Rosolozub místo ústřic, rosolovka na obklady. Zimní houby umí překvapit

1. únor 2024

I v zimním období si můžete z procházky po lese přinést košík plný hub. V těchto dnech se dají ještě objevit penízovky, hlívy nebo ucho Jidášovo. Penízovky sametonohé jsou chuťově vynikající a voňavé. Dělají se z nich polévky, omáčky, hodí se do karbanátků, používají se velmi často v asijské kuchyni.

Znalci zimních hub určitě znají rosolozub huspenitý. To je podle mykoložky Terezy Tejklové celkem běžná houba, kterou najdete na smrkových pařezech nejčastěji do konce prosince.

„Rosolozub huspenitý připomíná želé. Má dvě formy. Takovou bělavou, průsvitnou, která připomíná mušličku nebo tmavší šedohnědou barvu plodnic. Zkoušeli jsme z nich dělat falešné ústřice, ale mně na tom chutnala nejvíc ta bylinková marináda,“ směje se mykoložka. Milovníci této houby si ale pochvalují chuť syrového rosolozubu, který pokapaný citronem a posolený připomíná skutečně delikatesní ústřice.

Mozkovka, rosolovka, černorosol

„Rosolozub huspenitý se dá upravit i na sladko. Obaluje se v cukru a lehounce se osmaží. To je potom dobrota,“ popisuje Tejklová a vyjmenovává podobné houby, jejichž názvy dokládají krásu českého jazyka.

Rosolovka mozkovitá

Slyšeli jste někdy o černorosolu, rosoloklihatce nebo rosolovce mozkovité? Dokonce existuje i mozkovka rosolovitá.

Rosolovka mozkovitá roste běžně od podzimu do jara na větvích listnatých stromů, hlavně dubů. Používá se v lidovém léčitelství. Plodnice jsou pružné, obsahují dostatek vody a příjemně ochlazuje bolavá místa na těle, podobně jako ucho Jidášovo.

„Tyhle dvě houby se mi vždycky pletly. U rosolovky jsem si musela poznamenat její  barvu, která je žlutá. Mozkovka je fialově zbarvená, taková rosolovitá houba, střevovitě zprohýbaná, ale je vzácnější, můžeme na ni narazit třeba v přírodní rezervaci Polom na Chrudimsku,“ dodává mykoložka.

Co dokáže penízovka sametonohá, aby přežila mráz? A dají se vypěstovat hřiby ze substrátu? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související