zvláštní poděkování
Quantcom.cz

Novinky v Jihočeském divadle

Tristan a Isolda (Jihočeské divadlo)

autor: archiv divadla   

zvětšit obrázek

Měsíc únor nabídne divákům Jihočeského divadla tři premiéry. O novinky se postarají soubory opery, činohry i Malé divadlo. Jihočeské divadlo v rámci pátého ročníku své přehlídky souborů Jižní spojka představí pět inscenací v pěti pražských divadlech. S první únorovou premiérou se 9. února 2024, představí operní soubor JD s inscenací Jakobín v režii Moniky Hliněnské a hudebním nastudování Davida Švece. Opera Jakobín nabídne příběh s historickým pozadím Velké francouzské revoluce podaný s láskou, hlubokým citem, ale i s laskavým humorem.

„Jedním z hlavních rysů opery Jakobín je motiv hudby, která dokáže napravit křivdy minulosti, překonat společenské a ideové rozdíly a vyléčit nejedno bolavé srdce. Nezřídka se právě hudba stává také doslova hybatelem děje,“ doplňuje dramaturgyně Marie Špalová. Jakobína uvádí v rámci Roku české hudby.

Druhou premiéru roku 2024 uvede činoherní soubor Jihočeského divadla 16. února 2024. Bude se jednat o inscenaci Beckham, jejímž autorem je oceňovaný dramatik, scénárista a režisér Petr Zelenka. Komedii ze zákulisí bulvárních médií, která vypráví reálný příběh Davida Beckhama a jeho sekretářky, bývalé glamour modelky, Rebeky Loos, uvedeme v režii Martiny Schlegelové.
Poslední únorovou premiéru připraví 24. února 2024 Malé divadlo. Jedná se o inscenaci GaGa v režii Štěpána Gajdoše a dramaturgii Davida Košťáka. Inscenace pojednává o skutečné události, ke které došlo 10. ledna 1992 v Tichém oceánu. Silná bouře tenkrát smetla z paluby nákladní lodi kontejner obsahující 28 tisíc gumových kachniček. Téma, které se line inscenací GaGa, je ekologie, recyklace, upcyklace, ochrana životního prostředí a podobné.

Na půdě Jihočeského divadla se i letos uskuteční přehlídka mladého divadla Festival Stylem. „Festival Stylem, plní funkci krajské postupové přehlídky v rámci struktury amatérského divadla. To znamená, že když se v jižních Čechách urodí nějaké středoškolské představení, které si brousí zuby na to, zahrát si na Šrámkově Písku, v Ústí nad Orlicí, či v Hronově, musí se přihlásit k nám. Je to zároveň jedinečná šance zahrát si na profesionální scéně Jihočeského divadla, často totiž tyto soubory zkouší ve třídách na školách, či v ZUŠkách,“ říká Vít Piskala, šéf Ateliéru 3.

V únoru se uskuteční pátý ročník přehlídky souborů Jihočeského divadla Jižní spojka. V rámci přehlídky navštíví soubory pět pražských divadel a odehrají pět inscenací. Festival zahájí inscenace Leni, které činohra JD odehraje v Činoherním klubu 18. 2. 2024. Následovat bude inscenace Švejk 2022, se kterou se činoherní soubor JD představí v Divadle Komedie 26. 2. 2024. Ve Stavovském divadle uvede baletní soubor Jihočeského divadla 27. 2. 2024 taneční představení Tristan a Isolda. Soubor Malého divadla přiveze svoji inscenaci Spaghetti Futurista! do Divadla VILA Štvanice hned dvakrát a to 28. 2 a 29. 2. 2024. Celou přehlídku uzavře inscenace Autorka, která bude ke shlédnutí 4. 3. 2024 v Divadle NoD.
Termíny + vstupenky na www.jihoceskedivadlo.cz

29.1.2024 13:01:49 Redakce | rubrika - Zprávy

Časopis 19 - rubriky

Archiv čísel

reklama

Asociace profesionálních divadel České republiky

Články v rubrice - Zprávy

Zemřela herečka Simona Postlerová

Simona Postlerová (Zdroj: Divadlo na Vinohradech)

“Na jeviště jsem poprvé vstoupila v Národním divadle coby Hanička v Jiráskově LUCERNĚ” vzpomínala ...celý článek


Asociace profesionálních divadel oslavila 30. narozeniny

Asociace profesionálních divadel

Asociace profesionálních divadel (APD) oslavila narozeniny zintenzivněním své dosavadní činnosti, zejména v so ...celý článek


Nová Spirála otevře na podzim

Nová Spirála stávající stav (Foto: Boys Play Nice)

Prostor nabídne nejen unikátní kruhový sál s otočným jevištěm a sezením až pro osm set diváků, ale také přidan ...celý článek



Časopis 19 - sekce

HUDBA

Pop-rockové pódium

Helmutova stříkačka

Helmutova stříkačka
Comebackový koncert brněnské legendární kapely u příležitosti jejího 40. výročí z klubu celý článek

další články...

LITERATURA/UMĚNÍ

Skutečný příběh manželství

Milá Olivie

Milá Olivie
Dokáže síla umění překonat rodinnou tragédii? Skutečný příběh manželství britského spisovatele celý článek

další články...