Hradeckým strážníkům bude od února pomáhat nová aplikace

regiony

Hradecké městské policii bude v práci od 1. února pomáhat nová aplikace Portál Bezpečí.

Hradeckým strážníkům bude od února pomáhat nová aplikace
Ilustrační foto
2. února 2024 - 08:00

Díky aplikaci se budou moci operační důstojníci při telefonickém hovoru na lince 156 spojit s volajícím přes video, chat a zajistit i jeho lokalizaci. Pro spuštění všech těchto funkcí bude volající muset strážníkovi povolit přístup a mít zároveň přístup k internetu. Využívání této aplikace může pomoci k rychlejším zásahům i řešení případů.

„Při záchraně lidského života, ohrožení zdraví nebo majetku často rozhodují jen vteřiny. Aby mohla být pomoc ze strany městských strážníků zase o něco rychlejší a efektivnější, rozhodli jsme se připojit k dalším složkám a začít využívat Portál Bezpečí. Díky ní a ve spolupráci s volajícím bude mít městská policie možnost ihned monitorovat situaci a urychlit další možnosti řešení. Jedná se tak o další z několika kroků, kterými se neustále snažíme zvyšovat bezpečí v našem městě,“ uvádí primátorka města Hradce Králové Pavlína Springerová.  

Aplikaci začne hradecká městská policie využívat hned od 1. února, doposud probíhalo její několikatýdenní testování. „Určitě je to spolehlivý nástroj, který může v naší práci výrazně pomáhat. Volající na linku 156 dostane od dispečinku operačního pracoviště SMS zprávu se speciálním odkazem, přes který dává souhlas k přístupu. Není tak třeba do telefonu instalovat žádnou aplikaci. Volajícímu stačí pouze chytrý telefon a připojení k internetu. Jakmile bude operačnímu důstojníkovi povolen přístup, spustí se video a zároveň i chat s možností automatického překladu pro zahraniční volající,“ popisuje fungování ředitel Městské policie Hradec Králové Martin Žďárský. 

Kromě videopřenosu má volající možnost sdílet i snímky z fotoaparátu a z galerie. Operační důstojník pak může veškerý materiál včetně videopřenosu sdílet i se svými kolegy v terénu, kteří vyrazili k zásahu.

Technologie dokáže i lokalizovat volajícího a zaznamenat jeho pohyb. „Poskytnutím polohy navíc odpadá operačním důstojníkům nutnost neustále se doptávat. Rozrušení volající někdy nedokážou dobře popsat, kde se nacházejí, zatímco údaje z aplikace jsou zcela přesné. Vizuální přenos zase pomůže udělat si představu o dění na místě. Pořízený záznam může posloužit jako velmi cenný důkaz,“ doplňuje ředitel Žďárský. O využití této technologie rozhoduje vždy operační důstojník na základě předchozí telefonické komunikace.



Tato aplikace slouží městským policiím pro rozšíření možností komunikace. Autorem této aplikace je tým vývojářů ze společnosti Medical Information Technologies, který vytvořil také aplikaci Záchranka. Portál Bezpečí již využívají strážníci v Brně, Plzni, Karlových Varech nebo Zlíně. Více informací je k dispozici také zde.

Kralovehradeckénovinky.cz informovala Kateřina Rohlíčková, tisková mluvčí, Magistrát města Hradce Králové.

(jv,kralovehradeckenovinky.cz,foto:arch.mp)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif