Sklárny v Květné zachráněny. Převezmou je noví majitelé a výroba pokračuje

  15:34
Ruční výroba skla v Květné na Uherskohradišťsku, která funguje už 230 let, bude pokračovat. Podnik s téměř devadesáti zaměstnanci koupil tuzemský holding AF Group. Překvapující zprávu oznámilo vedení firmy ve středu odpoledne. Dosavadní majitel, společnost Cerva Bohemia, ji plánoval na konci ledna kvůli růstu cen energií ukončit.

Dnes ráno vynesli skláři osm rozžhavených tavicích pánví z pece. Dělali to už mnohokrát. Takzvané vynášení pánví o teplotě zhruba 1 200 stupňů Celsia a hmotnosti kolem půl tuny, které už dosloužily, se v Květné ani po více než dvou stech letech příliš nezměnilo. Ani dnes skláři nepoužívají těžkou techniku, ale jen své ruce a železné háky.

Před dvěma měsíci se dozvěděli, že sklárna končí. Dnes odpoledne ale vedení firmy oznámilo překvapující změnu.

„Jsem velmi rád, že se povedlo najít zájemce, kteří sklárnu převezmou a budou pokračovat v jejím provozu, byť v počátku v omezeném rozsahu,“ prohlásil generální ředitel Marek Mikláš, který ve sklárnách pracuje jednatřicet let.

Dnes už bývalý majitel Lubor Cerva totiž v poslední chvíli před uzavřením provozu našel nové obchodní partnery, kteří sklárnu převezmou s cílem pokračovat v tradiční ruční výrobě skla té nejvyšší kvality. Původně ve sklárně pracovalo okolo devadesáti zaměstnanců, nyní to bude zhruba padesát.

„Novým majoritním majitelem se stává ryze český rodinný holding AF Group z Hodonína působící řadu let v různých průmyslových a realitních projektech,“ upřesnil Mikláš, který i po změně vlastníka zůstává v pozici ředitele sklárny.

„Je to jedna z mimořádných příležitostí k uchování tradičního řemesla, které je proslulé po celém světě, zároveň je sklárna silně spjatá s naším regionem a je tu vnímána jako tradiční a dlouholetý zaměstnavatel,“ vysvětlil zástupce holdingu Josef Anovčín.

„Jsem rád, že jsem měl možnost přispět k tomu, že tato značka dostala další šanci na pokračování v tradici, která trvá již 230 let, a doufám, že naše možná trochu idealistické představy se nám podaří přetavit do dlouhodobě udržitelného rozvoje sklárny,“ věří Dušan Svoboda, druhý ze spolumajitelů.

Sklo se bude tavit už v neděli

Zítra by se měla ve sklárnách uskutečnit oprava pracovních otvorů a celé pece jako takové a v pátek pak bude vneseno osm nových tavicích pánví, které se následně dotemperují. První tavba skla je naplánovaná na tuto neděli a ke slavnostnímu znovuspuštění výroby má dojít pondělí.

Mikláš v prosinci zdůvodňoval uzavření podniku nárůstem cen energií v minulých letech a ztrátou konkurenceschopnosti na trhu. V roce 2022 vzrostly sklárně náklady na energie o čtrnáct milionů korun, což znamenalo nárůst nákladů o třicet procent. Z prodeje výrobků, služeb a zboží utržila přes 98,7 milionu korun, skončila však ve ztrátě přesahující 28,9 milionu. O rok dříve zaznamenala ztrátu přibližně 8,4 milionu, v roce 2020 asi 23,7 milionu.

Sklo při každém výkyvu ve světě dostane první ránu, říká šéf končících skláren

„Na nárůst cen energií jsme museli reagovat zdražením zboží. Ale okolní státy energie dotovaly, my ne. Na trhu jsme se pak potkávali s evropskými konkurenty a byli jsme nejdražší,“ přiblížil tehdy Mikláš.

Sám ale i v prosinci přiznával, že naděje na znovuotevření se nevzdává. Přece jen, v podobné situaci byla sklárna v minulosti už několikrát a zatím se vždy výrobu podařilo obnovit.

„Věřím, že provoz v Květné zase obnovíme. Rozhodně bych to teď nenazýval definitivním koncem, to by byla škoda,“ prohlásil tehdy také majitel Cerva.

Jedna z nejdéle fungujících skláren

Zdejší sklárna patří mezi nejdéle fungující na našem území. Postavena byla v roce 1794, založil ji kníže Alois I. z Lichtenštejna. V polovině 19. století ji koupil rakouský podnikatel Emanuel Zahn a rozšířil původní výrobu tabulkového skla o výrobu skla nápojového a dekoračního, které se brzy začalo vyvážet do všech koutů světa.

Byla teprve druhá v Evropě, kde vyráběli leptané sklo už v roce 1897. To dekorované navíc tehdy vozili do USA, Afriky, Austrálie, Skandinávie, Německa nebo Švýcarska.

Ani sklárnu ale v 60. letech neminulo znárodnění. V rukou státu byla až do roku 1990. Pak skláři zažili několik změn majitelů. Dvanáct let ji vlastnila firma Crystalex Nový Bor. Ve stejný rok totiž firmu koupili odboráři, což bylo v republice naprosto ojedinělé. Vedli ji dva roky do doby, než se vlastníkem stala společnost Synex. Té se ale podnikání příliš nedařilo a záchrana před hrozícím krachem přišla až s firmou Crystalite Bohemia podnikatele Lubora Cervy.

Od té doby se zboží od sklářů v Květné dostávalo do domácností v 56 zemích světa. Až 95 procent skla směřovalo do zahraničí, například pro zákazníky v Německu, Singapuru, Dubaji a Americe.

Autor: