V Litoměřicích začal projekt SYNERGYS. Je zaměřený na využití geotermální energie v domácnostech

1. únor 2024 14:40

V Litoměřicích začala specializovaná firma hloubit průzkumné vrty v rámci projektu PUSH-IT. Jde o přípravné geotermální vrty hluboké 550 a 200 metrů. Data pak vědcům poslouží ve větším projektu SYNERGYS. Celkem vznikne soustava 50 mělkých a dva hlubinné vrty. Ty pak mají energií ze Země vytápět litoměřické domácnosti.

„Jsme vlastně v úvodní technické koloně, která má zhruba 30 metrů a slouží k zavádění těch hlubších vrtných tyčí a ke stabilitě celého vrtu. Tu budeme ještě cementovat – vytvoříme tím úvodní pilíř, skrz který pak budeme vrtat do těch větších hloubek,“ popisuje počátky hloubení prvního průzkumného vrtu manažer geotermálního projektu Antonín Tym.

V Litoměřicích začali vrtat první průzkumné geotermalní vrty

Speciální souprava je během 24 hodin schopná zakousnout se až 60 metrů hluboko.

„Počítáme s tím, že zhruba za měsíc bychom mohli být v té finální hloubce 550 metrů. Po cestě se samozřejmě může vyskytnout ledacos, zejména přítok vody, který budeme muset řešit zapažením, takže může dojít k určité prodlevě,“ doplňuje Tym.

Vědci pak budou z odebraných vzorků zjišťovat například složení nebo tepelnou vodivost hornin v podzemí. Druhý, 200 metrů hluboký průzkumný vrt se zase zaměří na vydatnost nebo proudění podzemních vod.

Vrty poslouží jako zásobníky tepla i k ohřevu vody

Podle dat z pilotních vrtů pak vědci spolu s vrtaři začnou hloubit soustavu dalších zhruba 50 mělkých přesnějších vrtů. To už bude ale v rámci projektu SYNERGYS.

Část z nich bude sloužit jako zásobník tepla.„To horninové prostředí se vlastně nahřeje v takovém řekněme tvaru válce. To se bude dělat přes léto. V zimě se to pak otočí a přes ty samé vrty budeme to teplo jímat zpět a přes tepelné čerpadlo ho využívat pro vytápění,“ vysvětluje Antonín Tym.

Vzniknou také dva hlubinné vrty, které se zastaví až čtyři kilometry pod zemí. Dodávat budou vodu o teplotě až 100 °C.

Systém fungování přibližuje ředitel výzkumného centra Ringen Tomáš Fischer: „Jedním z těch vrtů budeme vhánět studenou vodu do země, a podél puklin, které tam buď budou existovat, nebo nějak zlepšíme jejich efektivitu, bude ta voda protékat a ohřívat se. Druhým vrtem pak budeme tu vodu čerpat nahoru.“

Náklady na geotermální projekt SYNERGYS jsou vyčíslené na více než miliardu korun. Pokud vše půjde podle plánu, měl by v roce 2027 začít zkušební provoz.

Spustit audio

Související