Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Karel Holomek a jeho odkaz oceněn Cenou města Brna. Bude podle něj pojmenována ulice v Brně nebo v Praze?

01. února 2024
Čtení na 3 minuty
Ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová (vlevo) a primátorka Brna Markéta Vaňková během předávání Cen města Brna, 30. 1. 2024 (FOTO: Gabriela Eliáš, Muzeum romské kultury)
Ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová (vlevo) a primátorka Brna Markéta Vaňková během předávání Cen města Brna, 30. 1. 2024 (FOTO: Gabriela Eliáš, Muzeum romské kultury)
Laureáti Ceny města Brna pro rok 2023 si v úterý ve Sněmovním sále na Nové radnici převzali ocenění. Mezi 13 vybranými je i romský aktivista, politik a zakladatel Muzea romské kultury Karel Holomek, který zemřel loni v srpnu a cenu získal in memoriam. Ocenění převzala jeho dcera a ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová.

„Cenu města Brna si tatínek opravdu zasloužil a měl by z ní velkou radost, jen škoda, že se toho nedožil,“ uvedla pro zpravodajský server Romea.cz Jana Horváthová a zamyslela se, co by bylo vhodné ještě udělat k připomínce Karla Holomka. „Například přemýšlet o pojmenování jeho jménem některé z pěkných ulic, ať už v Brně nebo v Praze, kam tak často až do svých 80 let pravidelně pracovně jezdíval,“ dodala Jana Horváthová.

Karel Holomek, který zemřel 27. srpna 2023, se narodil v roce 1937 v Brně. Jeho otec Tomáš Holomek byl patrně prvním vysokoškolsky vzdělaným Romem v Československu. Rodina Holomkových byla během druhé světové války pronásledována, velká část rodiny zahynula v koncentračních táborech. Také Karel se sestrou Marcelou měli být jako míšenci odvedeni do transportu. Díky statečnosti maminky a pomoci českého četníka i sousedů z Milotic je však nacističtí úředníci nikdy neobjevili. Otec se ukrýval během války na Slovensku.

Karel Holomek vystudoval strojní inženýrství na Vojenské akademii v Brně, kde také několik let pracoval jako asistent. Pro své politické postoje v souvislosti s okupací Československa v roce 1968 však musel Vojenskou akademii opustit. Od sedmdesátých let se pohyboval v okruhu brněnských disidentů a šířil samizdatovou literaturu. V roce 1981 strávil krátkou dobu ve vězení.

V politice se pak angažoval po revoluci. V letech 1990–1992 se stal poslancem České národní rady za Občanské fórum a po jeho rozdělení za Občanské hnutí. Zakládal Romskou občanskou iniciativu.

Primátorka Vaňková k oceněným: Patří vám náš vděk

Ceny města Brna uděluje vedení města každoročně od roku 1993. “Vstupujeme do další dekády a jsem velmi hrdá na to, že v galerii významných osobností Brna mohu uvítat další jména. Patří vám náš vděk, ovlivnili jste podobu veřejných prostranství, myšlení či cítění lidí, i směřování města,” uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Dalším oceněným byl například architekt Marek Jan Štěpán, jehož jako rodáka ze severní Moravy cena překvapila. Štěpán se zaměřuje na sakrální stavby. Je autorem například kostela blahoslavené Marie Restituty na Lesné v Brně, proslavil se také objektem Mrak na terase Uměleckoprůmyslového muzea. V Brně působí od roku 1993. Nyní tam pracuje na obnově židenické smuteční síně.

Za literární činnost získal ocenění básník a nakladatel Martin Reiner. “Spisovatelé, myslím, nepíšou proto, aby získávali Ceny města Brna, ale když to potom přijde, je to milý,” poznamenal. Reiner publikoval devět sbírek poezie a v každé z nich se objevují básně věnované Brnu. “V Brně jsem se narodil, zůstal jsem tady a od druhé poloviny 80. let jsem veřejně činný. S tím jsem nikdy nepřestal, akorát to nabývá různých podob. Většinou se to točí kolem literatury, i když teď mi nejvíce času a energie zabírá budování moravského židovského muzea. Psaní mi ale chybí a chci se k němu vrátit,” sdělil.

Cenu v oblasti sportu dostal olympijský vítěz Jiří Lipták, který na Letních olympijských hrách v Tokiu získal zlatou medaili v trapu, opakovaně vyhrál mistrovství České republiky a získal řadu medailí i z dalších šampionátů. V technické vědě město ocenilo Ilonu Müllerovou. Mezi jejími objevy vyniká metoda rastrovací elektronové mikroskopie s pomalými a velmi pomalými elektrony. V přírodní vědě získal ocenění Josef Diblík, jenž významně přispívá k propojování aplikované matematiky s technicky orientovanými oblastmi, například se systémy automatického řízení.

Mezi dalšími oceněnými je kardiolog Tomáš Kára, literární teoretik Jiří Trávníček, sochař Jiří Netík, muzikolog Jiří Sehnal, novinářka Jana Čipáková, bývalý ředitel Českého centra ve Vídni Mojmír Jeřábek a Karel Ellinger, který byl v několika koncentračních táborech a o svém životě vypráví žákům a studentům. Ellinger je v nemocnici a cenu místo něj převzala vnučka.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon