Mám od sebe velká očekávání, Itálie mi hodně dala, říká Zima po návratu do Slavie

01.02., 08:06
Rozhovory

David Zima vnímá svůj přestup z FC Turín zpět do Slavie jako návrat domů. Během dvou a půl let v Itálii měl pocit, že z pražského týmu vlastně nikdy úplně neodešel. Třiadvacetiletý reprezentační obránce v rozhovoru pro klubový web rovněž řekl, že na jeho výkonech ve Slavii bude muset být znát, že odehrál přes třicet zápasů v elitní Serii A.

Zima poprvé přišel do Slavie z Olomouce v zimě 2020, o rok a půl později přestoupil do Turína, kde se ale i vinou zdravotních problémů příliš neprosadil. Vršovický klub ho vykoupil za zhruba sto milionů korun. "(Znamená to pro mě) návrat domů. Byl jsem tu rok a půl, což pro mě byla nejkrásnější léta fotbalové kariéry. Moc rád bych je zopakoval," uvedl Zima.

S bývalými spoluhráči z Edenu byl po celou dobu v kontaktu. "Ze Slavie jsem nikdy vlastně úplně neodešel, protože jsem zůstal ve skupině hráčů na whatsappu až doteď. Dohodli jsme se, že mě tam nechají, abych mohl být s hráči a realizačním týmem v kontaktu, abych věděl, co se v klubu děje," přiznal Zima, jenž se Slavií získal dva tituly.

V této sezoně zasáhl v dresu Turína pouze do šesti soutěžních zápasů a počítal s lednovým odchodem. "Spousta klubů měla zájem. Byly to jak zahraniční kluby z lepších evropských soutěží, ale také z nižších soutěží. Klubů bylo hodně, docela se to mlelo. V duchu jsem doufal, že by mohla vyjít Slavia. Bylo to ale jako na houpačce. Nakonec se to definitivně potvrdilo, za což jsem moc šťastný," podotkl devatenáctinásobný reprezentant.

"Slavii jsem si vybral hlavně proto, že jsem od samého začátku byl v kontaktu s trenéry, kteří mě chtěli. Řekli mi, že udělají maximum, aby mě dostali do Slavie. To pro mě bylo velkým impulsem, abych i já sám udělal něco k tomu, abych se vrátil do Slavie," doplnil Zima.

Přestupovou částkou vyrovnal historicky nejdražší příchod hráče do české ligy. "Největší očekávání mám sám od sebe. Stejně tak si největší tlak kladu na sebe sám. Přicházím z kvalitní soutěže, která patří mezi nejlepší evropské ligy. Musí být na mé výkonnosti znát, že jsem odehrál přes třicet zápasů v Serii A. Udělám maximum, aby byla Slavia úspěšná. Zbytek mě nemusí zajímat, protože nejdůležitější je týmový úspěch," prohlásil Zima.

Angažmá v Turíně hodnotí pozitivně. "S odstupem času budu určitě rád vzpomínat, že jsem tento krok udělal, ačkoliv mi to poslední rok přineslo hodně problémů a těžkých chvil. První rok byl ale naopak velice dobrý. Z působení v Itálii si beru hodně zkušeností, naučil jsem se nový jazyk. V dnešní době je to velice důležité, že mám další zemi, kde se plynule bez problémů domluvím," řekl olomoucký odchovanec.

Cítí, že v Itálii dospěl. "Charakterem jsem se nezměnil, ale už vím, co od života mohu očekávat a čeho chci dosáhnout, což je to nejdůležitější. Z pohledu fotbalového doufám, že jsem se zlepšil, ale i tak je dost věcí, na kterých je třeba pracovat," podotkl Zima.

"Angažmá v zahraničí mi dalo spoustu zkušeností. Dozvěděl jsem se, kde je evropská špička a co mi chybí k tomu, abych na ni dosáhl. Ať už z hlediska fyzického, kde jde hlavně o silovou stránku, nebo fotbalového. Tam se to týká především techniky, přehledu ve hře a zkušenosti. Vím, kde jsou mé slabiny a naopak silné stránky. Budu muset na svých slabých stránkách pracovat každým dnem, aby se z mých slabých stránek staly silné stránky," dodal.

Autor: ČTK

Komentáře (50)

Přidat komentář
inferno08

OT: Kdyby měl někdo zájem, jako že asi určitě, tak Tomáš Kuča vydal knížku. Modlitba pro brankáře je takové krátké zamyšlení, syrová zpověď na necelých 900 stránkách...

https://kucatomas.cz/

Reagovat
Freedo

Viděl jsem pár úryvků na X a je to hodně vyladěná autobiografie.

Reagovat
smazaný uživatel

Moc dlouhý, počkám si na filmovou verzi. Snad se do toho Troška pustí.

Reagovat
inferno08

Brankář ze mlejna

Reagovat
Puskas

Slunce, seno, Kuča.

Reagovat
Losinho

855 stran za 150 Kč

Reagovat
r.mrazik

bude to na netlixu? nebo jenom na pornhub?

Reagovat
Mr.Mike

Cetl jsi to? stoji to za precteni?

