Hlavní obsah

Mohl odejít, ale… Slavia je moje rodina, máme stejné ambice, říká Ogbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Natáhne pravačku a poví: „Já jsem Igoh.“ Usmívá se a nepřestává. Má důvod, daří se mu a fotbalově pořád roste. Stoper Igoh Ogbu má za sebou první rok ve Slavii, kde ho čeká minimálně ještě jaro. Sešlo se na něj několik zajímavých nabídek, ovšem v Edenu pokaždé řekli ne. V éře nového majitele Pavla Tykače se už nemusí prodávat za každou cenu, takže svalnatý Nigerijec (zatím) zůstává.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nigerijský stoper Igoh Ogbu má za sebou první rok ve Slavii.

Článek

Když před ním zmíníte, že se o něj zajímali v elitních ligách, nic to s ním neudělá. „Soustředím se na přítomnost a na Slavii. Chci být co možná nejlepší fotbalista a dál hrát na téhle skvělé adrese,“ zdůrazní předtím, než se napije neperlivé vody. „Neřeším neuskutečněné přestupy, mojí jedinou ambicí pro jaro je vyhrávat a být mistrem Česka.“

To je celý on, výhrami je posedlý. Po příchodu z norského Lilleströmu vyfasoval dres s číslem 5 a po povedeném finále českého poháru se Spartou rozverně tančil před slavícími fanoušky. „Ze Slavie se stala moje rodina, tenhle klub pro mě znamená strašně moc. Má velké ambice a já taky, vyloženě jsme se našli,“ vypráví zapáleně.

Fanoušci milují jeho bezprostřednost i spolehlivost, parťáci mu říkají Iggy. Na podzim vynechal jen tři ligové partie a jeho dvě trefy pomohly k prvnímu místu ve skupině Evropské ligy. „Góly jsou fajn, hodně lidí takhle uvažuje. Ale víte, co pro mě bylo nejvíc? Způsob, jakým jsme odehráli celý podzim. Bojovali jsme jako tým a odměnilo nás to. Čeká nás osmifinále Evropské ligy a v lize jsme druzí kousek pod Spartou,“ připomene Ogbu.

Plynnou angličtinou vypráví, jak se jako kluk doma převlékl ze školní uniformy a mazal pomáhat mamince do její restaurace: „Vždycky mi věřila. A jsem přesvědčený, že by mě milovala, i kdybych se nestal profesionálním fotbalistou. Teď je na mě hrdá.“ Otec loni zemřel.

Ogbu junior už jako teenager odešel z Nigérie do Norska, kde si zvykal na evropský fotbal a pral se s drsnou zimou. Vydržel tam pět let. „Bylo těžké opustit domov a rodinu. Pořád jsem ale myslel na to, že mám svůj sen a chci být úspěšný. Soustředil jsem se na fotbal a vyplatilo se,“ vzpomíná.

„Česko ve srovnání s Norskem ani v zimě zdaleka není tak chladné, tam si musíte vzít mnohem teplejší bundu i boty. A za ten rok jsem si dost oblíbil Prahu. Úžasné místo! Nemám tolik volna, ovšem rád se procházím po městě, dokonale si při tom vyčistím hlavu,“ popisuje sympaťák s copánky ve vlasech.

Je rychlý, obětavý i nekompromisní a ve vršovickém týmu navazuje na populární tandem afrických stoperů Simon Deli & Michael Ngadeu. A jeho hodnota roste: Slavia před rokem kupovala Ogbua zhruba za 40 milionů korun, zato teď je jeho cenovka mnohem vyšší. „Česká liga mi vyhovuje. Udělal jsem dobrý krok, můžu tady pořád růst. Je to těžká soutěž, každý zápas vás hodně prověří,“ vykládá nadšeně.

Nespěchá na sebe, ve třiadvaceti má pořád ještě dost času. I na reprezentaci, jeho Nigérie na rozehraném mistrovství Afriky postoupila do čtvrtfinále. „Mrzí mě, že u toho nejsem, ale jsem na kluky pyšný a držím jim palce,“ řekne předpisově. „Nigérie je můj domov. Každý hráč sní o tom, že ji bude reprezentovat a obleče zelený dres. Pro všechny platí totéž: musíte si počkat na správnou chvíli, kdy vás vaše země povolá.“ V jeho případě by to už nemuselo tak dlouho trvat.

Reklama