EU zůstává jednotná. Lídři zemí se shodli na 50 miliardách eur pro Ukrajinu

© European Union, 2024

Premiéři a prezidenti zemí Evropské unie se dnes v Bruselu dohodli na aktualizaci víceletého unijního rozpočtu a spolu s ní i na další pomoci pro Ukrajinu ve výši 50 miliard eur. 

Původně se očekávalo, že lídři budou vyjednávat řadu hodin, a to kvůli maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi, který pomoc Ukrajině dosud blokoval. Dlouhá a komplikovaná jednání očekával i český premiér Petr Fiala. Těsně před samotným začátkem vrcholné schůzky se ale podařilo domluvit kompromis, a summit tak dospěl ke shodě nad další podporou Ukrajiny během několika prvních minut. Na síti X o tom informoval šéf summitů Charles Michel.

„Všech 27 lídrů souhlasilo s podpůrným balíkem ve výši 50 miliard eur pro Ukrajinu v rámci rozpočtu EU,“ napsal.

Klíčem k úspěchu byla diplomatická jednání s Maďarskem, která se odehrávala v uplynulých dnech a hodinách. Předmětem jednání byla právě revize víceletého finančního rámce EU, jejíž součástí je i 50miliardová obálka pro Ukrajinu.

Předseda Evropské rady Charles Michel, šéfka Evropské komise Ursula von der Leyen a skupina lídrů, ve které byl francouzský prezident Emmanuel Macron, německý kancléř Olaf Scholz a italská premiérka Giorgia Meloni, se s maďarským premiérem sešli ještě ráno před začátkem jednání. Až po této schůzce odstartoval oficiální summit, jehož se účastní všech 27 lídrů, včetně českého premiéra.

Dohodu na finanční pomoci Ukrajině obratem ocenil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Jsem vděčný lídrům EU za vytvoření nástroje pro Ukrajinu ve výši 50 miliard eur na období 2024-2027. Je velmi důležité, že rozhodnutí bylo přijato všemi 27 lídry. To opět prokázalo silnou jednotu EU,“ napsal na síti X.

Kompromis podle informací EURACTIV.com spočívá v každoročním přezkumu ukrajinského balíčku. Ten byl mezi požadavky, které si Orbán během vyjednávání kladl. Měl ovšem požadovat, aby každoroční přezkum obsahoval možnost blokace vetem. Podle kompromisního znění by ale možnost veta na každoroční bázi nezískal.

Evropská komise by však měla každý rok připravit zprávu o tom, jak je finanční pomoc Ukrajině vynakládána. Na jejím základě povedou lídři EU debatu. A pokud to bude třeba, lídři za dva roky vyzvou Komisi, aby přišla znovu s návrhem revize víceletého rozpočtu, která se na úrovni EU schvaluje jednomyslně.

Současný víceletý rozpočet končí v roce 2027, přičemž podpora Ukrajiny je plánovaná na čtyři roky, a je tedy celá v jeho rámci. Pokud by nicméně za dva roky lídři vyzvali Komisi ke změnám a ty pak i schválili, úpravy by se týkaly již nového víceletého rámce platného od roku 2028.

Zda k Orbánově souhlasu vedly ještě další faktory, zatím není jasné.

Shoda na ostatních bodech týkajících se revize víceletého finanční rámce by měla zůstat v podobě, jak ji odsouhlasilo 26 lídrů na summitu loni v prosinci.

Lídři nyní pokračují v jednání nad dalšími body agendy. Navázali tématem vojenské podpory Ukrajiny a navýšení finančního stropu Evropského mírového nástroje.

Lídři EU se napodruhé pokusí schválit 50 miliard pro Ukrajinu. Na stole bude i vojenská pomoc

Ve čtvrtek 1. února se premiéři a prezidenti zemí Evropské unie sjedou v Bruselu, aby na mimořádném summitu Evropské rady rozhodli o osudu 50miliardové finanční pomoci pro Ukrajinu. Kromě toho mají řešit Evropský mírový nástroj a očekává se i debata o Blízkém východě.

Kalendář