Stavební spořitelny rozjíždějí dotační poradenství. Brzy spustí i zvýhodněné úvěry

Stavební spořitelny začínají radit, jak na dotace

Stavební spořitelny začínají radit, jak na dotace Zdroj: Jan Juhaniak / E15

Po avizované spolupráci finančních institucí na dotačních programech z Nové zelené úsporám, kam spadá například i program Oprav dům po babičce, k ní nyní přistupují stavební spořitelny. Lidé na pobočkách nově získají informace k dotacím na zateplení, fotovoltaiku či na rekonstrukci svého domu z programů Státního fondu životního prostředí ČR (SFŽP). Následně přibude i nabídka úvěrů v kombinaci s dotačním financováním projektů. 

Stavební spořitelny aktuálně rozšiřují své služby o dotační poradenství přímo na svých pobočkách a také na pobočkách svých mateřských bank. Jde tak přibližně o 1300 míst. „Novela zákona o stavebním spoření dává sektoru nové kompetence v oblasti podpory energetické transformace domácností, a to zejména rozšířením účelovosti poskytovaného financování a možností poskytovat domácnostem dotační poradenství,“ říká Michael Pupala, první místopředseda Asociace českých stavebních spořitelen.

Významnou změnou, kterou nová legislativa přináší, je také rozšíření zdrojů o prostředky státu nebo EU a možnost propojovat je se zdroji stavebních spořitelen. Dotační poradenství je tedy první fází, ve druhé se stavební spořitelny postarají i o administraci úvěru a o dotace od SFŽP. Spořitelny budou totiž přímo napojeny na systém SFŽP pro podávání a správu žádostí a vyplněné žádosti do něj za klienta nahrají. Poskytování zvýhodněných úvěrů by pak měly zapojené spořitelny spouštět během února.

Pomoc s výběrem dotace

Stavební spořitelny pomohou zájemcům o úsporné bydlení s výběrem dotace na zateplení rodinných domů, fotovoltaiku a tepelná čerpadla, výměnu kotle za ekologičtější typ na biomasu či na pořízení akumulační nádrže na dešťovou vodu. Klienty taktéž seznámí s dotací z nového programu Oprav dům po babičce, který ministerstvo životního prostředí spustilo loni v září. Součástí služby bude i asistence a poradenství v rámci následného dotačního řízení, a to až do okamžiku doložení realizace projektu.

„Zájemcům o dotaci vysvětlíme, kde získají potřebnou dokumentaci pro projekt včetně obstarání energetického štítku budovy. K tomu jim poradíme, na které dodavatele se mohou obrátit. Návrh financování naši poradci zpracují tak, aby měli žadatelé o dotaci nárok na co nejvyšší možnou částku,“ vysvětluje Martin Vašek, ředitel ČSOB Stavební spořitelny.  

Nejvyšší sumu poskytují dotační programy na zateplení; může jít až o jeden milion korun z programu Oprav dům po babičce. Dále jsou to stovky tisíc korun na fotovoltaické elektrárny či tepelná čerpadla. Nižší částky přibližně do 150 tisíc korun pak ministerstvo vyplácí při výměně kotle za ekologičtější typ na biomasu či na pořízení systému větrání s rekuperací.

Výše celkové dotace se pak může lišit podle regionu, v některých oblastech na ekologická řešení pro bydlení ještě přispívají krajské úřady. „Proto budeme dotační poradenství poskytovat na poradenských místech ČSOB Stavební spořitelny ve všech regionech,“ doplňuje Martin Vašek.

Kdo se zapojí?

Do poskytování zvýhodněných úvěrů se aktuálně zapojí také Stavební spořitelna České spořitelny (Buřinka), Raiffeisen stavební spořitelna a Modrá pyramida stavební spořitelna ze skupiny Komerční banky. „Rádi bychom tyto úvěry začali poskytovat v průběhu února. Finální datum je závislé na dojednání potřebných detailů a postupů mezi spořitelnami a SFŽP a na vypsání příslušné výzvy ze strany SFŽP,“ přibližuje mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek. 

Moneta stavební spořitelna se v tuto chvíli připojovat nebude. „Neznáme zatím všechny potřebné detaily, například v případě programu Oprav dům po babičce není specifikováno ani financování, ani podpora,“ říká mluvčí spořitelny Zuzana Filipová.

Pomůže propojení „stavebku“ a „babičce“?

Rok 2023 byl pro celý sektor stavebních spořitelen velkou výzvou. Počet nově uzavřených smluv o stavebním spoření v první polovině roku klesal, od srpna pak došlo k mírnému obratu. Důvodem byla podle předsedy Asociace českých stavebních spořitelen Libora Vošického klesající inflace.

„Stojíme na prahu snižování úrokových sazeb u spořicích produktů, je ideální doba na založení stavebního spoření, kde si současné vysoké zhodnocení zafixují lidé na šest let. Očekáváme, že tento trend bude pokračovat, protože stavební spořitelny se stávají hybateli vlny energeticky udržitelných rekonstrukcí, která Česko v následujících letech čeká,“ tvrdí.

V nárůst zájmu vlivem propojení dotací se zvýhodněným úvěrem od stavebních spořitelen doufá i ministerstvo životního prostředí. Program Oprav dům po babičce, spuštěný v září loňského roku, se zatím potkal spíše s vlažným zájmem.

Doposud je v evidenci 550 žádostí za více než 500 milionů korun. „Programu jde o komplexní zateplení budov, to znamená, že žádosti vyžadují energetické posouzení a náročnější projektovou dokumentaci. Předpokládáme též, že zájem o program Oprav dům po babičce bude stoupat v jarním období, kdy bude již dostupná možnost kombinace dotace s úvěrem a bude fungovat poradenská síť přes pobočky stavebních spořitelen a bank,“ míní Dominika Pospíšilová z odboru komunikace ministerstva životního prostředí.

Úrok bude podle Pospíšilové maximálně polovina úrokové sazby stanovené ČNB platné v aktuálním období pro úvěry na bydlení; nyní by se měl pohybovat okolo 3,5 procenta. „Do výše ročního úroku se bude promítat i konkurenční boj jednotlivých stavebních spořitelen, takže může být i nižší,“ dodává Pospíšilová.