Lehké potěšení: Krémová čočková polévka s červenou čočkou se velmi snadno vaří

Krémová čočková polévka připravená z několika ingrediencí se rychle vaří a chutná obzvláště lahodně s kouskem čerstvého chleba k namáčení.

Zejména v indické, mexické a arabské kuchyni a také v zemích kolem Středozemního moře je čočka již dlouhou dobu obzvláště oblíbená. Tam se jedí ve formě kari, čočkových polévek, salátů, pomazánek nebo jako jemné čočkové pyré. Také zde v Německu se před několika lety objevil trend superpotravin bohatých na živiny. A tak je nyní na internetu mnoho receptů na čočku.

Ingredience na pikantní čočkovou polévku:

Na asi čtyři porce polévky budete potřebovat:

  • 250 g červené čočky (sušené)
  • 1 brambor
  • 1 mrkev (asi 100 g)
  • 1 cibule
  • 1 až 2 stroužky česneku
  • 1,4 l zeleninového vývaru
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • Koření dle výběru (sladká paprika, sušené chilli vločky, harissa atd.)
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Nejprve důkladně opláchněte sušenou čočku. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Oloupejte a nakrájejte na kostičky také brambory a mrkev. Ve velkém hrnci rozehřejte trochu olivového oleje a za stálého míchání krátce orestujte nakrájenou zeleninu a čočku.
  2. V dalším kroku zalijte smaženou zeleninu míchaným zeleninovým vývarem a vše přiveďte k varu. Poté dusíme asi 20 až 30 minut, dokud čočka nezměkne. Polévku rozmixujte na pyré a dochuťte kořením dle vlastního výběru, solí a pepřem. Polévku lze podávat s čerstvou petrželkou nebo koriandrem a také s kopečkem crème fraîche. Dobrou chuť!

zdroj: merkur.de, titulní obrázek: screenshot video