Komenský - Labyrint J. Přeučil, R. Pachman, D. Hořínková, F. + V. Antonio, K. Jechová, P. Maceček

Komenský - Labyrint J. Přeučil, R. Pachman, D. Hořínková, F. + V. Antonio, K. Jechová, P. Maceček

Adresa:

Prostějov, Demelova 1

Termín: 9.3.2024
Vstupné:

300 - 500

9březen sobota 17:00

Žánr: koncertyhudebně divadelní Prostějov

Umělci: Jan PřeučilDita HořínkováFilip AntonioViktor Antonio


„Komenský - Labyrint“

hudebně divadelní představení skladatele a spisovatele Richarda Pachmana pro klavír, housle, pět hlasů a vypravěče ke 400. výročí napsání první verze rukopisu díla „Labyrint světa a ráje srdce“

Postavy a obsazení:

Vypravěč / J. A. Komenský: Jan Přeučil

Mámení / Fortuna / režie: Dita Hořínková

Osud / Šalamoun / hudba / libreto: Richard Pachman

Všudybud: Filip Antonio

Poutník: Viktor Antonio

Královna Moudrost: Kateřina Jechová

housle: Petr Maceček

Premiérová představení v roce 2024:

20. 2. Cheb – Chebské muzeum

8. 3. Olomouc – Konvikt

9. 3. Prostějov – Husův sbor

14. 3. Praha – kostel Sv. Martina ve Zdi

 

 

Děj:

Poutník se setkává se Všudybudem a Mámením, kteří mu hodlají ukázat Labyrint světa. Nasadí mu brýle mámení, které zkreslují realitu. Nicméně brýle mu zcela nesedí a on stále vníma skutečnost nezkreslenou. Mámení a Všudybud zavedou Poutníka k Osudu, který mu hodlá dát (jako všem přicházejícím) cedulku s jeho osudem i s jeho povoláním a posláním. Poutník však chce nejdřív poznat svět, než se rohodne pro svou cestu i pro své povolání. Poznává tedy jednotlivé ulice, stavy, řemesla a povolání lidí v Labyrintu. Po prvotním nadšení všude nachází marnost a je rozčarován pomíjivostí a marností všech stavů i falší, přetvářkou a kariérismem lidí, se kterými se setkává. Dostává se do paláce Štestěny – Fortuny i na hrad královny Moudrosti. Kde najde smysl života a svou cestu z labyrintu?

Hudební a scénické zpracování:

Forma hudebního představení s hereckými vstupy propojující hudbu duchovní, současnou i hudbu z doby J. A. Komenského v podání klavíru, houslí a pěti sólových hlasů s průvodním slovem vypravěče, kterým je sám J. A. Komenský v podání Jana Přeučila. Režie: Dita Hořínková.

Informace o autorovi libreta a hudby:

Richard Pachman

 -spisovatel, malíř, skladatel, zpěvák a moderátor. V letech 2004 až 2023 napsal 10 knih: autobiografie Jak chutná bolest a Jak chutná život, historické romány Útes a Notre Dame, román ze současnosti Kdokoliv a román Tylda z období 2. světové války, motivační knihu Jak chutná Mozart, romány Ztracen v Egyptě, Ztracen ve Ztracené a knihu ABBA za železnou oponou. Své olejomalby vystavoval na 114 výstavách v České republice, Belgii, Holandsku a na Slovensku. Moderátor internetového rádia radioregenerace.cz.

 Od roku 1993 vydal 40 alb, odehrál 111 koncertů na Křižíkově fontáně na pražském Výstavišti, kromě každoročních adventních turné v ČR koncertoval v USA, Belgii, Holandsku, Francii, Německu, Rakousku, Rusku, Izraeli a Řecku. Dlouhodobě spolupracoval s těmito umělci: Jaroslav Svěcený (houslový virtuos), Dita Hořínková (soprán), Martina Kociánová (mezzosoprán), Kamila Moučková (recitace), Francois Glorieux (belgický skladatel, dirigent a klavírista). Jeho aktuálními scénickými projekty jsou scénické oratorium Mistr Jan Hus, Pašije, Komenský - Labyrint a každoroční adventní turné.

 Za scénické oratorium Mistr Jan Hus obdržel z rukou Václava a Dagmar Havlových Cenu Nadace Vize 97 na Mezinárodním festivalu Zlatá Praha 2006. Laureát Ceny Olomouckého kraje za výjimečný počin roku v oblasti profesionálního umění za rok 2009 a Ceny města Olomouce za přínos pro kulturu za rok 2014.

„Co nevytvoříte v čase, který je Vám vyměřen, nikdo to za Vás již nevykoná.“

J. A. Komenský

Info:

www.richardpachman.cz

www.pachman.cz

www.facebook.com/richardpachman

https://cs.wikipedia.org/wiki/Richard_Pachman

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Prostějov Akce v obci Prostějov

Podobné akce

27červen čtvrtek 20:00

Mňága a Žďrop

, Hradní nádvoří, Zábřeh Koncert

8říjen úterý 19:00