhu favorita. Letos se od něj nic nečeká, o to lépe by mohl zajet.
Jaké šance dáváte českým mužům?
Pokud by Ťoupalík na MČR tolik nechyboval, mohl Borošovi cestu za titulem pořádně zkomplikovat. Štybar byl s bronzem spokojený a věřím, že do šampionátu potrénuje a bude zase o kus lepší. Pokud se někdo z nich dostane do desítky, budeme samozřejmě rádi. Ťoupalík se Štybarem mají bohužel hendikep v tom, že budou startovat zezadu.

Diskuse k článku - 5 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Paměť národa 

    Reagovat

     

    Pořadatel by měl jasně deklarovat a zveřejnit přidanou hodnotu, kterou to přinese daňovému poplatnikovi, zejména pak občanům Tábora a mistním živnostníkům.. Je jasné, že jde jen o jeho zisk na který dostal dost velkou dotaci a to je tento sport někde na konci prvni desitky atraktivity a divácké návštěvnosti a možná ani to ne.

    Vloženo 1.2.2024 10:17:27

  • důchodce 

    Reagovat

     

    Můj tip je, že doma nezůstane žádná medaile, cyklokros se propadá podobně jako biathlon.

    Vloženo 1.2.2024 09:11:22

  • Bc.Petr Procházka 

    Reagovat

     

    Přeji vám pane Klouček i závodníkům vše dobré, jenom si příště vyberte pro své závody vhodnější lokalitu než je louka u SNL. Sídliště opravdu není nejvhodnější prostor pro vaše aktivity. Zábor ulic a parkovišť na dlouhou dobu, dopravní zátěž a kamiony proplétající se uličkami sídliště je obrovský problém pro občany této již tak vyloučené lokality, kterou vedení radnice zajímá jen když se mohou předvádět před televizními kamerami.

    Vloženo 1.2.2024 08:36:22

    • Tak 

      Reagovat

       

      lokalita už byla vybrána před několika lety, s tím teď asi těžko něco uděláte. Na to jste si měli stěžovat mnohem, mnohem dřív a stejně by vám to bylo prd platné.

      Vloženo 1.2.2024 19:55:31

  • Sojčák 

    Reagovat

     

    Obyvatelé Sídliště nad Lužnicí potřebují parkování, ne závodní dráhu!

    Vloženo 1.2.2024 08:25:02

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace