mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  01.02.2024 16:59:00

Pracovní cesta generálního konzula Počucha v Ligurii

Pracovní cesta generálního konzula Počucha v Ligurii

01.02.2024 / 16:12 | Aktualizováno: 01.02.2024 / 16:59

Generální konzul Ivan Počuch zavítal ve dnech 25.1.-26.1. 2024 na svou první pracovní cestu do Ligurie a do jejího správního střediska Janova. Cesta přinesla konkrétní výsledky v oblasti rozvoje ekonomické spolupráce ČR s tímto regionem.

Sérii schůzek s nejvyššími představiteli regionu zahájil generální konzul Ivan Počuch, v doprovodu svého zástupce M. Bucháčka a honorárního konzula ČR v Ligurii F. Aprileho, v největším italském přístavě v Janově. České zástupce přijal zvláštní komisař Přístavní správy P. Piacenza. Generální konzul Počuch představil zájem ČR o rozvoj ekonomické spolupráce a nastínil možnost podnikatelské mise v v sektoru loděnic. P. Piacenza mj. načrtl rozsáhlý investiční program zahrnující nejenom infrastrukturu přístavu, ale také navazující dopravní spojení. Byla také diskutována otázka dopadů bezpečnostní krize v Suezském průplavu, především problémů spojených s odklonem námorní přepravy z Janova k severoevropským či severoafrickým přístavům.

Následovalo přijetí prezidentem regionu Ligurie Giovanni Totim. I. Počuch představil připravovanou podnikatelskou misi ČR pod záštitou ACRI v sektoru dopravy. Přivítal roustoucí perspektivy spolupráce v tomto oboru. Prezident Toti potvrdil zájem o společné projekty regionu s ČR. Dokumentoval perspektivy spolupráce na rozsáhlém investičním programu v rámci PNRR (italský plán obnovy a odolnosti). Zmínil železniční nákladní přepravu i infrastrukturu přístavu. Projekt Fuori Muro v hodnotě 65 mil. euro počítá s naákupem lokomotiv, vybudováním 7 kolejišť, zabezpečovacího zařízení a systému železniční elektrické trakce. Zakázku budou vypisovat Italské státní železnice (ITALFERR).

Pracovní cesta do Janova

Pracovní cesta do Janova

Druhý den pracovní cesty proběhlo jednání se straostou města Janov M. Buccim. Generální konzul prezentoval zájem o Janov, Ligurii a intenzivní rozvoj česko-italských ekonomických vztahů. Ocenil úspěch české společnosti Škoda Group v tendru na dodávku 112 nových trolejbusů pro město Janov v hodnotě přesahující 100 mil. euro, pro které škoda Group dodá trakční zařízení a zajistí kompletní servis vozidel. Připomněl připravovanou podnikatelskou misi ACRI v březnu 2024 v Janově. M. Bucci i radní pro dopravu ocenili dosavadní spolupráci s firmou Škoda Group a představili ambiciózní plán dekarbonizované městské dopravy do r. 2025 spojené s investicí 1,5 mld. euro.p

Pracovní cesta do Janova

Pracovní cesta do Janova

Následovalo setkání s prezidentem Obchodní komory v Janově dr. L. Attanasiem, které se věnovalo převážně výše uvedeným tématům. Při setkání s prefektkou v Ligurii dr. C. Torracco byly prodiskutována témata ekonomické spolupráce s výhledem na projekt Terzo Valico dei Govi v hodnotě 6,5 mld. eur - výstavba rychlostní železnice pro osobní i nákladní dopravu z Janova na sever, která je nyní ve fázi realizace.. Projekt výrazně urychlí železniční spojení mezi janovským přístavem a střední a severní Evropou a nabízí další možnost rozvoje vzájemného obchodu. Konzul Bucháček ocenil dosavadní spolupráci se státní mocí a bezpečnostními složkami při řešení složitých konzulárních případů (pád mostu Morandi, repatriace nemocných).

Intenzivní návštěvu regionu Ligurie se podařilo uskutečnit díky výborné spolupráci s Honorárním konzulátem v Janově v čele s honorárním konzulem F. Aprile(m).

Pracovní cesta do Janova

Pracovní cesta do Janova


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688