Reagovat
inferno08

Nečetl, ale myslím, že prvních 55 stránek bude vzpomínání na účast v reprezentaci a zbytek pak nadávání na různé mocipány.

Reagovat
oli9

Gomez že Sparty na odchodu.. Hmm já myslel, že ve Spartě hrát bude. Vždy jsem na něj četl chválu...

Reagovat
Skleepy

To nevím od koho tedy. Jediná ligová prohra na podzim byla s ním na hřišti v Boleslavi a jeho výkon na Rangers nás málem stál jarní část Evropské ligy. Jsem rád, že si vyhodnotili, že se to nepovedlo a nezvládá to v hlavě. Často se to snažíme lámat přes koleno, i když je jasné, že jsme sáhli vedle (Mejdr).

Reagovat
Selänne

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Bakary3

Je fakt, že mejdra bych nechtěl lámat přes kolena

Reagovat
ratusek

Reagovat
kilobyte

Reagovat
Cotton

Reagovat
Mass

Já ho viděl jen v těhle dvou zápasech a vypadal že je dost v lese.

Reagovat
r.mrazik

bohuzel ne, hral fakt spatne...nastesti vedeni to rovnou otoci a nejspis dostanou sanci spis hraci z akademie,kteri vypadaji mnohem lepe

Reagovat
doshcz

jo si vyhodnotili ze Sevinsky a Vecerka jsou nejspis lepsi jak Gomez tak ho rovnou otocili ven kdyz byla nabidka, financni ztrata minimalni tak cajk..

Reagovat
r.mrazik

presne...i Vydra vypada dost dobre

Reagovat
doshcz

jo Vydra je jasny

Reagovat
ACSeRw!n

mladici do obrany vypadaji dobre vzadu hrat cechy a vepredu zahranicni hrace je nejlepsi mix

Reagovat
Skleepy

Ale taky hodně vzala. Třeba čas strávený na hřišti při zápase.

Reagovat
Nuno čomes

Spousta klubů z lepších zahraničních lig měla zájem, ale tak vrátím se raději do Česka

Reagovat
kilobyte

Protože má od sebe velká očekávání.

Reagovat
dontcallmeandre

Ale tohle zrovna chápu. Česká liga jde koeficientem hodně nahoru, poháry, bude hrát o titul. To je rozdíl, než když někde hraješ o udržení, nebo nudný střed tabulky. Někomu vyhovuje to, někomu to. Přijde mi , že Zima je docela ten typ hráče, co hraje tím líp, čím víc se daří. A naopak jsou hráči, co hrají nejlíp, když nejsou vepředu.

Reagovat
Grupma

Vidím to stejně: Hrát v Česku o titul je větší zábava, než v Německu střed tabulky ve druhé lize.

Reagovat
ACSeRw!n

a hlavne platy tady sly silene nahoru, takze ven se uz za prachama moc chodit nemusi

Reagovat
dontcallmeandre

Ale pořád to není nějak super. I ten zima by měl v 2. BL víc než má ve Slavii. Ale jo, věřím, že přijdou zase hráči, kteří budou na reprezentačním levelu a přitom stráví celou kariéru ve Slavii nebo Spartě, to se doteď moc nedělo, s výjimkou některých Plzeňáků (a Koláře ze Slavie)

Reagovat
ACSeRw!n

fakt by mu Hamburg nabidl vic ?

Reagovat
dontcallmeandre

Tak minimálně ten první půlrok, než by uplatnil opci, tak by musel. (případně by to doplácel Turín), a dá se očekávat, že by ani při přestupu nešel za méně, než bere teď, ti fotbalisti (a jejich agenti)nejsou tak blbí, aby si snižovali mzdy, když nemusí. To, že to byl ochotný udělat kvůli Slavii, neznamená, že by to udělal kvůli Hamburku

Reagovat
dontcallmeandre

A nemyslím, si, že by to byla V BL nebo 2.BL výjimka (chtěli za něho dát až 7M€, ale až po hostovačce, (otázka je jestli by ji uplatnili), k tomu dostaneš adekvátní plat.

Reagovat
delfin

Co je na tom špatného? Víc takových, co smýšlejí jako Zima.

Reagovat
r.mrazik

spis naopak...mene takovych jako je zima

Reagovat
dave30

U tebe nechápu, proč ti vadí zima.

Reagovat
meno

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Grupma

Reagovat
Ofenziva > Defenziva

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
naheCZ

Reagovat
delfin

Reagovat
wyqinac

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
johnik

Tak jako ona se doba dost změnila, dneska se bude dostávat do sestavy s 5 afričanama, 2 srbama a 1 holanďanem...

Reagovat
Agnelli

Tady je hotovo. † amen

Reagovat
kattos

Stejně je ale zajímavý, že když se podívám na zápasy z minulé sezony, tak když hrál základ, Turín docela vyhrával, ale šance stejně moc nedostával

Reagovat
dave30

Víš jak. Trenér ho vidí i na tréninku. A jestli je tam hráč jalový... Tím neříkám, že to u něho tak bylo.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele