Šanta kočičí je tak trochu magická rostlina. Pokud se ji rozhodnete pěstovat na zahradě, dá se očekávat, že na ní budete potkávat kočky z širokého okolí. Kdy kvete? A čeho se držet při jejím pěstování?

Šanta patří mezi populární bylinky pro kočky, které zná snad každý vášnivý chovatel. Samozřejmě, existuje hodně míst, kde se dá koupit. (Například ve zverimexech.) Na jejím pěstování ale není nic složitého, takže se možná po nějaké době rozhodnete, že si ji necháte vyrůst u sebe doma. Třeba spolu s rostlinami, které dokáže pěstovat každý.

Jenže, to, že vám nakonec vyroste, nemusí mnoho znamenat. Tím spíš, pokud nevíte, jak s ní máte dál naložit, protože neznáte způsoby, jakými se dá zpracovat a využít. Problematický může být i správný odhad sklizně.

Jak tedy jít na šantu kočičí (catnip) správně?

Co je šanta kočičí a co udělá s kočkou?

Jak působí šanta kočičí na kočky

Šanta kočičí je poměrně známá bylinka, která se používá na každodenní bázi. Znají ji třeba bylinkáři, ale největší úspěch má především u chovatelů koček. Jde o trvalku, která může netrénovanému oku ve volném terénu připomínat kopřivu nebo mátu. (Má totiž vizuálně podobné listy.) Po rozkvětu zase může připomínat levanduli.

Zajímavostí je, že šanta obsahuje malé množství halucinogenních látek, které ji v dávných dobách předurčily k vykuřování. Od přírody stydliví a plaší lidé měli dokonce žvýkat šantu pro získání větší ráznosti a odvahy. Některé ženy si také šantu přidávaly do koupele. V lidovém léčitelství se pak doporučovala na snížení horečky.

Co se týče působení šanty na kočky, pak jistě víte, že se v ní velmi rády válejí. Některé ji také koušou a polykají. Ke konci tohoto “tanečku” pak mohou kočky usnout, případně jsou zpomalené a zklidněné, protože tato rostlina na ně mívá sedativní účinky.

Jak pěstovat šantu

Pěstování šanty kočičí

V první řadě je důležité říct, že pokud jste chovatelem koček a chcete šantu kočičí pěstovat, neobejde se to bez její ochrany. Protože vaši mazlíčci by s ní dokázali udělat velmi krátký proces. Vhodným opatřením může být skleněný poklop, který má dostatek průduchů. Případně můžete zkusit vyrobit odolnější drátěnou klec.

Vzhledem k tomu, že jde o málo náročnou a velmi intenzivně bující rostlinu, prakticky jí nemusíte věnovat žádnou větší péči. Dobře jí ale uděláte, když ji vysadíte na slunném místě, kde je dobře propustná zemina. Určitě by ale neměla přijít do přemokřené půdy, protože pak by mohla uhnít.

Ze strategických důvodů by se pak neměla šanta na zahradě dávat hned vedle rostlin, které máte rádi a mají náročnější péči, protože by se mohlo snadno stát, že vám je kočky ve svých pravidelných zápalech bez rozmyslu zničí.

Kdy ji sklízet a co se s ní dá dělat?

Využití šanty kočičí

V ideálním případě stříhejte šantu na začátku léta, zhruba v červenci. Bohatě postačí, když ji budete stříhat běžnými nůžkami. Když si navíc dáte se stříháním záležet, můžete podpořit růst šanty do kompaktního okrasného tvaru.

V případě, že se rozhodnete vypěstovanou šantu použít v rámci lidového léčitelství pro vlastní potřebu, využijete sušenou kvetoucí nať, ze které se dá udělat nálev, jenž využijete během nachlazení. Listy šanty se zase používají pro výrobu čaje. Přistoupit lze i k výrobě masti z šanty, která se dá aplikovat na pohmožděniny.

Tip: Jak množit aloe vera?

Co si z toho vzít?

Využití šanty kočičí:

  • Oblíbená u chovatelů koček
  • Historické užití pro vykuřování, zvýšení odvahy, snížení horečky, lidové léčitelství
  • Kočky se v ní válejí, koušou ji a mívá na ně sedativní účinky

Pěstování šanty:

  • Ochrana proti kočkám je extrémně důležitá
  • Skleněný poklop s průduchy nebo odolná drátěná klec je vhodná ochrana před řáděním mazlíčků, a to jak vlastních, tak cizích
  • Málo náročná rostlina, vhodná na slunné místo s propustnou půdou
  • Nedávat do přemokřené půdy, neměla by být vedle náročnějších rostlin z důvodu rizika jejich poškození

Sklizeň a zpracování šanty:

  • Ideálně stříhat na začátku léta, zhruba v červenci
  • Stříhání podporuje kompaktní růst
  • Sušená kvetoucí nať je vhodná pro výrobu nálevu při nachlazení
  • Listy se používají na čaj
  • Možnost využití pro výrobu masti na pohmožděniny

Pěstujete šantu kočičí? Pokud ano, jak se vám podařilo zvládnout některé výzvy, které to s sebou přináší?