Search
Close this search box.

Bylinky pro zmírnění nadýmání

Zdroj: Freepik.com

Nadýmání zná každý z nás, mezi jeho projevy patří nafouklé břicho, bolest, křeče a plynatost. Za problémem většinou stojí špatný jídelníček, nadměrné polykání vzduchu a zadržování vody v těle. Víte ale, jak problémy s nadýmáním zmírnit?

Mezi nadýmavé potraviny patří především luštěniny, brokolice, mléčné produkty, česnek, cibule, sycené vody, pečivo, kořeněná jídla nebo víno. K nadměrné plynatosti také přispívá sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu. Úlevu vám mohou poskytnout bylinky, které při tomto problému pomáhají, optimalizují totiž trávení. A které to jsou?

Heřmánek pravý

Je známý svými protizánětlivými účinky a pozitivním vlivem na celou trávicí soustavu. Používá se proti plynatosti, zánětu žaludku, průjmu či nadýmání. Heřmánkový čaj se užívá vždy po jídle a je vhodný i pro malé děti.

Máta

Funguje jako první pomoc proti nadýmání, skvěle působí na trávicí trakt, podporuje tvorbu žaludečních šťáv a žluči. Sušená máta se používá na nálev, poté se louhuje patnáct minut. Popíjí se vždy po jídle. 

Fenykl

Oblíbenost získala tato bylinka díky své nasládlé, aromatické a svěží chuti. Mohou ji užívat i ratolesti, kterým pomáhá od bolesti břicha. Fenyklový čaj je močopudný, usnadňuje trávení potravy a pomáhá také proti nadýmání a plynatosti. Při těchto problémech můžeme kromě čaje vyzkoušet i fenyklová semena, jejichž plnou lžičku vložíme do úst a žvýkáme. 

Třezalka

Působí skvěle proti nechutenství, nevolnosti a pečuje o zdraví žaludku. Užívá se jako přírodní antidepresivum, protože pomáhá při problémech se stresem, úzkostí nebo nespavostí. Redukuje nadměrné množství kyseliny ve střevech a pomáhá proti žaludečním vředům. Třezalku je vhodné užívat dlouhodobě, účinky se projevují až po dvou týdnech. Neměli by ji však konzumovat lidé, kteří trpí velmi nízkým tlakem nebo cukrovkou.

Kmín

Používá se zejména jako koření, málokdo však ví, že je vhodný jako prevence při nadýmání. Kmín podporuje činnost střev a produkci žaludečních šťáv. Při potížích ho můžeme rozžvýkat nebo si z něj vylouhovat čaj, který následně zapíjíme.

Zázvor

Zázvor pozitivně ovlivňuje proces zažívání, snižuje hladinu cholesterolu, potlačuje pálení žáhy, nadýmání a plynatost. Čerstvý zázvor můžeme použít při přípravě čaje, kdy ho nastrouháme nebo nakrájíme na plátky. Za den je jeho maximální dávka pro dospělého člověka nastavena na čtyři gramy, jelikož je nutné užívání s mírou. Vyhnout obloukem by se mu měli diabetici a děti do dvou let.

Které z těchto bylinek pravidelně užíváte vy?

Sdílet na Facebooku

Audiron

Další zajímavé články

Tělo a kondice

Jak se dostat do formy po porodu

Porod je jedinečným a krásným zážitkem, který přináší radost, ale také změny na vašem těle. Po příchodu nového člena rodiny se mnoho

Tělo a kondice

5 tipů, jak zatočit se špatnou kondicí

Špatná kondice může ovlivnit náš každodenní život a bránit nám v plném využití našeho potenciálu. Ale nezoufejte! Existuje několik tipů, které vám