VÍME PRVNÍ: Žďár nad Sázavou chystá velkolepý koncert na hladině rybníka k oslavě výročí památky UNESCO

Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou představuje neobyčejnou církevní památku na seznamu UNESCO. V letošním roce si Žďár nad Sázavou připomene třicet let výročí zápisu Zelené Hory na seznam památek UNESCO.

Na 16.8.2024 si město Žďár nad Sázavou pozvalo k hodinovému koncertu zpěváka Vojtěcha Dyka, který bude zpívat přímo z pontonu na hladině rybníka Konvent. Vojtěch Dyk je zpěvák, hudebník a herec. Byl frontmanem hudební skupiny Nightwork. Známe ho z filmů Ženy v pokušení, Revival nebo z pohádky Tři bratři.

Koncert Vojtěcha Dyka na pontonu rybníka Konvent ponese název „30 let na seznamu hvězd“. O akci samotné nejsou známé žádné bližší podrobnosti.

Samotný kostel sv. Jana Nepomuckého u kterého bude Dyk vystupovat navrhl na počátku 18. století k poctě českého mučedníka navrhl významný architekt Jan Blažej Santini v tzv. barokně-gotizujícím stylu. Pro stavbu zvolil symboliku pěticípé hvězdy, která se objevuje jak v půdorysu kostela, tak i v prvcích interiéru, kde napočítáme pět kaplí a pět oltářů. Poutní kostel byl součástí cisterciáckého kláštera, dnes zámku. Od roku 2018 probíhá v poutním kostele postupná obnova. Díky ní se podařilo zrekonstruovat exteriér i interiér kostela. Největší proměnou prošla velká okna v druhém patře kostela, celá podlaha a také hlavní oltář. Místo bývalého hřbitova mezi kostelem a ambitem dostalo podobu poutní louky. Obnoveny byly také přístupové trasy ke kostelu a fasáda.

Město Žďár nad Sázavou vyřadilo památku UNESCO z vizuální identity města a nahradilo siluetu kostela abstraktní hvězdičkou.

Vyjádření tiskové mluvčí města Žďáru nad Sázavou doplníme, jakmile se vyjádření podaří získat.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů